Novi Sad-Nirnberg: ODE NAŠA EKIPA IZVEŠTAČA NA IWA 2017

1626

Naša novinarska ekipa u sastavu Predrag Đurđev, glavni i odgovorni urednik nacionalnog lovačkog magazina Lorist i urednik lovne balistike u Lovačkim novostima, Dragan Vasiljević i Petar Vasiljević, specijalni izveštači sa IWA 2017 otputovali su danas u Nirnberg na najveći evropski sajam oružarstva.

Podnaziv sajma za ovu godinu glasi: „High performance in target sports, nature activities and protecting people”. Iz same formulacije se vidi tendencija porasta izlagača koji nude opremu za boravak u prirodi. To je sada veliki trend. A i veliki biznis. Odeća, obuća, priručni alati, noževi, čizme, rukavice, termo donji veš, ranci, šatori, su predmet interesovanja mnogih posetilaca. Da ne zaboravimo i streličarstvo kao poseban sportski segment. On je u totalnoj ekspanziji. Zatim, nećete verovati, ali proizvodi za ličnu i policijsku zaštitu, sa pratećom opremom, su vrlo zapaženi. Naročito od strane oficijelnih, vladinih, posetilaca koji merkaju kako da opreme specijalne policijske službe ili posebne agencije u svojoj zemlji. Treba videti tu opremu i na koje se elemente polaže pažnja. Od opasača, štitnika za ruke i noge, posebnih kombinezona i uniformi pa preko šlemova i balističkih prsluka do zaštitnih naočara, ranaca, futrola i ne znam čega još.

Ako bi napravili profil izlagača prema proizvodima i njihov broj na sajmu,ovako bi izgledao pregled prezentacionih mesta:

  • oružje, delovi, komponente, oprema……………936 izlagača
  • municija svih vrsta i namena……………………….313 izlagača
  • optike svih vrsta…………………………………………408 izlagača
  • Noževi i druga sečiva…………………………………378 izlagača
  • odeća, obuća, oprema za boravak u prirodi…..474 izlagača
  • razna streljačka takmičarska oprema……………240 izlagača
  • oprema za zaštitu svih kategorija………………….334 izlagača
  • usluge, poklon predmeti, oprema, turizam……..424 izlagača.
  • Za nas lovce, pomenimo ono što nas najviše interesuje a imamo informacija da će se pojaviti premijerno. Pre svega, novi Remingtonov obrtnočepni karabin pod nazivom model 783. Kažu da je lagana puška, izuzetno precizna, namenjena za daleko pucanje za divljač na nepristupačnim mestima. Nosler municija će predstaviti svoje novo zrno E-tip i municiju koju puni sa istim zrnom. Obećavaju da će je biti u preko 15 kalibara. Sierra municija će izložiti novu paletu meč municije pod nazivom „tiped match king“ u cal. .308, 7mm. i 6.5mm. Firma Umarex je izbacila potpuno novu seriju štedljivih snažnih lampi za boravak u prirodi jačine od 100-400 realnih lumena. Tvrde da će cene biti izuzetno povoljne. Čuveni optičarski koncern Bushnell je sačinio specijalni paket pod nazivom „Trophi Xtreme Line“ koji je namenjen dalekom pucanju u lovu koji je sve popularniji.U paketu se nalazi optika, daljinomer, dvogled i spoter monokular velikog uvećanja za praćenje divljači.

I za kraj, vredno je spomenuti i obuću. Prvo, vredno pažnje je nova linija proizvodjača AKU. Izvanredne poluduboke i duboke cipele na šniranje. Od kože do Gora-texa. Kažu da su udobne i ne promočive a tajna je u djonu i vezi sa gornjim delom. Oni koji prate trendove vele da se za iste pare dobija mnogo bolji proizvod od Aigle ili LeShameau cipela. Drugo, kad smo kod cipela za teške uslove, čuveni Meindl ima novu kolekciju. Potpuno tehnički unapredjena, toplija, otpornija, vodonepropusna, Vibram djon, u Gore-tex izvedbi i zove se Island MFS active. Za dugo stajanje, dočeke na proseci i čeke, kao preporučena.

Toliko o IWA-i za sad. Kada se završi, biće još mnogo informacija o kojima ćemo pisati tokom narednog perioda u Lovačkim novostima, Loristu i Portalu Lorist.

Za sada srećan put našim izveštačima.

J.T.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here