Kraljevci: PROSLAVLJEN VELIKI JUBILEJ, STO GODINA ORGANIZOVANOG LOVSTVA

912

Čovek i lov ponosno koračaju zajedno od prvobitne zajednice do danas. Koreni lova Kraljevaca ,kroz vek lovstva, podsećaju na mnoge generacije lovaca u slavnoj istoriji lovačke baštine kroz decenije od 1918 god do danas kada je 15 imućnih domaćina osnovalo  ,uz visoku članarinu i zakup , lovačko društvo.

Prvi lovci su bili Pavle Stanojević, Jova Mihajlović, Milan Martinović, Žara Maletić, Proka Čanadžić, Nikola Maletić, Marko Mihajlović, Djoka Milovanović, Jovan Josić, Ilija Stepanović, Dušan Stepanović, Žika Živković,  Miloš Živković, Petar Tomić, Miša Mihajlović, Žika Vlajin,Toma Antić, MilanMihajlović i Teja Gajin.

Nema pisanih zapisa, ali po predanju i kazivanju ,prvi predsednik je bio Pavle Stanojević. U to vreme lovio se zec, jarebica,prepelica, divlje guske i patke u pustari i barama vrtlače. Ratni vihor je ugasio i odneo mnoge živote i prekinuo lov na ovoj ravnici. Svetlost slobode otvara oči o lovstvu sa čarima lepote i lov se organizuje na masovnoj osnovi pa lovačko društvo Kraljevaca 1988 god broji 72 člana a funkcije predsednika sa najdužim mandatom obavljali su Milinko Tomić, Sava Maletić i Radovan Tomić koji je dužnost predsednika Opštinskog lovačkog saveza Ruma preuzeo od Dimitrija Miće Boškovića 1982 god kada je bilo 126o lovaca u savezu i predao sadašnjem predsedniku LU „Sremac“ Ruma Milošu Beukoviću.

Neka se u jubilarnoj godini ispišu časne istorijske stranice lovstva Kraljevaca u bogatoj riznici lovačke baštine Srbije.

Dimitrije Bošković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here