Zec: BEZ OSAM ZEČEVA NA 100 HEKTARA NEMA LOVA

2588

Mnogi evropski stručnjaci dali su minimlanu graničnu brojnost zeca ispod koje se ne može gazdovati i planirati odstrelni zahvat, već se mora tretirati, pod strogim režimom zaštite do njene rehabilitacije populacije.Te brojke su prema našim stručnjacima , minimalna prolećna gustina je 8 zečeva na 100 ha.

Češki lovni stručnjaci Oldrih Hučera i Frantiček Havranik u svom najnovijem izdanju, “Zec, juče, danas, sutra” govore da je minimalna gustina populacije sa kojim se može planirati na granici relitabilnosti, 10 zečeva na 100 ha.Takođe naglašavaju da je kritična prolećna gustina za održivi razvoj i opstanak populacije 5 do 6 jedinki na 100 ha, jer je pri gustini 5 na 100 ha, godišnji prirast ravan 0, pri čemu dolazi do drastičnoj propadanja matičnog fonda. Kod malih brojnosti od 10 do 14 jedinki na 100 ha, u normalnim godinama može se očekivati godišnji prirast u proseku od 10 do 40 %. Pri ovakvom prirastu kod malih brojnosti prolećnih gustina populacije ostrelni zahtav se kreće od 10 do 15 %. Razmatrajući optimalne populacije zeca lovački savez Hrvatske je u svojim uputstvima  za bonitiranje 1987 godine, dao visine matičnog fona od I do V bonitetnog razreda za nizijska lovišta od 30 do 15 jedinki. Za brdska lovišta  I bonitet 27 zeca do V boniteta 13 jedinki  i za planinska lovišta iznad 600mnv.u 2 razreda, matični fond u prvom bonitetu je 12, a u drugom 8 jedinki.

Dakle, saglasno stavovima stručnjaka iz svih zemalja, limitirajuća prolećna gustina populacije zeca ispod koje se ne sme sprovoditi lov i planirati ostrelni zahvat je 8-12 zečeva na 100 ha. u matičnom fondu lovno produktivne površine i realnom godišnjem prirastu od 40 %.

Prema tome da li će mo i koliko loviti zavisi od brojnog stanja i realnog prirasta zeca na različitim terenima jednog lovišta.U većini slučajeva planovi odstrela zasnivaju se na proizvoljnim procenama prebrojavanja i aproksimativnim prognozama prirasta,koje su u zavisnosti od tekuće godine,daleko od stvarnog prirasta.

Dipl.ing Ljubiša Marinović

Foto: Vikipedia

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here