DOSTOJANSTVENO OBELEŽENO 130 GODINA KRAGUJEVAČKOG LOVSTVA

1390

130 godina LU Šumadija    Dostojno, kako i priliči slavljeniku, Lovačko udruženje „Šumadija“, 9. septembra 2017. godine, prigodnim manifestacijama obeležilo je najveći jubilej u istoriji lovstva Srbije – 130 godina od osnivanja prve Kragujevačke lovačke družine, čime su postavljeni temelji organizovanog lovstva u nas. Člansku kartu sa rednim brojem jedan tada je poneo kralj Milan Obrenović, veliki zaljubljenik u lov i lovstvo, i kasnije po osnivanju počasni predsednik Saveza lovačkih udruženja u Kraljevini Srbiji, na čiju inicijativu su lovci ovog grada prvi proslavili 1893. godine, Svetog Jevstatija, zaštitnika lova i lovaca.

Kragujevačke lovačke svečanosti započele su kraj spomen-česme u manastiru Divostin, koju su lovci Kragujevca izgradili 1901. godine, kao večno podsećanje na kralja Milana. Pomenu su prisustvovale delegacije LSS, LSCS, grada Kragujevca, pobratimskih lovačkih udruženja – Foče, Sente, Sjenice, Plužina, Paraćina i Nove Moldave u Rumuniji.

Po prvi put sveštenici Šumadijske eparhije osveštali su zastavu Lovačkog udruženja „Šumadija“ i predali je prvom barjaktaru Bojanu Stevanoviću, potpredsedniku udruženja.

Svečana akademija održana je u Prvom srpskom teatru „Joakim Vujić“, koja je započela virtouznim zvukom frule poznatog umetnika Bore Dugića i himnom koju je otpevala studenkinja Pravnog fakulteta Emilija Dželatović. Prikazan je i istorijski film snimljen za ovu svečanost pod nazivom „Kragujevac kruna lovstva Srbije“.

U prisustvu brojnih gostiju iz Republike, grada, lovačkih udruženja i drugih institucija, biranim rečima, predsednik udruženja  Milosav Zimonjić, govorio je o dosadašnjem putu lovstva u Kragujevcu i vizijama budućeg rada na temeljima održivog razvoja. Kako je rekao, lovci ovog grada bili su i ostali najveći graditelji i čuvari prirode i divljači.

Ovom skupu obratili su se: Dragan Šormaz, predsednik LSS, Tomica Radosavljević, predsednik LSCS, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca i drugi ugledni gosti, i uručili prigodne nagrade i plakete.

 

 

Povodom ovog velikog jubileja Lovačko udruženje „Šumadija“ dodelilo je jubilarne plakete i zahvalnice istaknutim ustanovama, udruženjima i pojedincima koji su doprineli uspešnom razvoju lova i lovstva na ovom području.

U ime udruženja svima se zahvalio predsednik Skupštine Goran Radovanović, rekavši da je budućnost lovstva u rukama lovaca i da zavisi od njihovog rada i aktivnosti. Učesnici ove akademije pozvani su da svojim prisustvom uveličaju nastavak svečanosti u hotelu „Šumarice“, gde će najvrednijim lovcima biti uručena odlikovanja Lovačkog saveza Srbije, Lovačkog saveza Centralne Srbije i zlatne značke Lovačkog udruženja „Šumadija“. Svim učesnicima akademije uručena je monografija „Kragujevac kruna lovstva Srbije“ autora Svete Madžarevića.

 

 

 

Veliku pažnju gostiju i javnosti Kragujevca privukla je lovačka čeka ispred pozorišta i izuzetno dobra dekoracija bine sa lovačkim obeležjima: hranilicom, kotlićem, redenikom, i drugim stvarima i lovačkim predmetima. Voditelj programa bio je poznati glumac Saša Pilipović.

U nastavku svečanosti u hotelu „Šumarice“, uručena su odlikovanja i organizovan slavljenički ručak uz muziku.

LSCS press

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here