Gornji Milanovac: GPS uredjaj doveo vlasnika psa do MUP-a

1444

Lovostaj je, Vreme kada divljač treba da ima mir. Pored savesnih lovaca koji su iznosili zimsku prihranu za divljač izmučenu zadnjim snegom i koja je u visokom stadijumu graviditeta, ima i onih koji nisu savesni…Ali , za takve kojih na sreću nema puno, vode računa sposobni i vredni lovočuari Lovačkog udruženja „Vojvoda Milan Obrenović“, Goran Raković i Miloš Maksimović.

Na osnovu prijave da se odvija krivolov na terenima planine Vujan u nedelju 25.03.2018 godine lovočuari su izašli na teren  i prema lavežu pasa koji su gonili srneću divljač, procenili su na kojem mestu treba da postave zasedu. Posle dva sata upronog čekanja, ugledali su balkanskog goniča kako goni srnu i srndaća. Srne  u ovom vremenskom periodu nose mlade u stomaku i time je stepen neodgovornosti  lovaca koji su pustili pse daleko veća.

Iako im Zakon o divljači i lovstvu dozvoljava da ostrele psa koji pravi štetu u lovištu iskusnom lovočuaru Goranu i mladom lovočuaru Milošu nije palo na pamet da podignu svoje službeno oružje. Obojica su kinolozi i pravi ljubitelji životinja, posebno domaćih rasa goniča. Pogledali su jedan u drugoga i u isto vreme potrčali prema psu koji se našao izmedju njih. Ta jurnjava je trajala desetak minuta , ali je na kraju pas uhvaćen.

Pas je rase balkanski gonič , ženka i na sebi je imala GPS uredjaj za praćenje . Na licu mesta su napravili zapisnik da je pas uhvaćen u podnožju planine Vujan na potesu zvani Veliki do-Lazine. Obavestili su upravnika lovišta i predsednika udruženja, kao i predsednika lokalne sekcije Lunjevica.

Odmah su proverili da li je pas tetoviran ili čipovan. Ni jedno obeležje nije imao na sebi i jedina mogućnost da uhvate nesavesnog vlasnika psa je bio da ostave uključen GPS uredjaj i da očekuju da će vlasnik sam upasti u vlastitu zamku.

Lovočuari su stavili psa u službeni auto i odvezli se u Gornji Milanovac pred zgradu Mupa. Pijavili su u Mupu ceo dogadjaj . Otišli su do prve prodavnice da kupe hranu za psa goniča , kojeg su nahranili i napojili.  I nastavili su da čekaju, znajući da uključen Gps šalje signale .

Ubrzo je došao vlasnik psa. Sam je upao u klopku. Gps ga je doveo do stanice policije.

Lovačko udruženje je podnelo protiv vlasnika psa prekršajnu prijavu, i prijavu veterinaskoj ispekciji jer pas nije čipovan i vakcinisan.  Treća prijava je podneta komunalnoj policiji. U toku je istraga da li je neko u to vreme bio u lovištu sa oružjem.

Pas nije kriv, već je kriv vlasnik koji ga je pustio za vreme lovostaja u lovište. Lovočuari su postupili mudro i humano kao pravi ljubitelji pasa goniča..

Informativna služba LU Vojvoda Milan Obrenović

Gornji Milanovac

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here