Despotovac: USPEŠNO ODRŽAN ŠESTI PO REDU „GRUPNI LOV PLAŽANE 2016“

3017

dsc_0004Lovačko udruženje „Gornja Resava“ iz Despotovca u nedelju, 25 decembra, održalo je šesti put po redu lovno-turističku manifestaciju „ Grupni lov Plažane 2016“. U ranim jutarnjim satima ispred prekrasnog lovačkog doma Lovačke sekcije Plažane okupilo se skoro 300 lovaca koji su uz čaj prepričavali strategiju lova za taj dan. Lovci su pristigli iz  velikog broja evropskih zemalja jer ovo lovačko udruženje ima veliki broj lovaca u svom članstvu koji su zaposleni od Austrije i Nemačke pa do Švajcarske i Francuske. Ovo je poseban dan i tada se na lovačkom megdanu mora biti.

dsc_0037Primećujemo čak i tri lovkinje. Kako nam rekoše ovo lovačko udruženje ima ih u svom članstvu 12. Primećujemo i veliki broj mladih ljudi, mladih lovaca, više nego bilo gde. Da li zato što imaju lovački podmladak sa četrdesetak članova ili dobar rad sa omladinom ovde u Despotovcu zaista imaju mnogo mladosti u svojim redovima. Imaju 400 lovaca u članstvu raposređenih u pet sekcija. I tu nije kraj posebnosti ovog lovačkog udruženje, način oblačenja i dolaska u lov se u mnogome razlikuje od onog što obično viđamo u Srbiji, ovde nema maskirnih vojnih uniformi. Tek da znamo gde smo, od 300 učesnika samo njih osam smo videli tako nelovački obučenih. Domaćini nam rekoše da su verovatno gosti jer njihovi lovci dobro znaju kako se u lov dolazi.

dsc_0001Izvanredna organizacija, vanredno gostoprimstvo radost okupljanja i ponovnih susreta uz toplotu i miris čaja obeležili su pomalo maglovito jutro. Komadant parade je predsednik lovačkog udruženja Dragan Ilić sa predsednicima sekcija. Izvršno i operativno rukovodi upravnik lovišta Miroslav Milošević. Evidentiranje lovaca i pravljenje obavezne zakonske papirologije teče kao podmazano, sve po redu i pravilima službe.

dsc_0011

srdjan-racicdsc_0023Sledi zajedničko fotografisanje svih učesnika i pozdravne reči predsednika Lovačke sekcije Plažane Srdjana Racića i Lovačkog udruženja „Gornja Resava“ Despotovac Dragana Ilića. dsc_0026Upravnik Milošević najavljuje potom da se tog dana lovi divlja svinja, vuk i predatori lisica i šakal. Izdaju se rasporedi za pogon, za doček, određuju ko šta vodi i organizuje. I naravno daju upustva za bezbedno izvođenje lova. Sve kako dolikuje ozbiljnoj organizaciji i ozbiljnom shvatanju ovakve vrste lova. A tako i treba i mora.

dsc_0074Lovci shodno rasporedu, disciplinovano kreću prema svojim pozicijama, u miru i valjda iščekivanjima da će se baš njima osmehnuti lovačka sreća. Lovi se teren zvani „Čukara“ koji pripada planinsnkom masivu Južni Kučaj. Vaši izveštači dobijaju poseban tretman, džipom se prebacujemo na jedan vrh odakle pratimo kretanje pogona i osmatramo doček.

dsc_0052dsc_0050Uz put primećujemo hranilišta za divljač, puna hrane. Brinu despotovački lovci o svom blagu. Slikamo i zatvorene čeke, jednostavno, primećuje se rad dobrih gazda.

Domaćini su nam obezbedili čak i toplu kafu i naravno neizbežni gutljaj vatrene srpske tečnosti. Tek da se okrepi i osveži na temperaturi koja je bila tek nešto malo u minusu. Slušamo preko radija kretanje pogona, ovde viđen trag kurjaka, trag srneće divljači ali… nema pucanja. Sve ostaje u domenu mogućeg. U ostalom, zašto se ne nadati, pa ovde je prošle godine odstreljen kurjak.


dsc_0075
Magla se spušta sve jače i postaje neizvesno dalje izvođenje bezbednog lova. Doduše približava se i podne kada je po programu i predviđen kraj lova. Predsednik Ilić preporučuje da se lov privodi kraju jer baš u zoni dočeka magla postaje sve gušća a i polako počinje i sneg da veje. Radio vezom upravnik Milošević izdaje preporuku vodičima pogona da ubrzaju, lov se privodi kraju. Nije bilo pucanja pa ni odstrela ali svi lovci su bezbedno  stigli na odredište. I to je verovatno najveći uspeh organizatora ovako masovnih lovova. Pogoniči izlaze na odredište mokri, kitine i inje su im padali za vrat, plus znojenje od napornog hodanja, ali raspoloženi, veseli i naravno puni priče gde su šta od tragova videli.

dsc_0078Tek lov je završen i to je momenat da se krene put sale gde će početi kako to lovci zovu, drugo poluvreme, lovačko druženje uz muziku i bogatu trpezu.  A krenulo se sa pihtijama pa lovačkim pasuljom, pa roštiljom a naravno završilo sa prasećim pečenjem. Možda zvuči neverovatno ali jutarnji čaj, lov i ovakav ručak uz bedž koštali su svakog lovca samo 650 dinara. Kako nam rekoše u upravi despotovačkog lovačkog udruženje ne žele da zarađuju, da komercijalizuju, naprotiv hoće da ovakvo okupljanje bude svetkovina u slavu lova i lovaca.

A tako je i bilo. I svečano, i lovački. Despotovčki lovci pokazali su veliko srce i pravu dušu srpskog gostoljublja. Zato vredi doći na sedmi “ Grupni lov Plažane 2017″. Pa dobro došli.

Jeremija Trifunović

Dejan Milkov

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here