Novi Kozarci: Ispunili plan uzgojnog odstrela srneće divljači

1434

Sredinom januara ove godine posetili smo LU “Fazan“ Novi Kozarci upravo u periodu završetka uzgojnog odstrela srneće divljači. Za one koji ne znaju, ovo udruženje izuzetno dobro gazduje pomenutom vrstom populacije i već duži niz godina održava kontinuitet u brojnosti divljači ali i u trofejnom odstrelu srndaća. Svake godine, u komercijalnim lovovima tokom aprila i maja meseca odstreli se više grla u medalji. Ove godine je lovište iznedrilo dva „suva“ zlata od 142 i 138 CIC poena. Lovci – turisti su uglavnom stranci koji dolaze već više godina u takav lov i to govori o predanom radu na selekciji kod uzgoja visokih trofejnih vrednosti.

FB_IMG_1484768156458Obilaskom lovišta bili smo u prilici da vidimo i da se uverimo kako se dobro gazduje u ovom udruženju. Samo tokom hladnih januarski dana izneto je više stotina kilograma zrnaste i kabaste hrane na preko trideset tipskih hranilišta. Zanimljivo je da se sa prehranom krenulo još tokom decembra meseca pošto LU Novi Kozarci gazduju sa približno 3300 ha. lovno-reproduktivne površine koja je čista oranica. Sve je ravno ko tepsija, sa par desetina hektara remiza, koje vredni domaćini sade intezivno, onoliko koliko im to dozvoljavaju pravno imovinski odnosi. Čak imaji i male parcele u svom vlasništvu koje polako kultivišu u bršljanske zasade. Pored toga, lovište je ispresecano kanalskom mrežom i to dosta pomaže kod staništa divljači u hladnom zimskom periodu. No, sve u svemu, ako izuzmemo 6-7 hektara bagremske šume, sve ostalo je ravna oranica.

8473472655_44018d7717_bU obilazak nas je poveo upravnik lovišta Velimir Kizić. Relativno mlad momak, predan svome poslu sa dosta godina stručnog staža, koji nam je pobliže opisao osnovne elemente gazdovanja u lovištu. – Imamo 6 visokih osmatračkih čeka, preko 60 aktivnih solišta na koje iznosimo oko 400 kg soli godišnje. Takodje, imamo oko 15 pojilišta koja su puna vode permanentno od marta do novembra meseca. Svako je zapremine od 3-6 m3. Brojnost srnećih grla nam se kreće oko 550 jedinki svih polova i uzrasta. Odnos polova je 1:1.5 i to samo zahvaljujući migraciji divljači iz susednih lovišta koji ne vode računa o odnosu polova. Godišnje po planu odstrelimo 33 srndaća i 61 srnu. Tokom uzgojnog odstrela više odstrelimo žensku lanad nego starije srne jer su one sa preko 6-7 godina retke u lovištu. Mi smo naš plan odstrela uspešno završili, završio je kratku prezentaciju Kizić.

I zaista, ono što smo videli, bilo je impresivno. Iako u bastu, pa utisak može da zavara, ugledali smo desetak perfektnih srndaća od kojih se očekuje mnogo toga na proleće. Opšti utisak nije mogao da pokvari ni trenutak kad se Lada Niva zaglavila u natopljeno vojvodjansko blato. Zanimljivo je da ovde nije pao sneg veći od 2 cm, a bilo je niskih temperatura. Čopore srneće divljači od 10-15 jedinki videli smo na svakom koraku. Sam selektivni odstrel je u takvim uslovima išao dosta teško sa početkom kišnog perioda i zime. Malo poljskih puteva, u lošem stanju, možda i nije loše za bitisanje divljači. Imaju barem mir u lovištu i teško im je prići.

Na kraju, poželimo LU Novi Kozarci još mnogo godina domaćinskog gazdovanja uz želju da i dalje stručno unapredjuju svoje rezultate.

Za Lovačke novosti iz Novih Kozaraca: Predrag Djurdjev

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here