Kalibri ikone: 7mm REM.MAG., ŽESTOK MOMAK

9964

Piše: Predrag Đurđev

Kada se 1962. godine pojavio novi Remingtonov favorit, nadaleko poznat Warren Page koji je u to vreme bio urednik još poznatijeg američkog magazina „Field&Stream“ je napisao :

– 7mm Remington Magnum je kalibar koji ste oduvek zamisljali,sanjali i želeli. On je u toku ispitivanja pokazao takve rezultate da ih je glupo i proveravati u praktičnoj upotrebi.! Nabavi i pucaj. Ovaj ce metak  biti aksiom za preciznost i sigurnost.

Bila je to prilično smela izjava za novi ,lansirni metak i i to još u zemlji u kojoj marketing stvara proizvode koji i nisu baš uvek bili bog zna šta.

Međutim, Warren Page nije pogrešio uopšte. U narednom periodu je skupljao čestitke za dobru prognozu. Godinama je posle toga poklanjao posebnu pažnju pričama iz lova u kojima je divljač odstreljena sa 7mm Rem.Mag. Uzdizao ga je do neba i statusa Boga.

Par godina kasnije, Wayne Hartt, urednik prestižne revije „Hunting,Fishing&Outdoors“ je izjavio :

– Warren je bio u pravu. 7mm Rem. Mag. je najbolje što postoji u .284 inch (7,2mm) prečniku zrna. Čestitam mu na hrabrosti.

I Remingtonov pulen je krenuo da osvaja svet.

Kako je počelo / statistika

U razvoju Magnum kalibra nije bilo neke velike gužve. Proizvodjaci se u pocetku nisu otimali da sacine ovu vrstu municije. Trziste je bilo ne naviknuto na ovakav proizvod. Mnogi kalibri, napravljeni do II Svetskog rata a  naročito teškaši, kada bi se danas pojavili dobili bi zbog svoje velicine i dodatak Magnum. Naravno, bili bi u manjim čurama. Pa i najjači se otrovi pune u malim bočicama.Tako da današnji „šort magnumi“ deluju krajnje  bezazleno a zapravo su ljuti otrovi.

Velika ekspanzija Magnuma počela se dešavati u četrdesetim godinama prošlog veka.Nastavljana je u pedesetim i šezdesetim. Želja za Magnum punjenjima je postala jasna. Brže i sa većom energijom a što dalje i preciznije. Od viška glava ne boli. I naravno,  tu su Ameri.

Evrpoljanima ne bi na pamet palo da eksperimentišu sa ovom vrstom municije jer su po pravilu usporeni,sami sebi dovoljni i tradicionalno raspolozeni. Osim Engleza a i pitanje je dali su oni pravi evropljani.? Pa kako im se kad prohte. Ali treba ih uvažiti jer je čuveni 375 H&H Mag. sačinjen u Engleskoj ibili su medju prvima.

Da su četvrta,peta i šesta decenija prošlog veka zaslužne za lansiranje Magnuma u lovačke sfere, pokazuje i pregled nastavaka pojedinih kalibara :

 • .375 H&H Magnum……………………1912.
 • .300 H&H Magnum……………………1920.
 • .270 Weatherby Magnum……………1943.
 • .257 Weatherby Magnum……………1944.
 • .300 Weatherby Magnum……………1944.
 • .378 Weatherby Magnum……………1952.
 • .358 Norma Magnum…………………1952.
 • .244 H&H Magnum……………………1954.
 • .458 Winchester Magnum……………1956.
 • .338 Winchester Magnum……………1958.
 • .264 Winchester Magnum……………1959.
 • 7mm Remington Magnum…………..1962.
 • .300 Winchester Magnum……….……1963.
 • .224 Remington Magnum……………..1963.
 • .350 Remington Magnum……………..1964.
 • 8mm Remington Magnum……………1968.

Samo pet proizvodjača Magnum municije u skoro 60 godina. Ovde su navedeni samo proizvodjači čija se municija mogla komercijalno kupiti i za koju su mnogi proizvođači izrađivali oružije. Zanimljivo je da je  Weatherbi bio dominantan u 40-im, Winchester u 50-im, Remington u 60-im godinama prošlog veka.Weatherby doradjeni kalibri su posebna prica i namenjeni su sladokuscima oruzarstva.

Poslednjih trideset godina pojavilo se još sijaset Magnum kalibara. Uglavnom su svi široko namenske upotrebe i teško se može reći da su pravljeni isključivo za lov. Poslednje dekade donose i naglo interesovanje za dalekometno pucanje i odstrel divljači na ekstremnim daljinama. Specijalizovane kuće za doradu kalibara takođe traže svoje mesto na tržištu i naročito je zanimljiva „utakmica“ u novom trendu zvanom „Short Magnum“ municija.

Magnum recepti su uglavnom već viđeni. Od već postojeće i proslavljene municije, dokazane na tržištu, mahom se sužava vrat čaure i smanjuje prečnik zrna, povećavaju se pritisci i brzine, a samim tim i energija. Naravno, dodaje se i koji delić grama barurta više. I eto Magnuma.

Izgleda jednostavno, ali koliko poznajemo Magnum kalibara koji su u lovačkoj upotrebi a da su opšte prihvaćeni?! Malo.Trend je trend a vreme je dokaz dali nešto valja ili ne valja. Izbalansirani Magnum u odnosu na divljač za odstrel je dobitna kombinacija. E, to bas ne ide lako. I ispostavilo se da je tek po jedan Magnum kalibar zaživeo sve ove godine i to u kategorizaciji po prečniku zrna (6mm,7mm,8mm,9mm…itd. )

Istorija

Remington je početkom šezdesetih godina XX. veka polako bio nestrpljiv. Poslednjih 20-tak godina pre lansiranja „velike sedmice“ je bio nesumnjivi vladar u proizvodnji municije svih kalibara. Takođe je bio i jedan od vodećih proizvođača baruta. Međutim,nije bio zadovoljan proizvodnjom oružija. Stari recept je da se najbolje lansira i prihvata novi model puške i novi metak. Magnum era je već uveliko krenula a Remington nije bio u igri.

Razvojno odeljenje Fabrike hitno reaguje i gleda gde postoji praznina u kalibrima i gde se može nešto revolucionarno napraviti. Prečnici zrna između 6 i 7,8mm su bili u ekspanziji i sve više su balistički dokazivali da su to dijametri koji će vladati tržištem. Uostalom,veliki kalibri su i nepotrebni osim u Africi i to za „veliku petorku“.

Šta je bilo potrebno za novi metak.? Energija, brzina, položena putanja projektila, optimalni prečnik. Izbor pada na „rupu“ kod konkurencije. 7mm (.284 inch) je prosto bio idealan. Na tržištu su  vladali u toj kategoriji evropski „igrači“. Kalibri 6.5×57 Mauzer, 7×57 Mauzer i 7×64 Brenneke. Bio je tu i Remingtonov takmac.280 Rem. ali mu nije išlo baš najbolje. Fabrika imperativno definiše i namenu novog metka. Lovni, sluzbeni, streljački/takmičarski. Vreme će kasnije pokazati gde je ovaj kalibar postao opšte prihvatljiv. Ispostavilo se – na svim mestima.

Leta gospodnjeg 1962. na tržište izlazi famozni komplet koji postaje legenda i ikona. Lovački karabin u obrtnočepnoj konfiguraciji, model  „Remington 700 Bolt Action „ u cal. 7mm Rem.Mag.

Stručna recenzija odmah prihvata i konfiguraciju a naročito metak. Evropski oružari su takodje oduševljeni. Remington preko svoje evropske filijale u Nemačkoj poručuje: – Evropo, Remington dolazi. I opet je pobednik američka doktrina zauzimanja tržišta lovačkog naoružanja. Praktičnost, dostupnost informacija, prednosti i upotrebna vrednost , moraju biti u prvom planu. A Evropljani, oni kada naprave nešto novo to saznaju samo prve komšije. Oružarski marketing je čudo a „američki“ je globalna informacija.

Profil

Popularni „web gun“ autor, Chuck Hawks,  je mnogo godina posle lansiranja kalibra 7mm Rem. Mag. doslovce nazivao ovaj metak jednim od retkih, ako ne i najboljim univerzalnim kalibrom koji je prilagodljiv svim namenama. Čak je i veliki urednik „Outdoor Life“ magazina, Jack O’Connor, izjavio da je čuvena „sedmica“ možda i najbolji kalibar koji je on sreo ali da je on ludo zaljubljen u .270 Win. I da Remingtonovog asa ne sme da stavi na prvo mesto zbog toga.

Ali je ipak to izrekao.

I sam pogled na kompletan metak 7mm Mag. ukazuje da se radi o „ljutoj municiji“. U čauru od čuvenog 375 H&H Mag. je nasleđen projektil prečnika 7.21mm. Ukupna dužina metka je oko 83.5 mm. Spada u municiju dugačke radne akcije i hoda zatvarača. Kalibar ima performanse da može oboriti svaku životinju i zver osim „afričke petorke“. Iz prakse se pokazalo da je dovoljan i za velike mačke ali propisi i mere sigurnosti to ne dozvoljavaju. Radni pritisak ovog Magnum punjenja je oko 420mp, što nije malo ali i pojedini obični kalibri imaju takoše visoke pritiske (7×64). U publikacijama se redovno može sresti opis ovog kalibra kao radni kalibar univerzalne namene-„devojka za sve“. Zrno u zavisnosti od težine, prelazi i brzine od 1000m/sek. Najbolji rezultat pogodaka se postiže iz cevi od 600 do 650 mm. Odlikuje ga relativno umereni trzaj za Magnum punjenja ( kao 30-06 sa teškim zrnom od 13 g) i jak prasak što je i razumljivo. Za 7mm Rem. Mag. važi definicija da je potpuno isto precizan i da „radi“ iz svih konfiguracija pušaka identično. Zanimljivo je i da postiže zavidnu preciznost kod svih proizvođača oružija na svetu koji rade po propisanoj nomenklaturi za proizvodnju ovog kalibra. Sa fabrički punjenom municijom je izuzetno precizan i sa malim rasturom. Sa ručno punjenom municijom postiže grupe pogodaka na 200 jardi (180m) od 1.5-2.5cm. Toliko o preciznosti.

  A o snazi?

7 mm Rem.Mag. donosi  energiju na 200-300m, sa 11g teskim zrnom, isto kao i veca i snaznija konkurencija u famoznom kal. 300 Win, Mag. Obicno se Remingtonov As poredi sa pomenutim kalibrom  a u sustini su to razliciti kecevi u rukavu.   Medjutim , pitanje je sta je tu optimalnije i u kojim okolnostima.

Trenutno je najviše u upotrebi kod lovaca širom sveta. Na drugom mestu je po zastupljenosti kao službeno oružije u vojnim i policijskim snagama u Evropi, Americi i na Pacifiku.Što se tiče sportsko i streljačkog nastupa još uvek se dobro drži u kategoriji dalekometnog pucanja na 900-1000 m i pored „poplave“ kalibara koji su za to pravljeni.

7mm Rem. Mag. je Varmint, Wildcat, lovački i službeni kalibar u isto vreme. Ne plaši se ni jednog drugog kalibra i institucija je za sebe. Dovoljno je reći da je postao reper za poređenje municije.Često ćete čuti …„Isti kao 7 Rem.Mag. ali malo….“

Lov

Skoro svi vlasnici ovog kalibra opisuju ga kao slogan:“Snaga i preciznost“. I to govori sve. Zadovoljni korisnici se kunu u svog ljubimca zbog pokazanih performansi i efekata kod odstrela.

Balistika ovog metka je skoro čudesna. Ako izuzmemo namenski pravljenu municiju za precizna i dalekometna pucanja, onda je 7mm Rem.Mag. jedan od naj preciznih kalibara za lovačku upotrebu.Tajna je u malom padu zrna na velikim daljinama. Daleko od toga da je ovaj metak fenomen sam za sebe ali je pravi majstor u grupisanju pogodaka preko 300m. U reklamnoj kampanji iz šezdesetih godina prošlog veka stoji da sa njime možete ostvariti čist pogodak do 500 jardi(450m) sa padom divljači u vatri. Rasip pogodaka na toj daljini,sa fabričkom municijom iznosio je oko 14.5 cm. Čudesno zar ne, za 1962.

Raspon upotrebe je odstrel od lisice do losa i medveda. Energija na ustima cevi dostiže 4600J sa zrnom od 11,5gr. Pad energije je takođe fascinantan. Navedeno zrno na 300m donosi energiju do 2300J. Nije ni čudo što divlja svinja ostaje na mestu nastrela na tako velikoj daljini. Početna brzina projektila sa masom od 6,5 gr. iznosi 1100m/s, dok je sa zrnom od 11,5gr brzina 850m/s. Za ovaj kalibar postoji 11 različitih gramaža od 6,5 do 11,5 gr ali je „velika sedmica“ pravi šampion u 9 gr. Sa ovim zrnom, na 550m grupa pogodaka je u krugu od 13.5cm. Sa pomenutim projektilom od 9gr, pad na 270m iznosi oko 9 cm. Prosta logika kod pucanja ovim metkom je da se nišani uvek isto mesto do 300m daljine. Svaki lovac razume koja je to prednost. Preciznost kalibra 7mm Rem.Mag. je bila na visokom nivou i 1962 ali danas sa novim tehnologijama proizvodnje preciznost municije je tolika da se veliki rastur pogodaka više ne podrazumeva kao normalan na većim distancama.

Remingtonov As zahteva dobru optiku. Ne vrhunsku ali pouzdanu, čvrstu, otpornu na trzaj i sa dobrom montažom. Aluminijumske varijante nisu preporučljive i jednodelni tubusi su više nego potrebni. Ipak se ovde radi o Magnum municiji. Takođe, ovaj kalibar nije preporučljivo upotrebljavati u poluautomatskoj verziji gde se očekuje više uzastopnih hitaca u kratkoj jedinici vremena.To sebi mogu pružiti samo oni koji su vični da izkontrolišu relativno „tvrđi“ trzaj Magnum municije. Obrtnočepne konfiguracije su „zakon“ za ovaj metak.

Karakter

7mm Rem.Mag je kalibar koji impresionira.Svrstali bi ga u epohu „postmoderne“. On nije „dobar dečko iz susedstva“ kome će se tolerisati sve i svašta. Od njega se očekuje da bude „tvrd momak“ koji rešava sve situacije sa ozbiljnom divljači i to kratko, jasno, precizno i ubitačno.

Wayne Hartt, urednik prestižnog magazina „Hunting,Fishing&Outdoors“ ga je nazvao „čistokrvni ubica“.- Divljač ne zna sa čime je odstreljena ali ako mora da bude odstreljena neka to bude sa 7mm Rem.Mag. pošto će odstrel biti čist i trenutno smrtonosan. Surovo, ali istinito.

Od 1970-1982 godine u Americi i Africi, Remingtonov kalibar je bio najprodavaniji kalibar iz godine u godinu. Podatak se odnosi na dijapazon municije između 7 i 8 mm prečnika zrna. Streljačke asocijacije Afrike i dan danas gaje takmičenja na ekstremnim daljinama sa „velikom sedmicom“. Ne treba zaboraviti da je ovaj metak osvajao takmičenja na 1000 jardi (900m) više od 250 puta i to na prestižnim internacionalnim takmičenjima širom sveta. U mnogim vojskama članicama NATO pakta kao i u policijskoj upotrebi su snajperske puške srednjeg dometa upravo u 7mm Rem.Mag. Vodeći proizvođač je svakako Sako iz Finske. Njegovi karabini su poznati i poželjni za upotrebu u službene svrhe.

Kuriozitet je da je Sako bio toliko pronicljiv da je1961 godine (godinu dana pre zvaničnog uvođenja 7mm Rem.Mag.) lansirao i uveo novi karabin mod,  L 61R u kalibru 7mm Rem.Mag. Tada je je to bilo ne zapaženo ali je Sako već naredne godine ubirao plodove svoje smele vizije.

„Zestoki momak“ je napunio 58.god a i dalje je na prvom mestu u 7 mm. Kao da su se svi proizvodjaci municije oprostili od ideje da napadnu ovu poziciju koju drzi Remington.Postavlja se i pitanje sta bi se to revolucionarno trebalo desiti da ova ikona XX veka padne. Verovatno nista.

I da završimo sa famoznim Warren Page-om koji je na pitanje koju bi Holivudsku divu (iz 60-tih ) poveo na pusto ostrvo, kao iz topa odgovorio: -Remington 700 u kalibru 7mm Rem.Mag…„ Kada vec pricamo o tom periodu, uz pomenutu oruzarsku divu mogao je povesti i Merlyn Monroe. Obe bi ga otvarale u struku ….na pustom ostrvu.

Autor ovih redova je ljubimac cal .270Win i na putu je da doda i .270 WSM, ali sigurno je da ce u dogledno vreme staviti u vitrinu i Remingtonovu „veliku sedmicu“.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here