Subotica: IMALI PRVAKA DRŽAVE TRI DANA

2732

Velika i neopisiva radost odjeknula je iz Subotice i Lovačkog udruženja „Subotička peščara“ kada je lovac Petar Panić u Gornjem Tavankutu odstrelio srndaća čija je odmah pretpostavljena vrednost bila da će postati novi državni prvak.  Podsećamo, državni prvak sa 207,25CIC poena odstreljen je u Kruščiću još 1986 godine.

Tek, komisija za ocenjivanje lovačkih trofeja ocenila je ovoaj trofej sa 207,75 CIC poena što je u tom momentu predstavljalo da je Srbija dobila trofej srndaća  novog državnog prvaka, posle 31 godinu čekanja.

Ništa manja radost i euforija nije vladala ni prilikom naše posete ovom izuzetno plodnom lovačkom udruženju. Srećani i radosni dočekali su nas upravnik lovišta Tihomir Kijac i lovočuvar Goran Milovanović.

– Pratili smo ovog srndaća poslednje tri godine i tek ove godine asmo se odlučili da ga damo u odstrel. Dakako kao i uvek redovna ishrana, čuvanje genetike uz danonoćno čuvanje dalo je rezultat. U ovom momentu od 40 odstreljenih srndaća njih devet je u zlatnoj medalji. Više nam niko ne može prigovarati da srndaći dolaze iz Mađarske jer postavljena žičana ograda celom dužinom granice govori da su to isključivo naši srndaći, rekao nam je upravnik Kijac.

 

 

Vidno raspoložen lovočuvar Goran Milovanović posebno ističe dobro čuvanje divljači.

– Imamo izvanrednu saradnju sa stanovništvom, policijom i salašarima. Ima nas trojica lovočuvara sa četiri terenska vozila što je sve značajno uticalo na smanjenje krivolova kao potencijalno najopasnijeg faktora uništenja fondova divljači a posebno srneće. Praksa da osmotrene srndaće fotografišemo i analiziramo pre odluke da se love ili ne love pokazala se izvanrednom. Ovo praktično znači da se love isključivo viđeni i analizirani srndaći. Na ovaj način je sprečeno da se vade mlada i perspektivna grla. Ovaj srndać koji je potencijalno novi prvak države star je šest godina,  rekao nam je lovočuvar Milovanović.

Da spomenemo i ostale ljude koji su ove godine radili na realizaciji odstrela srndaća, pored upravnika Tihomira Kijca i lovočuvara Gorana Milovanovića tu su i lovočuvari Miodrag Kljajić i Vukašin Šofranac, vodiči Zoran Eraković i Miodrag Petrović. Ove godine ovde su lovili gosti osim iz Srbije iz Austrije, Italije, Danske i Hrvatske

Lovačko udruženje „Subotička peščara“ gazduje lovištem površine 90.000 hektara.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here