ŠUMARSKI FAKULTET, TERENSKA NASTAVA U LOVIŠTU “TOPČIDERSKA REKA“

1670

Sumarski fakultet - brojanje divljaciU okviru višegodišnje i uspešne saradnje između Katedre Iskorišćavanja šuma sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Lovačkog udruženja “Košutnjak“ iz Beograda, studenti druge godine Odseka za šumarstvo su u okviru obaveznog nastavnog predmeta “Lovstvo sa zaštitom lovne faune“, nedavno obavili jednodnevnu terensku nastavu u lovištu “Topčiderska reka“, kojim gazduje pomenuto lovačko udruženje. Studente su predmetni nastavnik, prof. dr Dragan Gačić i upravnik lovišta Milorad Ćuk upoznali sa stanjem i problemima u gazdovanju lovištem, kao i specifičnostima i značajem racionalnog korišćenja divljači kao delimično obnovljivog prirodnog resursa. Takođe, studenti su učestvovali u jednoj od najvažnijih aktivnosti korisnika lovišta – brojanju divljači, tačnije srne, zeca i fazana.

– Nakon sumiranih rezultata prebrojavanja, zadovoljni smo utvrđenom brojnošću gajenih vrsta divljači na terenu “Makiš“, čija površina iznosi preko 1.000 hektara. U novije vreme, jedan od najvećih problema sa kojima se suočavamo je uticaj saobraćajne infrastrukture na divljač, posebno nakon izgradnje obilaznice oko Beograda. Inače, LU “Košutnjak“ ima 460 članova organizovanih u četiri sekcije: Železnik, Čukarica, Umka i Rakovica. Gazduje lovištem “Topčiderska reka“, čija površina iznosi 18.380 hektara. Lovište je ravničarsko-brežuljkastog tipa i od gajenih vrsta divljači, u njemu je zastupljena srna, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica. Lovište raspolaže svim neophodnim lovno-tehničkim objektima, odnosno sa 50 visokih čeka, 60 solišta, 60 hranilišta za krupnu i 120 hranilišta za sitnu divljač – ističe Milorad Ćuk, upravnik lovišta.

Prema rečima prof. dr Dragana Gačića, ovaj vid terenske nastave ima veliki praktični značaj, jer studentima omogućava da steknu neophodna znanja o uticaju ekoloških faktora na divljač i merama koje se preduzimaju u cilju njene zaštite. Sasvim je sigurno, da će jedan broj studenata nakon završetka studija raditi u oblasti lovstva sa zaštitom lovne faune, čime će lovstvo Srbije dobiti mlade i stručne kadrove za obavljanje brojnih složenih poslova i zadataka iz domena gazdovanja lovištima, odnosno populacijama divljači. Naredne terenske nastave će biti posvećene veštačkoj proizvodnji fazanske divljači u fazaneriji “Ristovača“ i intenzivnom gajenju divlje svinje u lovištu “Kamarište“, kojim gazduje JP “Vojvodinašume“, kao i praktičnom i bezbednom rukovanju lovačkim oružjem u Streljačkom klubu “Trofej“ Beograd.

 

Milan Ostojić

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here