Kikinda, Prolećna utakmica engleskih i kontinetalnih ptičara

1364

PtičariLovačko udruženje Kikinda u saradnji sa Kinološkim udruženjem iz Kikinde, organizovalo je utakmicu na kojoj je učestvovalo 28 kontinentalnih pasa ptičara i osam engleskih. Ovi psi su se takmičili na nekoliko lokacija-na prostoru Mlake, Crvenke i Galada.

Utakmica podrazumeva da pas trči konstantno istim tempom i na taj način pokrije i pretraži što veći teren kako bi pronašao divljač. Dragoslav Mortavanski, predsednik Kinološke sekcije pri Lovačkom društvu Kikinde, objašnjava šta je osnovni cilj utakmice:

– Prilikom trčanja sudija ocenjuje STIL trčanja,  a to je kako pas drži glavu koja mora da bude što više podignuta. Ocenjuje se motorika, dinamika, brzina i naravno nos psa. Pas prilikom trčanja mora da pravi tzv petlje, tj. osmice a vlasnik mora da vodi računa na vetar da ga postavi da bi pas išao ka vetru  kako bi bio u sistemu.

Mortvanski objašnjava, da je poenta da se pas prikaže u što boljem izdanju, da se vide sve njegove osobine. Pas mora da bude u sistemu, da ima stil, širinu, brzinu, motoriku, volju za rad i nos.

-Teren je bio izuzetno dobar, radili smo na lokacijama koje su zasađene žitom, te smo imali dobre vremenske prilike, psi su generalno bili spremni i dobro uvežbani.

Đura Munćan, međunardni kinološki sudija, kaže da je vlažnost zemljišta bila malo veća, te i da je visoko žito olakšavalo divljači da se sakrije:

-Tereni su bili puni divljači i svaki pas je imao mogućnost da dođe do kontakta.Organizacija današnje utakmice bila je na visokom nivou, što se tiče pripreme terena, takmičari su bili fer i korektni, te mogu da zaključim da nepravilnosti nije bilo.

Radovan Mirkonja, čiji je pas pod nazivom Violina Kaput Altum, kontinentalni ptičar osvojila prvo mesto i tako dobila odličnu ocenu, ne krije radost zbog osvojenog trofeja:

-Tereni su bili dobri i široki, moja ženka je uradila sve u najvišoj noti, dobila je dobru ocenu sa kandidaturom titule i na kraju je pobedila u baražu. Ovakve utakmice su kod nas još u razvoju, trudimo se da budemo konkurentni sa ostatkom Srbije, ali Evrope.

Mirkonja za sada ima oko 15 pasa u svojoj odgajivačnici, na ovoj utakmici je učestvovao sa četiri psa.

 

-U pitanju su mladi psi sa kojima se svakodnevno radi, te se nadamo njihovom uspehu na narednoj utakmici.

 

Što se tiče pravila utakmice, traženje treba da je slobodno, plansko, ubedljivo, kontinuirano i izdržljivo, ali ni u kom sličaju besumučno, nekoncentrisano, kolebljivo ili bazirano na vidu. Stil traženja treba da je definisan i da se što više koristi vetar na terenu, objašnjavaju iz kinološkog udruženja.

I ove godine najbolji psi su osvojili titule. U kategoriji kontinentalnih ptičara prvo mesto pripalo je psu pod imenom Violina Kaput Altum-vlasnika Radovana Mirkonja. Drugo mesto zauzeo je Gordi- vlasnika Slavka Jovičića, vodič Milan Veskov.Treće plasirani bio je Ki-Li Sava -vlasnika Ilije Latinovića, dok je četvrto mesto zauzeo Pegi V.D. Hofmark-vlasnika Milana Veskova.U kategoriji engleskih ptičara prvo mesto je osvojio pas Prle od Gvozdenca, vlasnika Aleksandra Gvozdenca.

Lovačko udruženje Kikinda, jedno je od najstarijih udruženja u Vojvodini i postoji već punih 130 godina, gazduje na 27 hiljada hektara lovne površine na kojima su zastupljene pernate životinje-zečevi, fazani i srneća divljač. Lovačko udruženje za sada broji 190 članova koji se ističu u svojim raznovrsnim aktivnostima tokom cele godine.

Dragana Starčević

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here