KALIBRI: . 243 WIN, MALI VELIKI METAK

12808

Piše: Predrag Đurđev

Kada je Layne Simpson, urednik čuvenog američkog časopisa „Shooting Times“, pravio listu najpopularnijih kalibara XX veka po izboru čitalaca i stručne javnosti, desilo se čudo. Kalibar .243win našao se na sedmoj poziciji.

Na listi najprodavanijih lovačkih kalibara svih vremena, pomenuti kalibar zauzima osmo mesto. U kategoriji najboljih metaka prečnika izmedju 6 i 6.5mm deli prvo mesto sa kalibrom 6mm PPC.

Da li je.243win ikona XX veka? Jeste i to velika, osveštena i sa puno poklonika.

Ikona i kult.

STATISTIKA

Da ispitivanje tržišta može dati rezultate za koje se i ne nadate, opet se pobrinuo magazin“Shooting Times“. Anketirao je čitaoce širom sveta, proizvođače lovačkog oružja, prodavce, stručnjake za streljaštvo, vojne autoritete. Anketa je bila usmerena na dobijanje najboljeg kalibra ali po klasama – prečnicima zrna. I evo rezultata koji se odnose na lovačku municiju:

PREČNIK                         KALIBAR

5.5 – 6.0mm                     .220 SWIFT

6.0 – 6.5mm                     .243 WIN

6.5 – 7.0mm                     .270 WIN

7.0 – 7.5mm                      7 REM. MAG.

7.5 – 8.0mm                     .308 WIN

8.0 – 8.5mm                       8 X  68 S

8.5 – 9.0mm                     .338 WIN. MAG.

9.0 – 9.5mm                     .375 H&H

9.5 – na dalje                    .458 WIN. MAG

Čudesno zar ne? Da li ovo menja poglede iz perspektive naših lovaca.? Pa i ne. Kalibri .243; .270; i 7rem.mag; .308 i 8 x 68 su i te kako poznati našim lovcima. Ali treba obratiti pažnju da se od devet kategorija proizvodjač Winchester javlja u četiri. Impresivno.

ISTORIJA

Winchester je početkom pedesetih godina bio na lovorikama. U vojno naoružanje NATO pakta i vojske SAD uveden je njihov metak kalibra .308win. Kako je razvoj vojne puščane municije bio završen, razvojno odeljenje Fabrike se bacilo na konstrukcije lovačkih kalibara. Rat je već poodavno bio gotov i Fabrika je gledala od čega će živeti u budućnosti. Puno praznog prostora je ostalo za lovačko komercijalno tržište. Odmah je uočena „praznina“ u kalibrima prečnika zrna izmedju 5.5 i 6.5mm. Tadašnji balističari su želeli da tržištu ponude metak za odstrel većih krznašica, predatore iz porodice pasa i lupina kao i za odstrel srneće divljači, impala, antilopa, belorepog jelena, kozoroga, muflona i svega ostalog što ne prelazi težinu 80 – 100kg. Kao zadatak je postavljena izuzetna preciznost, brzina, prečnik zrna izmedju 6 – 6.5mm, energija na ustima cevi do 2800 J, kratka čaura i relativno mekani povratni trzaj kod opaljenja.

Konstrukciono odeljenje Winchester-a se priseća kako je 30 godina ranije nastao .270win i primenjuju stari recept. Modifikuju čauru od cal. .308, sužava se vrat za prijem zrna i u  njega stavljaju zrno od 6.18mm prečnika. Balistički gledano, desilo se čudo. Kreiran je metak početne brzine preko 1100m/s, sa Eo energijom 2691 J sa zrnom od 5g i sa putanjom pada na 270met od samo 17cm. Stvoren je kalibar za dalekometno pucanje i takmičenje. Varmint era je počinjala i stvoren je favorit. Zvezda je rođena u jesen 1955 godine.

TRŽIŠTE

Tokom pedesetih godina prošlog veka došlo je do radikalizacije upotrebe lovačkog naoružanja u mnogim lovištima širom sveta. Za mnogu divljač je počelo da se tačno propisuje sa čime se lovi, na koji način i sa kojim kalibrom. U Engleskoj, nekim Nordijskim zemljama, zemljama Benelux-a  stupili su zakoni da se pojedini papkari ne mogu loviti ispod prečnika zrna od 6mm i preko 8mm. Komercijalna služba Winchester-a je odmah ušla na tržište Evrope sa plasiranjem cal. .243win kao idealnog za odstrel srneće divljači, divojarca i muflona. Proizvođač je odmah krenuo u Afriku sa preporukom da tamošnji lovci imaju na raspolaganju novi, idealni kalibar za antilope i srednja impale, a za šakale, hijene, lisice da i ne govorimo.

Winchester, svoj .243 uvodi na tržište sa modelom obrtnočepnog karabina Mod. 70 i Mod. 88 polužne akcije. Čuveni proizvođač Savage svoje modele 99 i 110 takodje prepravlja  na kalibar .243 win. Čak i gigant kao Remington uvodi u proizvodnju karabine serije 7  i municije pomenutog kalibra. Do 1963 godine tržište SAD – a je bilo osvojeno.

Sredinom šezdesetih godina XX veka kalibri izmedju 6 i 7mm naglo ulaze u modu. Evropske fabrike oružja brzo uvode u proizvodnju sve što dolazi iz Amerike. Lovačke organizacije Engleske, Francuske, Nemačke i Španije nadaleko hvale i preporučuju .243win. Sedamdesete godine prošlog veka definitivno definišu veliku popularnost i neospornu upotrebnu vrednost „malom velikom metku“. Dvadeset godina posle lansiranja .243win je osvojio svet.

KONKURENCIJA

Prosto je neverovatno kako je .243win odoleo konkurenciji i okitio se tolikom popoularnošću. Njegov direktni konkurent, cal.6mm rem je sve isto kao i on, ako ne i bolji. Iste godine su ugledali svetlost dana i krenuli u svet. Kalibar 6mm PPC je takodje Varmint orijentacije i jeste malo mladji, ali je u upotrebi preko 35 godina. Šta reći za .25 – 06 rem koji je sa većom energijom i identicnom balistikom ostao isti medju jednakima. Lansiran je još 1969 godine ali nije doživeo popularnost Winchester-ovog mališana.

Čini se da postoji samo jedan odgovor. .243win je bio prvi i u trenutku vakuuma je ušao pod kožu lovcima, predstavio se u punom sjaju i okupirao srca zadovoljnih korisnika. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da mu je otac .308 win koji je reputacija sama za sebe, a takodje i da Evropa u periodu njegovog nastanka i prvih godina korišćenja, nije imala svog takmičara koji bi mu se suprotstavio. Evropski kalibri/odgovori, kao 6.5 x 68 je izuzetno jakog trzaja i ogromne energije, dok se 6.5 x 57 pojavio kasnije i dosta je snažniji od njega.

KARAKTER

.243win je godinama sticao reputaciju nezaobilaznog kalibra kao „dobar momak iz susedstva“. Ne može vas razočarati. U malim srednjim kalibrima vreme se računa „pre njega“ i „posle njega“. Metak je kratke akcije – hoda zatvarača, udoban za pucanje, pouzdan u balističkim svojstvima kod svih proizvodjača i sa respektabilnom grupom pogodaka kod praktične upotrebe i to sa fabrički punjenom municijom. I dalje se svrstava u moderne kalibre.

LOV

Nesumnjivo da je preciznost kod pogodaka i odstrela divljači jedan od najvažnijih faktora. Kalibru .243win veliku preciznost obezbedjuje izvanredna balistika koja se ogleda u velikim početnim brzinama projektila. Drugi važan faktor je fleksibilnost kalibra da održi grupu pogodaka kod bilo koje gramaže zrna a sa konstantnim gubitkom energije na istim daljinama.

Sa .243win gubite oko 1000J na 300m u odnosu na početnu energiju. Za bilo koju gramažu. Teže zrno veća energija, lakše zrno manja energija ali je pad uvek konstantan. Sa takvim podatkom svaki lovac zna šta može postići , na kojoj daljini i kakve rezultate može očekivati. U odnosu na ono što je predmet odstrela, lovcima na raspolaganje stoji municija sa zrnima od 55 – 105 grein ili od 3.6g – 6.8g. Uobičajene gramaže sa kojima je ovaj kalibar napravio slavu su 5.18; 5.8 i 6.5g. Početne brzine kod zrna od 3.6g kreću se preko 1230m/s. Efektivno, zar ne?

Najveća mana ovog kalibra / ako se može nazvati mana / je pucanje kroz prepreke. Lagana zrna ne trpe ni travku na svom putu. Velike brzine i mala masa čine svoje. No, zato, ostale savremene performanse konstrukcije zrna obezbedjuju lovcu da kod dobrog pogodka divljač pada u „vatri“. Za .243win proizvodjači preporučuju tvrda zrna novih X i Bond tehnologija. Poznato je da ta zrna prave neverovatan šok i male deformacije što je mnogo uspešnije nego kod mekih zrna koja fragmentišu u telu divljači. Vodeći proizvodjači municije za ovaj kalibar su : Norma, Winchester, Lapua, Federal, Geco, Fusion, Hornady, S&B, RWS….

I Prvi Partizan iz Užica proizvodi .243win municiju sa SP zrnom  u gramaži od 5.8g i 6.5g sa početnim brzinama oko 930m/s. i energijom od oko 2600J. Ne zvuči loše ali SP zrno je ipak prošlost za ovaj metak. Može i bolje.

LOV

.243 win je bio i ostao lovački kalibar. U XXI vek je ušao kao jedan od pet najpopularnijih kalibara među lovcima u Evropi. Posle 30 – 06 spr; 270win; 308win nalazi se na četvrtom mestu rang liste. Lovcima je skoro po pravilu drugi karabin / calibar / ukoliko imaju već jedan preko 7mm prečnika zrna. Sa ovim kalibrom, pušku možete podizati na divljač i preko 300m daljine pod uslovom da imate dobro upucano oružje i kvalitetan optički nišan.

Nema sumnje da je svoj uspeh .243win postigao i reputacijom koja se prenosila „sa usta na usta“. Ovaj „direct marketing“ je plod zadovoljstva hiljada lovaca koji su svoje prve trofeje odstrelili sa „malim velikim metkom“ i gde prva ljubav zaborava nema.

Dostupnost municije u ovom kalibru je fascinantna. Šta god da izaberete niste puno pogrešili i vaše zadovoljstvo će biti neizmerno. Naravno, u našim prodavnicama možete pronaći dosta raznovrsne ponude ovog metka, ali to ni izbliza nije kao na Zapadu.

Duh ovog kalibra se odavno uvukao medju lovce. Lebdi kao dobra vila Boga lova kod svakog ponosnog vlasnika .243win. Kada bi opisivali idilu, verovatno bi izgledala ovako:

„ Prohladno majsko jutro. Svitanje. Rosa. Rađa se novi dan. Zeleni pejsaži. Ritske šume i polja ispresecana kanalima i žitom. Čeka ili lagani pirsch. U ruci .243win.

U daljini….ON.

 

 

 

 

1 KOMENTAR

  1. Malo se je autor zaigrao. Sve je to točno: Mek trzaj, razantan, precizan, brz, ali troši cijev ko malo koji, o tome se šuti. Erozija cijevi na prelaznom konusu. Vijek cijevi 1000-1200 metaka i nakon toga pad preciznosti. Uništavanje mesa, krvni hematomi, hladetinasta masa oko strelne rane. Kod pogotka srneće divljači u plečku bacate obje plečke. Kod pogotka lisice prizor nije lijep za slikanje. I još nešto; 6,5×57 nastao je između 1890 i 1894 kao isključivi lovački kalibar, a to je priznat ćete puno ranije od 1955 i 243 Win.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here