Jagodina: Jelen sa „Pešterca“

1560

Lov jelena u periodu rike je san svakog lovca na krupnu divljač, a naročito kada se odvija u predelima stoletnih bukovih i hrastovih šuma u lovištima Južnog Kučaja na istoku naše zemlje.Takvu lovačku sreću i zadovoljstvo je imao i jagodinski lovac Aleksandar Miladinović koji je u tom periodu boravio u reviru „Pešterac“ lovišta „Južni Kučaj IV“ za vreme rike u sezoni 2017.

Dana 23.09.2017.godine u ranim jutarnjim časovima oko 6 sati, vreme nije bilo baš naklonjeno za lov. Padala je kiša uz pojačani vetar i obaveznu maglu koja se javlja u planini pri takvim vremeskim uslovima i temperaturu koja je tog jutra iznosila samo 1 stepen celzijusa.

Međutim uz stručnog pratioca i poznavaoca svog revira kakav je lovočuvar Miroslav Stanković, toga jutra sa visoke čeke na mestu zvanom „Debelo brdo“ na velikoj seči kroz guste pramenove magle, na daljini oko 260 metara (mereno vrhunskom optikom Swarovski EL range 10×42 – pr.aut.) ugledan je jelen i nakon brze procene stručno pratioca o vrednosti grla,  lovcu je data mogućnost za odstrel.

Uz pouzdan Lovački karabin Browning u kal.30-06., optiku Swarovski Z8i 2,3-15 x 56 sa bal.turetima i zrnom RWS Evolution 11,9 grama odstrel je uspešno izvršen.

Nakon čestitki lovcu i odavanja počasti odstreljenoj divljači, slavlje je nastavljeno u prelepo uređenom letnjikovcu pored lovačke kuće „Pešterac“ koja ima 6 ležajeva za udoban smeštaj lovaca u izvarednom ambijentu.

Treba napomenuti da je revir kao i samo lovište uređeno potrebnim brojem zatvoreniih i otvorenih visokih čeka,  hranilišta za zrnasta i kabasta hraniva, solišta.

Pored jeleske divljači lovište je bogato i kapitalnim primercima d.veprova i srndaća, a naročito treba pomenuti vrhunsku organizaciju zimskih lovovova na vukove na mrciništima, što ovo lovište svrstava u red jednog od najboljih i najuređenijih  lovišta otvorenog tipa u Srbiji.

Nakon procene trofeja , odstreljeni jelen se svrtao u kategoriju zrelog grla bronzane medalje sa 170,06 CIC poena.

Još jednom sve čestitke lovcu kao i lovnim radnicima Š.G.“Južni Kučaj“ na uspešnom gazdovanju lovištima sa željom za još više zadovoljnih lovaca koji će uživati u lepotama ove planine.

Autor teksta

s.r. P.Milenković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here