ИНОВАТИВНА ИСТРАЖИВАЊА И ЗАШТИТА СТАНИШТА ПАНЧИЋЕВЕ ОМОРИКЕ

841

Пројекат „Очување јединственог биодиверзитета на подручју долине реке Дрине„ има за циљ заштиту и промоцију највреднијих обележја биолошке разноликости на подручју слива реке Дрине кроз иновативне алате за очување природних станишта Панчићеве оморике.

Оморика је чудесна врста по много чему почев од начина на који је откривена па до њеног изгледа. Симбол природе Подриња Панчићева оморика налази се на светској Црвеној листи угрожених врста. Очување оморике је немогуће без прекограничне сарадње стога ЈП“ Национални парк Тара“ и ЈПШ “Шуме Републике Српске“ заједничким пројектом теже да је сачувају.

На подручју Националног парка Тара у тежњи да се сачува вредност нашег поднебља покренута су генетска истраживања и даљинска детекција њених станишта. На овај начин управљачи станишта ове врсте ће добити неопходне информације које ће омогућити да се ова врста сачува у будућности.

Применом даљинске детекције добиће се прецизнији подаци о бројности ове врсте на неприступачним местима у Националном парку Тара. Употребом LiDARA сакупиће се подаци о броју стабала, висини и положају.

Истраживања и анализа генетске разноврсности оморике спроводе се у сарадњи са Институтом за генетику и генетичко инжињерство Универзитета у Београду. На тешко приступачним и суровим теренима стручни тим из Националног парка Тара и Института сакупљају узорке ове врсте. Узорцима следи комплексна лабораторијска анализа и статистичка обрада података.

-Истраживања наследног материјала Панчићеве оморике применом савремених молекуларно-генетичких метода се код нас и у свету спроводе већ више од једне деценије. Међутим, сва досадашња истраживања су обухватала природне популације са подручја Србије, или оне са подручја Босне и Херцеговине, тако да данас не постоји ни једна научна студија која у којој су анализиране популације из целог ареала Панчићеве оморике. Стога је овај пројекат изузетно важан управо због тога што се на исти начин, применом исте методологије, анализирају на молекуларном нивоу популације из целог ареала распрострањења ове врсте. Добијени резултати ће омогућити да се формулише јединствен програм заштите, који ће се примењивати и у Србији и у Босни и Херцеговини-изјавила је др Јелена Алексић са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, која се бави проучавањем и заштитом Панчићеве оморике.

Izvor: https://nptara.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here