Vršac: Jeleni ponovo na Vršačkim planinama

1299

VRŠAC: Javno preduzeće „Vojvodinašume“ i Šumsko gazdinstvo „Banat“ Pančevo, započeli su realizaciju projekta, koji za dugoročni cilj, u narednih 5 godina, ima vraćanje jelena na područje Vršačkih planina. U lovište u ovom zaštićenom području, tačnije u novo uzgajalište „Lovačko imanje“ juče je pušteno 50 jedinki Karpatskog jelena.

Uzgajalište „Lovačko imanje“ na Vršačkim planinama, do kog se stiže šumskim putem iz sela Markovac, dobilo je nove stanare. 40 košuta i 10 muških jedinki jelena, ovde će dalje rasti, razvijati se, razmnožavati, a kasnije, svake godine, nekoliko desetina njih prelaziće u lovište, i širiti populaciju ovih plemenitih životinja na ovom prostoru.

Za narednih pet godina, plan nam je da 125 jelena preselimo iz zatvorenog u otvoreni deo lovišta „Vršačke planine“, pa će se zahvaljujući ovom projektu, odnosno Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, ponovo čuti rika jelena u najvišoj planini u Vojvodini, kaže Roland Kokai, direktor JP „Vojvodinašume“.

To je bilo neophodno uraditi, jer je od 70-tih godina prošlog veka, zbog nemara, uništavanja staništa i krivolova, broj jedinki Evropskog, odnosno Karpatskog jelena, autohtone vrsta na ovim prostorima, drastično smanjen. Realno bi bilo da se, u lovištu posebne namene „Vršačke planine“ koje se prostire na 4.200 ha, nalazi 5-6 stotina jedinki jelenske divljači, a da bi se on ponovo postigao, moraju da se uključe svi.
Podršku realizaciji projekta, koji sprovode JP „Vojvodinašume“ i Šumsko gazdinstvo „Banat“ Pančevo, pruža i lokalna samouprava.
Celokupna vrednost projekta je 11 miliona dinara, od čega je 8 miliona preko konkursa odobrio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Izvor: RTV

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here