БАНАТСКО ВЕЛИКО СЕЛО: ЛОВЦИ ПРОСЛАВИЛИ СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА ПОСТОЈАЊА

1635

У суботу Ловачко удружење  „Велебит“ из Великог Села у репрезентативном ресторану „Боснић“ свечаном скупштином обележило је седам деценија постојања и рада.  Прво удружење створено по колонизацији у селу било је Ловач-ко друштво основано 1946. године са 13 чланова. Друштво је врло брзо напре-довало. Године 1948. било је међу 11 најбољих организација од 158 у Војводини. Средином 50–их година ухватили су 400 живих зечева за изградњу дома за сирочад у Београду. То је по данашњим ценама преко 300.000 евра.

Ловачко друштво било је цењено од других друштава. Тако су 1947. године примили у своје редове групу ловаца из Накова јер их није било довољно да сами оснују организацију. Године 1957. оснивају заједничко Риболовачко удружење за Велико Село, Нове Козарце и Руско Село, где је од 44 члана чак 35  из Великог Села. Председник и секретар заједничког ловачког и риболовачког удружења су  Драго Кубурић и Стеван Бурсаћ, оба из Великог Села. Један од оснивача Ловачке задруге „Ловотурс“ У Новом Саду, која и данас делује у Покрајини, је Великоселац Стеван Бурсаћ. Од 1997. седиште заједничког удружења „Граничар“ које је окупљало ловачка друштва из Великог Села, Накова, Нових Козараца и Руског Села налазило се у Великом Селу

Од 80-их година прошлог столећа ловачком организацијом руководила је друга генерација ловаца која је у значајном унапредила организацију и ловиште на свом терену.

 Почетком овог миленијума ловци су сачинили дугорочни програм рада. Оцењујући пређени период, у беседи одржаној на скупштини, Дамир Бјелић, председник удружења и представник треће генерације ловаца између осталог је рекао:

-Поред пуног ловишта много смо урадили на изградњи ловно- техничких објеката. Имамо модерну фазанерију у другом рејону и прихватилишта у првом и трећем рејону. Имамо довољан број савремених хранилица за високу дивљач, солишта, појилишта и више избушених бунара, неколико квалитетних металних чека и две зидане осматрачнице.

Великоселски ловци имају доста шумских засада, своје земље за обраду, два ловачка дома и три ловачке кућице, познату Кинолошку секцију, своје стрелиште и још много тога.

Ловачки савез Србије поводом ове  велике  годишњице наградио је златим орденом Градимира Бубала, који је 14 година био председник друштва, а бронзаним орденом Миленка Мачкића, дугогодишњег ловца и ловочувара у трећем рејону. Ловачки савез Војводине златним ореденом наградио је Радована Крејића, познатог ловца и дугогодишњег ловочувара у другом рејону, сребрним орденом Михајла Јакшића, ловца и домара удружења, а бронзаним орденом Ћуку Грмушу, ловца и човека који је у два мандата вршио фукнцију секретара друштва. Награде су предали у име ЛС Србије Милан Ковачевић, заменик председника, а испред ЛС Војводине Милан Новков.

Ловачки савез Србије наградио је ЛУ „Велебит“ златним орденом и плакетом  у знак признања за заслуге на унапређењу ловства.

Ловачко удружење „Велебит“ које данас има 68 активних ловаца за заслуге у развоју друштва доделило   је 30 захвалница  својим члановима  и више организа-ција и удружења.

 

У гостима Великоселцима стигла је делегација од четири ловца   из братс-ког Ловачког друштва „Беласица“ из Струмице (Македонија) као и представници удружења из Кикинде,  Р. Села, Н. Козараца, Накова, Н. Црње, В. Степе и Радојева. У име друштва из Струмице Митко Паланов уручио је домаћину један уметнички рад.

Душан Дејанац

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here