Upozoravamo: Krenula najezda miševa, tretiranje njiva opasnim otrovima opasnost po divljač

1250

Sušno leto i topla jesen odgovarali su masovnoj pojavi glodara na njivama. Stručnjaci apeluju na poljoprivredne proizvođače da obilaze svoje njive i da ukoliko registruju oko 200 rupa po hektaru odmah reaguju hemijskim suzbijanjem.

Ovo za lovce i stručne službe u lovačkim udruženjima, naročito u Vojvodini, znači da će lisice imati hrane u izobilju i već na proleće doživeti eksploziju populacije. Sa druge strane, ovo znači da će tretiranje u suzbijanju glodara biti na istom staništu na kome obitavaju populacije divljači.

Shodno ranijim iskustvima imali smo trovanja divljači kao posledica nestručne upotrebe hemijskih sredstava kao i nestručne aplikacije samih preparata. Zato lovočuvarska služba mora redovno obilaziti terene i lovište kako bi se ova pojava suzbila na startu. Kada se otrov aplicira  biće kasno. Sa druge strane ovo za lovce znači da se redukcija brojnosti lisica mora redovno raditi.

Nemojmo dozvoliti da uginule životinje a kao posledica trovanja pronalazimo tek na brojanju divljači, sprečimo ovo odmah u startu.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here