KALIBRI: .30-06 LEGENDA KOJA HODA

18863

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo ima više od 100 godinu i još nema nameru da napusti tron.

Ostareli suveren još ne želi da abdicira ili da delegira svoj presto nekom drugom.

On je br. 1.

 

Kandidata za naslednika ima dosta ali podanici još vole „starog“ kralja. Ni „dvorske spletke“ nisu uspele da mu dodju glave. Generali su ga poslali u vojnu penziju ali je On i dalje na prestolu. U „kraljevstvu kalibara“ sluša se volja naroda.

I tako, demokratski, .30-06 još uvek vlada sve dok se ne promeni glas većine.

A kada će – ne zna se.

Istorija

U krštenici pomenutog kalibra stoji da je rodjen 15. oktobra 1906. godine u porodici proizvodjača oružja „Springfield“. Zapravo, tog datuma je .30-06 uveden u naoružanje SAD-a kao službeni metak i otpočela je proizvodnja za američku vojsku. Evropska i milimetarska oznaka glasi: 7.62 x 63 Springfield.

Američka armija je krajem 19 veka i početkom 20 veka bila suočena  sa činjenicom da je u njenoj vojsci  potrebno pešadijsko naoružanje (čitaj puška) savremene koncepcije i taktičko – tehničkih karateristika u modernom kalibru, koje će obezbediti pouzdanu vatrenu moć kopnenoj armiji i dodeliti prednost ili identičan status sa protivnicima u ratnim sukobima koji su bili na pomolu. Bolno iskustvo koje je američka armija izvukla iz rata sa Španijom 1898. godine (Španija je bila naoružana modernim Mauser M1893) naterala je Ministarstvo odbrane SAD-a da modernizuje svoje puške i kalibar sa nečim boljim, a po ugledu na Mauser. I to hitno.

Fabrika „Springfield“ se baca na posao i konstruiše novi metak. Odluka pada na porodicu“30“ kao noseći prečnik zrna. Trebalo je pronaći nešto što je bolje od tadašnjeg 7×57 Mauser, 8×57 Mauser i kalibra .303 British koji su u to vreme uvedeni kao top moderni i snažni kalibri. Paralelno sa time „Springfield“ konstruiše i novu brzometnu pušku (obrtnočepni sistem sa punjenjem okvira u magacin) „boltaction“ sistema. Bila je predvidjena za kalibar .30-03 i lako je modifikovana za .30-06. I komplet je rođen, zvao se  puška M-1903 Springfield u cal. 30-06.

U tom trenutku sva dotadašnja vojna puščana municija postala je inferiorna u odnosu na .30-06. Ovaj metak je ispunio sve zahteve razvojnog odeljenja „USA Army“ tog doba. Traženi kalibar je rešio sve postavljene zadatke do 1000 jardi (914 metara). Automatski režimi rada orudja su tek bili u povoju, a kasnije su svesrdno prihvatile .30-06 kao izvrstan mitraljeski metak. Balistički gledano, sa aspekta vojnih zahteva, pomenuti kalibar je bio minimum 35 godina ispred svog vremena.

Zrno za ovaj kalibar u izvornoj verziji težilo je 150grain (9,7grama) i sa njime je Amerika ušla i završila Veliki rat (I svetski). Zbog većeg dometa i upotreba u automatskim režimima (mitraljezu), odmah posle pomenutog rata uvedeno je zrno od 173 grain (11,29grama). Pojavom čuvene poluautomatske puške M1 Garand američka armija konstruiše novi metak (ball M2) od 9,8g kako bi ovoj pušci obezbedio lagan i miran rad.

Tokom perioda od 1920. do 1954. godine uvedeno je više vrsta zrna specijalnih namena (traser, pancir, zapaljivo…) tako da je za vreme svog vojnog veka ovaj kalibar posedovao 16 različitih zrna za različite potrebe.

Istoriju ovog kalibra gradilo je i oružje koje se projektovalo „oko“ .30-06. Do završetka vojne karijere u snagama USA, slavu ovom metku donosilo je i izvanredno kvalitetno pešadijsko naoružanje. Puške M1903 Springfield, M1917 Enfield, M1 Garand kao i puškomitraljez M1919 Browning BAR i mitraljez M919 Browning BMG.

Zanimljivo je da je svo pobrojano oružje, u pomenutom kalibru, bilo angažovano u I Svetskom ratu, II Svetskom ratu, ratu u Koreji i delimično Vijetnamskom ratu (zajedno sa cal .308 Win). Mitraljez M1919 Browning BMG još živi i nalazi se u operativnoj upotrebi Amerike i mnogih zemalja širom sveta u različitim kalibrima.

Završetkom II Svetskog rata i američkom indoktrinacijom u sferi naoružanja, mnoge zemlje usvajaju kalibar .30-06 kao službeni. Vojne pomoći Amerike zemljama pobednicama u drugom ratu kao i  zemljama trećeg sveta su isključivo bile u ovom kalibru. USA se ovim rešavala viška ogromnih vojnih zaliha i time dodatno doprinela popularizaciji ove municije. Takođe, u to vreme je osnovan i NATO i za službeni metak je odabran .308 Win a ogromne zalihe .30-06 su završavale kod saveznika zapadnog bloka a između ostalog i u tadašnjoj Jugoslaviji. Pedesetih godina prošlog veka Titova država je od US Army dobila velike količine pešadijskog i oklopnog naoružanja. To je uslovilo da od 1956 godine „Igman“ iz Konjica počne sa proizvodnjom cal .30-06 za JNA. I tako je tadašnja Jugoslavija postala jedna od 18 zemalja koja je proizvodila pomenuti metak. Procenjuje se da je do 1991. godine SFRJ bila 11. proizvođač po obimu produkcije .30-06 u svetu. Nesvrstani su učinili svoje.

Danas se zna da je izrada ove municije zastupljena (ili je bila) u 48 zemlji sveta. Impresivno. I to samo za vojnu municiju. O lovačkoj, sledi u nastavku…

Karakteristike

U civilnoj upotrebi cal .30-06 je počeo živeti odmah po lansiranju. Ekspanziju je doživeo posle I Svetskog rata i to u Americi da bi posle 1945. godine zavladao svetom. Već 1909. godine, tadašnji predsednik Amerike, Teodor Ruzvelt je na svoj safari u Afriku krenuo i sa jednim .30-06 koji je bio namenjen za sve izuzev „teškaša“ ali uključujući i mačke. Između dva Svetska rata profesionalni lovci u Africi su otkrili čari ovog kalibra. Naročitu popularnost je stekao dobrom balistikom a sa težim zrnom. Zaustavna moć je presudna za afrički kontinent. Zrna od 180 grain (11,7 grama) i 200 grain (12,9 grama) su bila više nego izvrsna. Latinska Amerika takodje polako usvaja ovaj metak. I Evropa prihvata ovaj kalibar u lovačke svrhe odmah posle II Svetskog rata. Relativno ravna putanja zrna od 9,7 grama za odstrele preko 200m  bila je glavni razlog za lovce starog kontinenta da ga prihvate. Takođe, balistička svojstva ove municije su bila presudna i kod upotrebe u raznim sistemima pušaka. Za razvoj i popularizaciju poluatomata sa pozajmicom gasova doprineo je i .30-06 koji je u toj funkciji „radio“ besprekorno, bez velikih gubitaka energije. Iskustveno, provereno u praksi, se pokazalo da ova municija „rešava“ sve zadatke odstrela od najmanje do najveće visoke divljači. Naravno, lovačkom etikom  dolazilo se do izbora težine zrna za određene namene.

U početku su lovačka zrna bila ograničena na 9,7; 10,7 i 11,7 grama. Danas proizvođači nude lepezu od zamislite, 7,5 do 14,29 grama. Dovoljno za sve što se kreće na zemlji izuzev čuvenih „teškaša“. Brzine zrna kreću se od 700 m/s do skoro 950 m/s. Ovoliki raspon ne postoji ni u jednom drugom kalibru.I, eto univerzalnog metka za one koji se zadovoljavaju samo jednim karabinom. Čak i u zemljama bivše SSSR i same Rusije, i ako je postojala blokovska podela, lovački karabini su zastupljeni podjednako u kalibrima 7,62 x54 i .30-06.bez obzira što je 7.62×54 u Rusiji u upotrebi preko 100 godina i da ga ima „ko pleve“.

Duh

Neki izvori navode da je tajna ovog „amerikanca“ u tome što se ljubav prema njemu prenosi sa kolena na koleno. Teoretski gledano, od nastanka, ovu municiju koristi četiri generacije lovaca.U evoluciji lovačkih kalibara, u praktičnoj upotrebi, nije se puno  dramatičnog desilo u poslednjih sto godina. Znamo da je raspon prečnika zrna između 7 i 8 mm najzastupljeniji i omiljen u svetu, te je balistika i snaga .30-06  još uvek prisutna kao nezaobilazni faktor. Ukoliko izbacimo extremne kalibre u „wildcut“ i „magnum“ punjenjima „amerikanac“ će i dalje biti izbor armije lovaca koji traže pouzdanost, stabilnost, spektar mogućnosti, izbalansiranost, etiku i tradiciju. O dostupnosti municije i da ne pričamo. Čak je tradicionalno konzervativna Evropa ustuknula pred ovim metkom. Evropski kalibri morali su da sačine dosta „mesta“ za američkog gospodina. Lovci  su izabrali da tako bude.

Za mnoge lovce širom sveta, .30-06 je što i prvo ljubavno iskustvo, prvo pivo, prvi odlazak od kuće, prvi auto. I to sve odjednom. Ponosno ističu u društvu da imaju karabin .30-06 pa tek onda da je od „tog i tog“ proizvođača. Pomenuti kalibar je polako postajao kult. Za njega nije važno da li postoje savršeniji kalibri na papiru. Pitanje je uvek isto. Šta moj „Springfield“ ne može da uradi na razumnoj daljini do 400m sa optikom? Odgovor je:- Može sve! I tu priča počinje i završava. Balistička svojstva ovog puščanog metka nisu previše idealna. I neki bi rekli: – Pa šta?- Šta je idealno? A fabrička municija mnogih svetskih proizvođača, sa zrnom od 13 g ima pad na 300m manje od 40cm.Da, dobro ste pročitali, samo 40cm. Za ovaj kalibar u svetu imate toliko komponenti za ručno laborisanu municiju da vam pamet stane. Neke laboracije postižu pad zrna na 300 metara sa gramažom od 9,7g samo 19cm.  To možemo nazvati fleksibilni kalibar, idealan za prepunjavanje.

U tabelarnom pregledu možete pronaći neke parametre municije .30-06 proizvedene od strane svetski poznatih imena. Podaci govore sami za sebe.

Razvoj

Ne postoji puščani metak koji je više služio kao uzor za prepravljanje, sužavanje, deformisanje i ostale radnje koje su imale za cilj da se stvore brži, snažniji, precizniji ili šta već od .30-06. Na čauru ovog kalibra nasađeni su neki drugi prečnici zrna neka druga punjenja ili zahvati. Ovaj metak je bio baza više „mainstream“ ili „wildcat“ punjenja koji se danas uspešno koriste u lovačke svrhe.

  • 25-06 / 6,53mm prečnik zrna
  • 270 WIN / 7,03mm prečnik zrna
  • 280 Remington / 7,21mm prečnik zrna
  • 8-06 / 8,21mm prečnik zrna
  • 338-06 / 8,58mm prečnik zrna
  • 35 whelen / 9,09mm prečnik zrna

I naravno, da se ne zaboravi. I .308 win (7,62×51) sada već čuveni „NATO“ metak,  takođe je derivat .30-06 pravljen za pušku M14 predvidjenu za automatski režim paljbe . .308 win. je dobijen po principu: „sve isto kao .30-06 ali u manjem pakovanju“. Ako bi sad nabrajali i kalibre „izvedene“ iz .308 win, dobili bi podugačak spisak unuka i praunuka popularne -06-ice.

Reputacija

Danas, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo uživa u svojoj slavi. U 21. veku ovaj kralj još uvek nosi titule i priznanja koje su mu dodelili ljubitelji oružja i  korisnici širom sveta. U svim svetskim anketama (Amerika, Evropa, Afrika) koje organizuju prestižni magazini za oružje i lovstvo, .30-06 je na prvom mestu kao najpopularniji kalibar. Po anketama „koje kalibre lovci koriste (imaju) takođe je ovaj metak na prvom mestu. Kod proizvođača lovačkih karabina, podaci govore da je broj pušaka proizvedenih u kalibru .30-06 na 1 mestu. Klasifikacija se odnosi na praćene tržišta u poslednjih 15 godina i rezultati su isti iz godine u godinu. O Americi i da ne pričamo. Tamo se -06-ica plasira kao „ON“ pa velika prazninina pa „ON“ pa onda .375 H&H.

Vojna karijera jeste doprinela popularizaciji ovog puščanog metka. Međutim, on nije u upotrebi već 53 godine u Americi, a i dalje je aktuelan. Lovačku slavu je zapravo sticao pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, širom sveta, i verovatno je to ključ „dugovečnosti“. Mediji su takođe učinili svoje u poslednjih 30-ak godina. Savremene komunikacije su prenosile glas stotine hiljada zadovoljnih lovaca i kreirale sliku „boga i fanfara“. Ni jedan drugi kalibar nije toliko publikovan u svim vrstama medija kao što je .30-06. Ni jedan drugi kalibar nikada nije imao toliku naklonost stručne recenzije kao pomenuti.

A kod nas? Naravno, proizvodi ga PPU u više gramaža. Novo zrno „grom“ je više nego solidno. U staroj Jugi je „Igmanov“ metak bio veoma, veoma dobar. Takođe, Zastava proizvodi karabine u ovom kalibru i u uspešnom  sistemu M-98. Po popularnosti u Srbiji -06-ica vodi mrtvu trku sa 8×57. Ipak su „nemci“ i „jna“ ostavili istorijske tragove na ovim prostorima.

Dokle će .30-06 biti na mestu br. 1.? Teško je reći a ne opeći se. Čuveni Roy Weatherby je 1950. godine rekao: „Prilično sam siguran da će jednoga dana, i to ne zadugo,čak šta više vrlo brzo, sadašnji .30-06 i ostali moderni kalibri u povoju (misleći na dolazeći .308 win.) biti prevaziđeni…“

Reče to on i ostade živ.

Predrag Đurdjev

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here