Banja Luka: Šakal se širi u banjalučkoj Krajini

2224

sakalŠakal (Canis aureus) je pripadnik porodice pasa i  uz lisicu predstavlja najraširnijeg  predatora u našim lovištima. Populacija šakala uslijed velike reproduktivne sposobnosti  te lovačke pasivnosti može naglo da pređe prihvatljiv i planiran  broj.  Iskustva iz Slavonije pokazuju da  u nekim lovištima  gotovo nema srnećeg traga kojeg ne prati jedan ili više  šakala.  Ekologija šakala, načih ishrane i životne navike govore o njemu kao nezasićenom oportunisti, omnivoru.  Analiziranjem sadržaja želudaca odstreljenih šakala u više istraživanja  utvrđeno je  veliko prisustvo hrane  biljnog porijekla a ukoliko se radilo o hrani životinjskog porijekla mahom se radilo o strvinama. 
Šakal nije u mogućnosti sam da lovi krupniju divljač ali ukoliko njihova brojnost poraste te se udruže u čopor (obično jedna porodica) vrlo lako mogu savladati odraslu srneću divljač ili domaću stoku.

Šakal ka banjalučkom platou dolazi iz pravca susjedne Hrvatske.  U graničnim lovištima Republike Srpske prema Hrvatskoj populacija šakala uveliko cvijeta i širi se.  2013 godine prvi šakal odstreljen je u okolini laktaškog sela  Šušnjari gdje su lovci izveli hajku na štetočine uslijed učestalih žalbi stanovništva da „lisice odnose jagnjad“.  Analiziranjem želudca odstreljenog šakala pronadjeni su ostatci ovčije vune i rebara.  Već naredne 2014 godine  prvi šakal je odstreljen u selu Jablan (10km cca od odstrela iz 2013 godine).  2015 godine izvršen je takođe jedan odstrel šakala u ataru sela Glamočani što govori da se definitno radi o širenju populacije i zauzimanju novih teritorija.

Sa terena cijele banjalučke regije stižu informacije o zapažanju tragova, viđenju jedniki i neuspjelim odstrelima .  Povećane su i štete na divljači. Sve je veći broj  pronalaska lešina srneće divljači za koju se smatra da je dijelo pasa lutalica, možda i jeste ali u svakom slučaju populacija šakala u banjalučkoj krajini  je u ekspanziji. Lovni ovlaštenici će morati budno pratiti situaciju da nam se ne bi dešavali slavonski primjeri i ekspolozija populacije.

Bacc.ing.agr Vladan Vukadin

Inženjer lovstva i zaštite prirode

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here