Stragari: LOVCI STRAGARA VELIČANSTVENO OBELEŽILI JUBILEJ 60 GODINA OD OSNIVANJA

2165

43215981Stragari se prvi put pominju u Turskom katastarskom popisu-defteru iz 1476. godine kao Stragar. Tada su kao selo Rudničke nahije imali 39 domaćinstava. Ovo je danas varoš u podgorini planine Rudnik, u srcu Šumadije, bila je do 1965 godine čak i opštinski administrativni centar. Danas ima status mesne zajednice u opštini Kragujevac.

tanaskorajicimsPočetkom ustanka u Srbiji protiv Turaka naselje Stragari je podarilo srpskoj istoriji veliki broj ustanika od kojih su najpoznatiji Janićije Đurić, jedan od pismenijih ljudi tog vremena, Karađorđev sekretar, diplomata, predsednik Apelacionog suda i član zemaljskog saveta, Tanasko Rajić, Karađorđev barjaktar, junak sa Ljubića kao i Marko Todorović, četovođa koji je predvodio desetine junaka iz Stragara i okoline u Prvom i Drugom srpskom ustanku. 1875. godine podignuta je zgrada osnovne škole. Status varošice dobijaju ukazom kralja Aleksandra I Karađorđevića 1922. godine, a 1927. godine je osnovan fudbalski klub Azbest koji je u sezoni 1985/86. godine igrao u Drugoj srpskoj ligi . U manastiru Voljavča u blizini Stragara 1805. godine Praviteljstvujušči sovjet je održao svoju prvu sednicu. Posle rata se 1945. godine osniva osmorazredna osnovna škola. 1946. godine se otvara zdravstvena ambulanta, počinje telefonizacija i Stragari postaju opština.

stragari_1I onda dolazi 1956 godina. Nekolicina lovaca iz Stragara izdvaja se iz vašarske šatre i u Ardžijinom voćnjaku donose sudbonosnu odluku, istupaju iz tadašnjeg kragujevačkog lovačkog udruženja i formiraju svoje. Dilema je jedina kako dati ime novoformiranom udruženju, “Srebrnica”, “Jasenica” ili “Gradina”. Jednoglasnom odlukom od tada Lovačko udruženje stragarskih lovaca nosi ime “Srebrnica” po rečici koja je pritoka reke Jasenice. Prvi predsednik postaje Stevan Matić. Niko tada u Stragarima, sa u tom momentu jednim od najvećih rudnika azbesta u Evropi i pratećom privredom nije ni sanjao da će takvo udruženje početko 21.veka postati skoro jedini subjekt koji funkcioniše i oko koga se okuplja. A tako je upravo danas. Nema više rudnika, nema privrede, ostali su samo hrabri koji žive od poljoprivrede a mladi odlaze za boljim i izazovnijim životom. Selo je ostalo sa tek oko 800 stanovnika, okolna sela se  dalje prazne  i da ne bi te 1956 godine i domišljatih lovaca danas bi to bila sredina u kojoj bi se retko čula šumadijska pesma i harmonika.

dsc_0001Možda baš zato proslava jubileja, 60 godina od osnivanja Lovačkog udruženja “Srebrnica” ovog oktobra 2016 godine  ima elemente pompeznog i veličanstvenog, svečanog i uzvišenog. Jednostavno imalo se rašta slaviti. U selu  Masloševu i restoranu “Milošev konak” okupila se lovačka elita Srbije od predsednika Lovačkog saveza Srbije Dragana Šormaza, Ilija Elezović, predsednik Lovačkog saveza Kosova i Metohije,  rukovodstvo Lovačkog saveza centralne Srbije, predstavnika Ministarstva poljoprivrede Vlade Republike Srbije, predstavnika CIC-a iz Rumunije, predsednika i saradnika svih lovačkih udruženja koja danas čine Lovački savez centralne Srbije, predstavnici privrednih subjekata iz Kragujevca  i mnogi drugi koji su zarad proslave velikog jubileja pohrlili u srce Šumadije.

Svečanost je počela prikazivanjem kratkog filma koji je prikazao rad u ovom lovačkom udruženju na očuvanju fondova divljači.

dsc_0010Goste je je najpre pozdravio sudija Miroljub Tomić koji je predsednik Skupštine Lovačkog udruženja “Srebrnica”. On je u svojoj slavljeničkoj besedi naglasio vrednosti ovog kraja i rekao das vi oni koji su samo jednom kročili u ovaj podrudnički kraj, napili se vode sa reka Srebrnice, Jasenice  Zlatarice postaju prosto zavisnici od ovog kraja, ovih lepota i bogastva divljači.

dsc_0012Predsednik Lovačkog udruženja “ Srebrnica” Tomica Radosavljević je oduševljeno pozdravio sve goste i izrazio zadovoljstvo i ponos uspesima koji su obeležili šezdesetogodišnji rad i razvoj lovačkog udruženja. On je istakoa vrednosti ovog kraja ali i naglasio sve napore lovaca Stragara na očuvanju i zaštiti divljači. Istakao je ogroman rad u sekcijama Stragari, Masleševo, Vlakača, Kotraža, Ugljarevac, Veliki Šenj, Mala Vrbica, Ramaća, Kamenica i Ljubičevac.  Radosavljević je posebno naglasio da je na svih 13.000 hektara lovišta  sa koliko gazduju danas, izgrađeno sve što je potrebno od lovno-tehničkih objekata, od predivnog lovačkog doma u Stragarima do ogromnog broja hranilica i hranilišta za divljač čeka i ostalih sadržaja koji omogućavaju da lovište sa pravom nosi epitet jednog od najbogatijih u Srbiji.

dsc_0022Pozdravljajući skup, predsednik Lovačkog saveza Srbije istakao je značaj ovog lovačkog udruženja i najavio da će u ovom mesecu Lovački savez Srbije proslaviti jubilej 120 godina od osnivanja.

 

 

dsc_0033Goste je pozdravio u ime Lovačkog saveza centralne Srbije Uroš Đoković, predsednik skupštine. U ime Lovačkog saveza Kosova i Metohije prisutne je pozdravio predsednik  Ilija Elezović a u ime  CIC-a Borivoje Nikolić iz Rumunije. Veliki broj predstavnika lovačkih udruženje potom je lovcima Stragara uručio prigodne poklone.

dsc_0051A kako to obično biva na ovako organizovanim proslavama jubileja najboljim i najvrednijim lovcima uručena su lovačka priznanja, ordenje i plakete Lovačkog saveza centralne Srbije kao i priznanja Lovačkog udruženja “Srebrnica” Stragari.

 

dsc_0077Upravniku lovišta i lovočuvaru, na kraju ove svečanosti, Tomica Radosavljević predsednik Lovačkog udruženje “Srebrnica” uručio je koverte sa po jednom platom kao nagradu za izvanredan rad.

 

 

Slavlje lovaca Stragara se zatim nastavilo lovačkom zabavom a goste je zabavljala estradna umetnica Snežana Babić-Sneki. Odjekivala je pesma i harmonika ovim podrudničkim krajem u slavu lova i lovaca. Valjda noseći poruku da dok je njih ovaj kraj će živeti i imati šta da kaže i pokaže Srbiji.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here