Трагом јубилеја ловаца Краљева: КОРАК КРОЗ ТРИ ВЕКА

1335

svecanost-u-kraljevuУ дугом и богатом историјском ходу кроз три века, Ловачко удружење „Краљево“, остварило је резултате и успехе којима се достојанствено поноси плејада садашњих ловаца читаве Србије.

Мада су корени ловства у овом крају дуги и датирају још од времена старе српске државе и богате властеле, која се окупљала у манстирским портама Студенице и Жиче, одакле је кретала у многе ловове.

Ловци овог краљевачког краја, 30. новембра 1896. године, у присуству мајора Двора – Љубомира Лешјанина, оснивају Савезно ловачко удружење у Краљеву и за председника бирају Андреју Миливојевића, артиљеријског мајора. Међу именима тадашње Управе налазимо добре индустријалце, домаћине и трговце.

lovci-kraljevaОд тада до данас ово Ловачко удружење мењало је назив у: „Ловачко удружење жичког среза“, „Стари ловац“, Ловачку организацију општине Краљево, „Јелен“, „ Гочке партизане“ па све до данашњег назива Ловачко удружење „Краљево“.

– Захваљујући плејади бивших ловаца, ово удружење остало је стуб ловства у овом крају, бринући о дивљачи и борећи се да својим радом на терену увек доприносе развоју и унапређењу лова и ловства, истакао је Драган Шормаз, председник ЛСС.

– Сваки јубилеј био је прилика да се оцени пређени пут и дају даље смернице рада и активности у овој итекако важној области. На тим основама и данас су темељи рада овог удружења, где кроз народно ловство јачамо углед, бринемо о дивљачи, штитимо биодиверзитет, чувамо природу, вршимо селекцију дивљачи а кроз савремена узгајалишта и ловно узгојне репроцентре уносимо дивљач у наша ловишта, рекао је Урош Ђоковић, председник овог удружења.

Захваљујући Буџетским сердствима за развој ловства у Србији, ми данас располажемо са савременим узгајалиштима и објектима, какви су репро-центар за зеца у Витановцу, репро-центар за дивље свиње у Годачици, репро-центар за срне у Богутовцу, савремена фазанерија у Витановцу, и многи други објекти.

– Формирањем Ловачког савеза Централне Србије, чији смо и оснивачи, дат је значајан замајац ловству овог краја али и укупном ловству Србије. Наука и струка, искуство и програми, стратегија и рад, мото су оснивања овог савеза који успешно делује и ради у оквиру Ловачког савеза Србије, као националне асоцијације ловаца, нагласио је Томица Радосављевић, председник ЛСЦС.

Да је веома плодоносна сарадња са локалном самоуправом и другим краљевачким структурама које су биле уз добре програме, ловаца потврдило је и присуство градоначелника Краљева, др Предрага Терзића, као и представника многих институција, школа и шумарских и ветеринарских стручњака.
С. Маџаревић

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here