Dali je kalibar 9,3×62 najbolji za lov divljih svinja: ISKUSTVA GOVORE

1688

Davno sam prestao čitati balističke tablice reče neko i još poneko, a i ja im se pridružujem. Do 25 godine sam znao napamet i brzine i džule i sve ostalo, međutim praksa nije potvrdila teoriju. Družeći se sa lovcima zadnje vreme često bi se povela diskusija o tom kalibru, koji ponovo ulazi u modu i u glavnom svi argumenti za njega su u superlativu u pogledu lova divljih svinja. No sve te priče čine mi se malo preterano.
Od onog rušenja u vatri, trava koja ne raste gde taj grune i obaranje sa lošim pogocima malo je preterano. Ne želim da ulazim u polemike, menjam nečija mišljenja ili nekoga ubeđujem u suprotno i zato ću ja opisati praktične događaje koje sam doživeo sa tim kalibrom, a vi donesite sami zaključke.
Dakle evo primera iz mog iskustva.

Pucano sa karabinom Mauzer M3 metak RWS -TMR 18,5 gr.
1. Udobna čeka, vepar od 90kg, daljina 85 metara, okrenut bočno, pucanj vepar pada u vatri ustaje i nakon 15metara. pada. Pogodak u plećku i bravo to je to.
2. Udobna čeka vepar od 170 kg, daljina 72 metra, pucanj u plećku bočno okrenutog vepra, karekteristični trzaj koji pokazuje pogodak i vepar ode u šumu. Nakon 20metara krvni trag dosta uočljiv i nakon 180 metara vepar leži mrtav. Učinak ništa bolji od nekih „univerzalnih“ kalibara.
3.  Vepar na ležanju, težina 110 kg bočno postavljen, pogodak u plećku, vepar ustaje i odlazi. Krvnog traga nema i nalazimo ga nakon 150-160metara mrtva. Krvi samo zadnjih desetak metara.
4.  Nazimac od 65 kg, bočno postavljen, daljina 35 metara, pogodak ispod plećke, polomljene obe prednje noge i delomično oštećena grudna kost. Gura kroz šiblje napred i predlažem gostu da puca ponovo. Pogodak između vrata i grudnog koša, nakon reakcije na pogodak nastavlja da gura dalje i nakon pedesetak metara leže. Kad smo prišli na dvadesetak metara okreće se i kidiše prema nama. Gost pobeže i ja ga dotučem pogodkom u glavu.
5.  Vepar od 120 kg daljina 30 metara bočno okrenut u ležanju, pucanj, vepar se samo strese, ispruži i drhti. Htedoh da kažem bravo, kad on poče da se rita, ustade i teturavim korakom nestade u gustišu. Pitam gosta gde je pucao i on kaže plećka, dobro onda tu je negde. Nalazimo oskudan krvni trag, negde i po 100 metara bez krvi i tako 2,5-3 km i četiri sata za njim. Nalazim ga u jednom trnjaku, kreće i staje na oko 50-60 metara. Bočno. Pucanj i vidim pogodak, ali vepar nastavlja dalje i ulazi u jedan veliki žbun 200 metara dalje. Prilazimo i vidimo ga kako stoji, lovac puca sa oko 90 metara i ruši ga. Prvi pogodak je bio visoko u levu prednju nogu i jako razbijene grudna kost skroz do grudne šupljine. Drugi pogodak u kraj rebara prema stomaku, prostrel i treći čista plećka.
6.  Čeka, vepar 137 kg daljina gađanja 85 metara -metak RWS-KS 16,0gr., pucanj u bočno okrenutog vepra, reakcija na pogodak i odlazi u šumu. Mrtav nakon stotinjak metara, krvni trag solidan. Pogodak u srce.
7.  Čeka, vepar 125 kg, daljina gađanja ista i isto zrno kao u prethodnom slučaju. Vepar malo ukoso postavljen, pucanj, vepar počinje da seda, međutim ispravlja se i odlazi u šumu pogrbljenih leđa. Nakon pet minuta krećemo u potragu, trojica nas iz lovišta, i nema krvnog traga. Prateći trag papaka, nakon 350-400metara nailazim na njega u jednom trnjaku. UHH video sam ga sa dva metra i još okrenut prema meni. Obilazim ga i prilazim sa zadnje strane da vidim dali je mrtav i držim kratko oružje upereno u njega. Pošto je već dobar sumrak prilazim na 5-6 metara i gledam, kad on krenu prema meni (okreće prednji deo i ja ispalim četiri komada po plećki, on se koprca, a ja vetar nogama i pobegnem dvadesetak metara, on ustaje i lelujavo ide prema meni i okrene malo desno i sa još 3 metka ga srušim. Ne zavidite mi na tom doživljaju. Svakako vepar je bio pogođen iz karabina u kraj rebara zrno je prošlo kroz utrobu i zaustavilo se u zadnjem butu.
8.  Čeka, Browing bar, metak RWS uni klasik 19,0 gr., nazime 52 kg. daljina 90 metara. Pucanj nazime pada, ustaje, pravi krug od 7-8 metara i ponovo pada .Pogodak u plećku kroz pluća.
Eto to su moja iskustva sa kalibrom 9,3×62 u lovu divljih svinja. Na mene lično nije ostavio impresivan utisak, jer su skoro ista ponašanja divljači bila kao i kod srednjih (univerzalnih) kalibara pri takvim pogocima. Priče su verno ispričane, a na vama je da za sebe izvučete zaključak.
Nikica Beader
 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here