Министар пољопривреде Бранислав Недимовић: Када неко запали њиву укључиће се аларм

1475

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да се овај систем тестира и да ће преко сателита моћи да се пронађу они који пале стрњику на пољопривредним земљиштима.

„Наш институт Биосенс је развио платформу да може да идентификује сваки пожар на свакој парцели у реалном времену. Не можемо да у сваком тренутку видимо извршиоца, али можемо да га поистоветимо са парцелом“, навео је Недимовић.

Додаје да се систем тренутно тестира на простору Војводине и да су резултати који су забележени од 9. до 19. октобра поражавајући.

Према његовим речима, у једној локалној самоуправи у средњем Банату било је 950 запаљених парцела, а у Руми, Пећинцима и Сремској Митровици укупно је било скоро хиљаду паљења њива.

Министар Недимовић напомиње да ће у систем бити укључени и пољочувари.

„Увезаћемо овај систем и алармираћемо аутоматски пољочуваре када се појави индикација на пожар, у кратком временском интервалу ће да се зацрвени парцела и они ће добити ту информацију, моћи да оду на лице места и ухвате починиоце“, истакао је министар.

Људи ће се до краја ове године само обавештавати о томе да се зна да су палили парцеле, а како је навео министар Недимовић, од следеће године, када систем буде потпуно заокружен, ићи ће се корак даље.

Izvor:RTS

1 KOMENTAR

  1. Zna li ministar Nedimović, da Uprava za šume preko lovačkih saveza nezakonito vrši distribuciju lovnih karata i pri tom im omogućava materijalnu korist?
    Uprava za šume ignoriše svaki prigovor i zahtev pravnih lica koja su predviđena Zakonom za poslove distribucije lovnih karata.
    Uprava za šume je pod direktnom nadležnošću ministra Nedimovića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here