УСПЕШНА ЛОВНА СЕЗОНА У ВАРВАРИНУ

1290

PAJKOVAC VEPAR Ловачко удружење „Јухор“ у Варварину, у 2015. години, имало је успешну ловну сезону на срнећу дивљач по плану газдовања. За три викинеда испуњен је скроман план од седам срндаћа, од којих је један у бронзаној медаљи.

Планирано је да се ради побољшања полне и трофејне вредности срнеће дивљачи спроводе све мере савременог узгоја и заштите ове врсте дивљачи. Извештаји са терена од стране Стручне службе, говоре да је ова дивљач у експанзији и у доброј кондицији.

Такође одстрељена су и три дивље свиње, од којих један вепар и два назимета.

Што се тиче ситне дивљачи, ловна сезона на зеца и фазана у овом удружењу отпочела је 1. новембра 2015. године. Пошто је по извештајима са терена драстично смањен број зечева, лов на зеца је прекинут, као и у суседним ловиштима, ради очувања популације ове врсте ловне дивљачи.

Фазана има у довољном броју.Такође, у ловишту „Зеленик“, испуштено је 1.300 фазана, старости четири месеца.

Залоговац угостио побратиме
Трећег ловног дана Ловна јединица Залоговац, угостила и побратиме из Куршумлије, где је после лова припремљен и свечани ручак за госте.

Такође, у току ловне сезоне Ловачко удружење „Јухор“, је и у другим ловним јединицама угостило око тридесетак ловаца из суседних ловишта.

Ове ловне године одржана су и два испита у раду за псе птичаре и једна утакмица паса гонича у сарадњи са Кинолошким удружењем у Варварину.
Храна за зимске услове
У току су и припреме за зиму, прављење нових хранилица за дивљач и обнављање старих, као и обезбеђивање зрнасте и кабасте хране.

У ловишту је примећен и повећан број пре свега лисица и шакала. Такође, примећено је доста куна и дивљих мачака. До сада је одстрељено један шакал, девет лисица, осам дивљих мачака и шест куна.

У наредном периоду ловци овог удружења ангажоватће се на смањењу броја предатора у овом ловишту како би се заштитила племенита дивљач.

У Ловној јединици Залоговац, 26. новембра, уз бројне госте и званице свечано је отварање ловачка кућа.
Никола Стевановић

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here