Земун: ТРАДИЦИОНАЛАН СПОЈ ВОЈНИЧКОГ И ЛОВАЧКОГ КОДЕКСА

1755

1_grupna-s-divljaciЛовачко удружење „ВОЈНИК“ је, у недељу 25.децембра 2016.године, са око 70 пријатеља из 15 ловачких удружења из целе Србије и у присуству истакнутих ловних посленика из Ловачког савеза Србије и Ловачког савеза Војводине, свечано и „радно“, најпре традиционалним новогодишњим ловом на дивље свиње у ловишту „НИКИНЦИ“, а после успешног лова и пригодним свечаним ручком и програмом у ресторану Дома РВ и ПВО у Земуну,  обележило вредан јубилеј – 70 година оснивања Удружења и исто толико организованог ловства у Војсци.

Након срдачног дочека у ловишту, домаћин је за госте и домаће ловце обезбедио богат ловачки доручак. За то време стручна служба Удружења педантно је прикупила све податке о ловцима, неопходне за правилну организацију лова, али и за испуњење ригорозних захтева у вези евиденција о гостима, које траже надлежни војни органи.

Трубни знак означио је почетаг лова пригоном, а први пуцањ који је недуго затим уследио растерао је и последњи прамичак магле у ловишту „НИКИНЦИ“, којим ово ЛУ успешно газдује од момента његовог првог уставовљавања, сада већ далеке 1951. године, али и последњу сумњу „неверних Тома“ у успех лова.

15676121_10211704303308992_6648184511308780509_oГрупа од петнаестак, углавном млађих ловаца, под руководством подпредседника УО ЛУ, ојачана са неколико искусних ловаца и десетак ловачких паса, демонстрирала је ловцима распоређеним на штандове и челницима ЛСВ „војнички прецизну и дисциплиновану“ организацију погона. Коначан резултат лова било је шест одстрељених јединки дивље свиње, а бар дупло већи је број ловаца који анализира разлоге и тражи изговор за промашај.

По завршетку лова, организовано је извлачење одстрељене дивљачи, одавање последње поште и групно фотографисање, након чега се „ловачки караван“ упутио ка Земуну.

3_centralni-stoАмбијент ресторана Дома РВ и ПВО у Земуну, такође традиционално, постао је место свих важнијих догађаја из живота и рада ЛУ „ВОЈНИК“. Овог пута, то је била свечаност поводом обележавања значајног датума из историјата ЛУ.

 

4_a_centralni-sto-govor-lackovicaУ присуству драгих гостију и представника ЛСС, на челу са председником Драганом Шормазом, у својој поздравној речи председник УО ЛУ „ВОЈНИК“ Драгосав Лацковић, генерал Војске Србије у пенѕији, подсетио је на неколико кључних детаља из рада овог, по много чему специфичног Ловачког удружења, истичући да Удружење од свог формирања, 22.децембра 1946. године (када је добило и име по Дану тадашње ЈНА), негује изворне вредности ловства и промовише их код млађих нараштаја. Кроз Удружење је, за протеклих 70 година, прошло преко 1300 чланова, а данас оно броји 130 ловаца, од којих је више од 1/3 у статусу почасног ловца, старијег од 65 година.

ЛУ “Војник“ је члан Савеза ловачких организација (ЛСС) од 1976.године

Куриозитет је свакако статутарна одредба да припадник ЛУ „ВОЈНИК“ може да буде само професионални или пензионисани припадник Војске и Министарства одбране, а само изузетно лице које је значајно допринело угледу и раду ЛУ, уколико нема безбедносних сметњи за улазак на простор Ловишта „Никинци“.Друга посебност односи се на специфичности ловишта, које је установљено (у континуитету) у складу са Законом о ловству који је био на снази до 2009.године, на катастарским парцелама чији је титулар Министарство одбране. Такав статус Ловишта детерминише и немогућност његовог коришћења у комерцијалне сврхе, што значајно утиче на изворе финансирања делатности ЛУ, који се своде скоро искључиво на чланарину коју уплаћују чланови овог ЛУ.

Па, и поред тога, ово ЛУ спада у ред удружења која имају најмању чланарину у Републици Србији, штитећи на тај начин ионако низак лични стандард својих чланова.

Председник ЛУ „Војник“ је апеловао на присутне представнике свих ловачких и државних институција да изнађу прихватљиво решење за установљење Ловишта „посебне намене“, којима газдује МО, а у која посредно спада и ловиште „Никинци“, у складу са новим Законом о дивљачи и ловству РС.

5_plaketa-lss-sormaz-i-lackovic-d-i-marinkov-radaПоздрављјући скуп, председник УО ЛСС, Драган Шормаз, истакао је допринос ЛУ „Војник“ развоју Савеза и ловног спорта и дружења уопште, што је резултирало доделом Плакете ЛСС Ловачком удружењу „Војник“ и великог број ловачких знамења које је додељено најистакнутијим и најзаслужнијим члановима овог ЛУ. Посебно је истакао да надлежно министарства припрема нацрт измена и допуна одредби Закона о дивљачи и ловству, које би обезбедиле да се ЛСС врате одређене ингеренције које је имао по ранијем закону, као и да се реше одређени проблеми који су уочени у пракси примене новог Закона.

Затим је председнику ЛУ „Војник“, Драгосаву Лацковићу уручио Плакету ЛСС, а ловачким  ордењем одликовано је: Златним орденом – 4 ловца, Сребрним орденом – 6 ловаца и Бронзаним орденом – 13 ловаца.

9_dodela-plakete-lu-vidic-dusanЗа посебне заслуге и допринос развоју ЛУ и ловишта „Никинци“, као и дугогодишње чланство у ЛУ, председник ЛУ је тринаесторици ловаца, међу којима већина има преко 30 година ловачког стажа у Удружењу, уручио је Плакете ЛУ „Војник“, која је посебно за та прилику припремљена.

Уз врхунски припремљен ловачки гулаш, који је спремао један од најбољих војних кувара, и друге укусне ђаконије, заливане добрим вином и праћене звуцима одличног оркестра и врхунских музичара, ловачко дружење настављено је до дубоко у ноћ.

На растанку – искрени загрљаји, уз обећања да ће се и идуће године у исто време одазвати позиву домаћина.

Д. Лацковић

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here