Moja iskustva: Mali–Veliki lovački karabin 223. rem.

9217

Osamdesetih godina prošlog veka pojavio se na našem tržištu jedan novi proizvod našeg, domaćeg proizvođača lovačkog oružja, lovački karabin malog kalibra prečnika zrna 5,56 mm. Koristio je municiju sa težinom zrna 3.56 gr ili 55 grejna po zapadnim standardima. Ovo lovačko oružje prvenstveno je bilo namenjeno za odstrel predatora, vuka, šakala, lisica kao i pasa i mačaka koji su se kretali po lovištu bez kontrole vlasnika i pravili velike štete na korisnoj divljači. Takođe je bio upotrebljiv za odstrel krupne divljači i to uglavnom srneće. Do tada je u našim lovištima korišćeno lovačko oružje sa olučenim cevima za odstrel krupne divljači kalibra 6 mm, pa naviše. Ovo oružje je imalo pored svojih dobrih osobina i nekoliko mana koje su se najviše ispoljavale prilikom korišćenja u ravnici zbog potencijalne opasnosti od ranjavanja slučajnih prolaznika u zoni korišćenja. Oružje kao i oštećenja mesa divljači na mestu nastrela. Takođe je ovo lovačko oružje bilo dosta teže i veće po svojim gabaritima od malih lovačkih karabina pa se sa njim teže rukovalo prilikom upotrebe.

Pojavom malih karabina na tržištu i to uglavnom u kalibrima 222. rem., 223. rem. i 22-250 rem. Lovcima se pružila prilika za intenzivno korišćenje ovih pušaka u lovu, naravno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Kao i svaka lovačka puška i ovaj lovački karabin ima svoje prednosti i mane. Pored već pomenutih manjih dimenzija, manje težine puške, manji trzaj oružja prilikom opaljenja metka, velike početne brzine zrna, cev ovog kalibra ima šest polja i šest žljebova što povećava preciznost oružja. Oružje je veoma precizno do dvesta metara pa i dalje. Uz korišćenje solidnog optičkog nišana sa uvećanjem do 6X olakšava lovcu gađanje i povećava se preciznost. U Magazin ovog oružja staje šest metaka. Kao i svaka puška i ova ima svoje mane. U prvom redu zanošenje zrna i pri najmanjem vetru ili u dodiru sa preprekom na putanji trave, granja i slično neminovan je promašaj. Zatim zub na zatvaraču za izvlačenje praznih čaura je dosta ’’nežan’’ pa ponekad zna da ’’preskoči’’ žljeb na čauri prilikom pražnjenja oružja. Najbolje rezultate u gađanju postižemo korišćenjem oslonca za oružje i to po mogućstvu u tri tačke.

Što se municije tiče na našem tržištu najbolje rezultate postižemo korišćenjem RWS proizvođača sa T-Mantel zrnom od 3,6 grama, mada i naš domaći proizvođač pravi solidnu municiju. Uglavnom za 27. godina koliko lovim sa ovom puškom doživeo sam mnogo lepih trenutaka (i po neko razočarenje) i zato je naslov ove priče na početku onakav. Mali karabin po svojim dimenzijama a veliki po svojim mogućnostima i zadovoljstvu koje pruža lovcu.

Dejan Milkov

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here