ЛОВАЧКО УДРУЖЕЊЕ „ЈУХОР“ ПРОСЛАВИЛО 120 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

684

Свечаном академијом у Великој сали Општинске библиотеке Варварин и доделом признања темнићким ловцима, Ловачко удружење “Јухор” прославило је велики јубилеј, 120 година постојања и рада, а у културно – уметничком делу програма наступили су чланови КУД-а “9. август” из Лучине.

Председник ЛУ “Јухор” Мирослав Петровић обративши се окупљенима подсетио је на резултате које је ово удружење постигло у протеклом периоду посебно нагласивши изузетну сарадњу са Ловачким савезом Србије (ЛСС), Ловачким савезом Централне Србије (ЛСЦС), Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и свима онима који помажу лов и ловство.

“Наше удружење у протеклом периоду постигло је запажене резултате у раду који се, пре свега, огледају у знатном повећању фонда дивљачи у ловишту, куповини и опремању пословних просторија, изграђена је и хладњача за привремени прихват одстрељене дивљачи, купљено је ново теренско возило “Лада Нива”, радно осавремењавање ловства са савременим трендовима. Оно што је такође важно је веома плодна сарадња са истородним удружењима из окружења, Крушевац, Ћићевац, Белушић, Трстеник и Параћин”, истакао је Петровић.

“Период пред нама биће испуњен новим активностима, а пре свега очувањем природе и дивљачи за неке нове нараштаје, изградњом нових ловно – техничких објеката за потребе ловаца, али и за научно – истраживачке пројекте очувања природе и околине”, издвојио је Мирослав Петровић изразивши наду да ће све активности ЛУ “Јухор” имати подршку шире друштвене заједнице.

Честитавши јубилеј темнићким ловцима и честитавши им са свим постигнутим резултатима у протеклом периоду на развоју ловства, очувању природе, заштити животне средине, као повећању фондова дивљачи, председник Ловачког савеза Србије (ЛСС) Братислав Ћирковић истакао је да се ЛСС у протеклих годину дана бавио на популаризацији ловства, повећању кредибилитета ловства у Републици Србији, а ради се и на изменама и допунама Закона, како о дивљачи и ловству, Правилника и других аката, тако и Закона о оружју и муницији.

“Надамо се да ћемо ове године имати нов Закон, либералнији, када је у питању ловство, односно ловачко наоружање. Поред тога у наредном периоду, као и у претходном, радићемо на информисању ловаца, на новим стандардима када се ради о електронским медијима, а наравно и штампаним. Ја вам још једном честитам и захваљујем се на свим вашим активностима које сте подржали у претходном периоду, које је организовао ЛСС, ЛСЦС и остали регионални и покрајински савези, када се ради о очувању природе и заштити животне средине, очувању станишта дивљачи и, наравно, ловства уопште”, рекао је Ћирковић.

Председник Управног одбора Ловачког савеза Централне Србије Томица Радосављевић истакао је да су ловци признања од ове организацији добили пре свега због бриге за дивљач и природу које им је Република Србија поверила, а што је врло важан ресурс о коме ловци брину.

“Чланови ЛУ “Јухор” брину о својој дивљачи, о природи, труде се да, уз савремену струку и науку, одрже оптималне фондове који треба да буду на овим просторима. Наравно, поменућу и социјални аспект ловства, а ту је пре свега дружење и учешће ловаца, поготову у мањим срединама у мањим местима, у друштевном, културном и уопште јавном животу самог места. Задовољство ми што и председник општине, као и локална самоуправа, то препознају и помажу ловцима”, рекао је Радосављевић изразивши наду да ће ЛУ “Јухор”, уз руководство и бројне ловце свих генерација, имати добру перспективу и добру будућност.

“Ту су и Ловачки савез Србије и Ловачки савез Централне Србије и наше ресорно Министарство које ће се потрудити и помоћи ловцима и из Фонда за развој ловства и уопште у свим акцијама и стручним и било којим, да и даље ловство Варварина опстане на једним добрим и завидним границама”, поручио је председник УО ЛСЦС Томица Радосављевић.

Плакете ЛУ “Јухор” Ловачком савезу Србије, Ловачком савезу Централне Србије, “Ловству” Д.О.О. из Крагујевца, Душану Дамњановићу из Крагујевца и Ловној јединици “Пајковац” уручио је председник ЛУ “Јухор” Мирослав Петровић, док су представници ЛСС уручили бронзана, сребрна и златна одличја ЛСС темнићким ловцима. Одличја ловцима уручили су и представници ЛСЦС, као и ЛУ “Јухор”.

Прослави јубилеја ЛУ “Јухор” присуствовали су и председник општине Варварин Војкан Павић, председник Скупштине општине Драгољуб Станојевић, председник ЛСС Братислав Ћирковић, председник Скупштине ЛСС Урош Ђоковић, члан УО ЛСС НИкола Лешјанин, председник УО ЛСЦС Томица Радосављевић, председник Скупштине ЛСЦС Драгиша Јовановић, помоћник председника општине Варварин Дејан Милановић, као и председници Ловачких удружења из Крушевца, Белушића, Ћићевца, Трстеника, Параћина.

Izvor:http://varvarin.org.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here