NAOS, ODRŽANA SVEČANA SEDNICA SKUPŠTINE

1578

Председавајући NAOSU Klubu sporitsta „PARTIZAN“, 26.02.2016.godine u 17 sati, održana je redovna godišnja skupština „Nacionalne asocijacije za oružje Srbije“ (NAOS). Ovo je bila i svečana sednica, kojom je obeležen značajan jubilej – deset godina od osnivanja NAOS-a. Protekla decenija je obelažena uspešnim radom, mnogim manifestacijama i značajnim aktivnostima uloženim u proces donošenja novog „Zakona o oružju i municiji“.

PredsedavajućiKako je predsednik Skupštine NAOS-a, gospodin Petar Pantić, u terminu održavanja sednice bio angažovan drugim obavezama, Skupštinom je predsedavao gospodin Dragan Obradović. Rad se odvijao prema usvojenom dnevnom redu i to:

1. Izabrana su radna tela sednice Skupštine:
– Radno predsedništvo, u sastavu:
Gospodin Dr. Dragan Obradović, Sudija višeg suda u Valjevu;
Gospođa Mr.Zorica Subotić, Predsednica NAOS-a;
Gospodin Duško Ilić, Generalni sekretar NAOS-a.
– Verifikaciona komisija, u sastavu:
Gospodin Dr Zoran Popović
Gospodin Branimir A. Živanović;
Gospodin Darko Veselinović
– Zapisničar:
Gospođa Vidica Drakulić
2. Verifikovan je Zapisnik sa sednice Skupštine NAOS-a, održane 19.03.2015.godine;
3. Razmotren je i usvajen Izveštaj o radu NAOS-a za 2015.godinu;
4. Razmotren je i usvojen Finansijski izveštaj za 2015. godinu;
5. Razmotren je i usvojen Izveštaj Nadzornog odbora;
6. Razmotren je i usvojen Plan rada NAOS-a za 2016. godinu;
7. Obavezna tačka Razno, je bila prilika da se postave mnoga pitanja i analiziraju probelemi, koje sa sobom nosi novi Zakon o oružju i municiji, kao i podzakonska akta-pravilnici koje je doneo ministar dr Nebojša Stefanović, ili ih tek treba doneti;
Uručene su jubilarne Povelje za doprinos u radu i razvoju NAOS-a.
Zaslužnima su uručene jubilarne povelje IMG 0694
IMG 0701 IMG 6777
IMG 6802 IMG 6816
IMG 6810 Po završenoj sednici, upriličen je koktel skup za učesnke ove svečane jubilarne Skupštine. Skup je bio pravi pogodak u „MUŠ“ kada je tema Zakona o oružju, lovu, streljaštvu, kolekcionarstvu u pitanju. Razmenjena su značajna iskustva i informacije. A vreme nije bilo ograničeno, sigurno bi smo ostali do kasno u noć.
Izveštaj Nadzornog odbora je podneo predsednik nadzornog odbora, gospodin Dragan Andrić.

Izveštaj o radu NAOS-a za 2015.godinu i Finansijski izveštaj za 2015.godinu, kao i Plan rada za 2016.godinu je izložila Mr.Zorica Subotić, predsednica NAOS-a.

Predloženo je da se uz Plan rada za 2016.godinu, naknadno priloži i orijentaciona projekcija troškova za sprovođenje plana, kao i plan ubiranja sredstava tokom radne 2016.godine.
Sve finansijske aktivnosti u izveštajnom periodu su izvrešene shodno zakonima i propisima finansijskog poslovalja, bez primedbi nadležnih organa finansijske kontrole. Račun Asocijacije tokom 2015.godine nije bio u blokadi. Poslovanje se odvijalo bez nepravilnosti.

Izveštajni period je bio obeležen pre svega naporima na unapređenju predloženog nacrta Zakona o oružju i municiji u finalu njegovog donošenja, februara meseca 2015.godine. Značajne promene koje su uvedene u Zakon, u smislu uspostavljanja realnijeg odnosa prema oružju i municiji, upravo su predložene od NAOS-a. Svojim brojnim članstvom privrednih subjekata, organizacija, udruženja i pojedinaca, uz vrhunski profesionalni nastup, NAOS je ostvarla značajnu ulogu na oružarskoj sceni u regionu. Vredno je istaći najnovije aktivnosti Asocijecije a radi se o tome da su dva predstavnika NAOS-a postali deo MUP-ovog Stalnog tima za unapređenje mera za suzbijanje krijumčarenja oružja i opasnih materija. S tim u vezi, već su imali par sastanaka sa vođom tima i učestvovali su u dvodnevnoj TAIEKS – Radionici o suzbijanju trgovine ilegalnim oružjem koju je organizovao MUP Srbije u saradnji sa Evropskom komisijom. Ovo angažovanje predstavnika NAOS-a utoliko ima veću težinu jer su pozvani od strane MUP-a, gde je NAOS prepoznat kao relevantan predstavnik civilnog društva.

Jako su važni bili nastupi u štampanim i elektronskim medijima, saradnja sa specijalizovanim listovima „Predator“, „Novosti Kalibar“,„Odbrana“, „Novosti Zov“ i sa novim listom „Oružje i municija“.

Internet stranica NAOS-a, kao i odgovarajući profil na Fejsbuk društvenoj mreži, bili su značajno posećeni.
NAOS je istupio sa više tekstova, kao reakcija na stvaranje netačne slike o oružju i vlasnicima legalnog oružja. U raznim sredstvima informisanja pojavili su se tekstovi, kroz koje se solidno „spinovala“ javnost mnoštvom netačnih informacija i namerno pogrešnim sistemom donošenja zaključaka.
Napori na pokretanju incijative za preispitivanje poreskih odredbi i ukidanju godišnjeg poreza na oružje za ličnu bezbednost, kontuirano su tekli tokom 2015.godine i nastaviće se u 2016.godini.
Učesnici SkupštinePokrenuta je akcija za kolektivno učlanjenje članova lovačkih udruženja, sportskih klubova i drugih organizacija, uz popularne povlastice za one koji pristupe kolektivnom članstvu.

Dovoljno je reći da je Program zacrtan za 2015.tu godinu u punoj meri ispunjen. Održani su svi turniri u streljaštvu, prisustvovalo se na sportskim i izložbenim manifetacijama, od kojih su značajni Beogradski i Novosadski sajmovi. Redovni štand na 48. sajmu LORIST je bio značajna prezentacija NAOS-a.

Kada govorimo o Programu rada NAOS-a za 2016. godinu,hronološki je prikazano planirano učešće na već tradicionalnim sportskim, jubilarnim i sajamskm manifestacijama. Predstavljanje ciljeva i aktivnosti NAOS-au svim sferama medijskog nastupa, biće u narednom periodu prevashidni zadatak.

Novina će biti STRELjAČKI TURNIR NOVINARA. Kao i u mnogim zemljama u svetu, kao i u mnogim oblastima sporta (automobilizam, letenje, padobranstvo, mali fudbal isl.), Skupština je donela odluku da se organizuje turnir novinara u streljaštvu, jednom godišnje, a i u prigodnim situacijama promocija. Procenjeno je da će ovakva manifestacija, okupiti značajn broj novinara, kojima će se prezentovati pravilne, profesionalne informacije o materiji oružja i municije, a sve će to na kraju dati rezultata u kvalitetnom informisanju građana.
IMG 6771Na inicijativu predsednice NAOS-a, Mr.Zorice Subotić, Skupština je donela odluku o uspostavljanju Slave NAOS-a, koja će se od naredne godine, uz blagoslov slaviti na današnji dan 26.februara. Srećna slava, „Sveti Simeon Mirotočivi“!

Izvod iz programa rada za 2016.godinu:
1. Manifestacija „ŽENA NA CRTI“ (edukacija žena o vatrenom oružju i takmičenje u streljaštvu), početak matra2016.god, strelište SK „PARTIZAN“ u Beogradu;
2. Štand na Međunarodnom sajmu nautike, lova i ribolova, na Beogradskom sajmu, od 30.03.2016.godine, do 03.04.2016.godine u Beogradu;
3. Manifestacija „LOVAC NA CRTI“ (edukacija lovaca i turnir u streljaštvu lovačkim karabinom), nedelja, 10.april 2016.godine, na strelištu „Tamnava“, kod Lazarevca;
4. Redovan štand na 8. sajmu „KRAGUJ M“ (promocija NAOS-a i izložba kolekcionarskog oružja), 26-29-maj, u Kargujevcu;
5. Manifestacija „NESALOMIVI“ (turnir u streljaštvu za kolekcionare, sa izložbom kolekcionarskog oružja), u Klubu strelaca „MUŠ“ , u nedelju, 18. septembra 2016.godine, u Beogradu;Ž
6. Redovan štand na 49. sajmu „LORIST“ (promocija NAOS-a i izložba kolekcionarskog oružja), početkom oktobra, u Novom Sadu;
7. Informisanje članova i javnosti preko sredstava informisanja, iz oblasti oružja, otvaranje novih i ažuriranje postojećih rubrika na internet stranici NAOS-a – aktivnost tokom cele godine;
8. Turnir u preciznom streljaštvu pištoljem i revolverom „TROFEJ KUP“, u organizaciji NAOS-a, sa SK „TROFEJ“, početkom decembra 2016.godine, u Novom Beogradu.

Opšti utisak je da je NAOS proveo još jednu uspešnu godinu, zaokruživši deset letni angažman posvećen, svojim članovima, građanstvu i privredi – legalnim vlasnicima oružja, spotrskim klubovima i lovačkim društvima, kolekcionarima, proizvođačima, trgovcima, uvoznicima. To je bio, jednostavno angažman posvećen materiji oružja i municije, na način kakav dolikuje legalnom, savremenom, civilizovanom društvu.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here