Kovačica: Dani lovstva

1059

Lovačko udruženje Kovačica već drugu godinu organizuje manifestaciju  „Dani lovstva u Kovačici“. Ove godine je je ova lovno – turistička manifestacija organizovana  28. oktobra  2017. godine.

Cilj ovakve manifestacije je da se lovci Opštine  Kovačica okupe i učestvuju svake godine sa osmišljenim drugačijim sadržajem. Tako je prošle godine u galeriji „Babka“ urganizovana izložba fotografija iz lovstva poznatog fotoreportera Jaroslava Papa iz Novog Sada, a nakon toga je profesor dr Zoran Ristić održao predavanje o gazdovanju sa zecom.

Ove godine je takođe u galeriji „Babka“ organizovana izložba slika, naivnih slikara sa tematikom iz lova. Izložbu je otvorio predsednik lovačkog udruženja. Interesantno je, da su nekoliko naivnih slikara i lovci. Ova izložba je pobudila interesovanje ne samo lovaca već i brojnog stanovništva ove Opštine.

Nakon razgledanja slika u Kulturnom centru Kovačica, u sali, održao je predavanje dr Zoran Risrić o gazdovanju sa fazanom, sa posebnim akcentom na unošenje fazanskih pilića u lovište, njihov prihvat i preživljavanje.

Lovci Lovačkog udruženja su nakon predavanja i diskusije imali organizovanu zajedničku večeru uz paprikaš od divljači. Na predavanju je pored lovaca ovog udruženja bilo predstavnika i okolnih udruženja.

Jedinstveni je stav učesnika da su ovakve manifestacije potrebne da lovci pored druženja čuju i nešto novo iz  struke i to primene u svom lovištu.

Takođe smo od lovaca ovog udruženja čuli kroz diskusiju da su prošle godine, u njihovom lovištu  na oko 5.000 ha, koliko im je lovište odrstrelili preko 80 lisica, a ove godine preko 60, što je zabrinjavajuće, jer je zbog velike brojnosti lisica,  divljač ugrožena. To su cifre koje ne mogu da ostave nikog ravnodušnim. „Opravdano“ je da u lovištu imaju 2 do 4 lisice na 1.000 ha, odnosno 10 do 20, a oni odstreljuju 4 do 8 puta više nego što je „opravdano“.

Takođe je jedinstveni zaključak da svi u udruženju Kovačica treba da se angažuju na smanjivanju broja lisica, ali svakako i okolna lovišta, jer ova akcija mora da bude tokom cele godine organizovana i koordinirana. Jedino tako se može stati na put ovom predatoru.

Na ovo se nadovezuje sve prisutniji šakal, koji takođe pričinjava štete na plemenitoj divljači.

Lovci su imali prilike i da razmene iskustva u vezi gazdovanja sa sitnom divljači, ali i sve prisutnijom divljom svinjom u njihovim lovištima, ali to je teme za neku drugu priliku.

 

Babka Ivan

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here