„Суботичка шума“ насељена са по 30 јединки муфлона и јелена лопатара

954

На подручје ловишта посебне намене „Суботичке шуме” данас је насељено по 30 јединки муфлона и јелена лопатара, увежених из Словачке. На тај начин је санирана штета на матичним фондовима ове две врсте која је настала као последица мигрантске кризе.video icon

Насељавањем нових јединки су матични фондови јелена лопатара и муфлона у потпуности обновљени и враћени на ниво од 2015.године, односно на период пре мигрантске кризе. Ограђени део ловишта „Суботичке шуме” је наиме претходних година био мета вандалског понашања великог броја миграната.

муфлониИзвор: РТВ

„Практично је 70 одсто ограде оштећено. Они ту дивљач нису одстрељивали или убијали, него је просто та дивљач изашла напоље. Део дивљачи је завршио у суботичком атару, а део је завршио преко у Мађарској”, објашњава Бранислав Станковић, извршни директор за ловство у ЈП „Војводинашуме”.

Пре три године је на исто подручје насељено 60 јединки муфлона, што заједно са насељеним јединкама у овој акцији доводи број истих до оптималног броја.

„На овај начин ћемо освежити крв и поправићемо генетски и биолошки потенцијал, односно трофејни потенцијал дивљачи. На овај начин смо дошли до ситуације да тренутно у ограђеном делу имамо око сто јелена лопатара и 125 муфлона”, каже Роланд Кокаи, директор ЈП „Војводинашуме”.

Обнављање матичног фонда су у износу од 55 хиљада евра заједнички финансирали ЈП „Војводинашуме” и Фонд за развој ловства АП Војводине. Из тих средстава ће се до краја године извршити и насељавање муфлона на подручје ловишта „Вршачке планине”.

„Пошто се од пољопривреде, болести и свакаквих других непогода матични фондови трпе доста, онда се трудимо да некако направимо баланс. Убацујемо дивљач по ловачким удружењима на терторији АП Војводине, тако да се трудимо да направимо један здрав баланс”, истиче Милан Дозет, помоћника покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Суботичка шума ће наредних година постати и репро-центар. Ту ће наиме бити изграђена прва два узгајалишта муфлона и јелена лопатара у Србији.

„Србија има укупан матични фонд од 1200 јелена лопатара и 1000 муфлона. То је статистичка грешка у односу на 7 милиона хектара ловишта. Овде ће бити прва два узгајалишта, где је планирана годишња производња искључиво живих јединки за будућа насељавања на територији читаве Републике Србије”, објашњава Бранислав Станковић.

Узгајалишта ће бити завршена за годину дана, а тај пројекат заједнички реализују ЈП „Војводинашуме” и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Izvor: RTV

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here