Stara Moldava: SUSRET DELEGACIJA CIC-a RUMUNIJE I SRBIJE

1395

14202598_1751855345069634_787146050279753913_nU Staroj Moldavi, na obali Dunava, 9. septembra 2016. godine, održan je susret delegacija CIC-a, Međunarodnog saveta za lov i održivi razvoj divljači, pod patronatom koordinacije za jugoistočnu Evropu.

Ovaj susret kome su prisustvovali, pored predstavnika lovstva obe zemlje, i predstavnici uprava za šume, naučnih institucija, ekoloških udruženja i nacionalnih parkova, nastojali da u svojim izlaganjima ukažu na potrebu očuvanja ptičjeg sveta na Dunavu ali i potrebu selektivnog povremenog izlovljavanja lovne divljači.

Primera radi, dok Srbija na priobalju Dunava izlovljava prema kalendaru lova određenu divljač dotle Rumunija   koja je proglasila Dunav za nacionalni park prirode, ne bavi se lovom. Ustvari, cilj je bio da se ovim savetovanjem pod patronatom CIC-a, i zajednički donetim zaključcima, da mogućnost povremenog lova i u ovom nacionalnom parku u Rumuniji.

Obe delegacije pokazale su izuzetnu privrženost konvencijama i preporukama CIC-a, posebno u zaštiti i očuvanju ptica na Dunavu, reci koja spaja dva naroda i dve susedne i prijateljske zemlje.

Domaćin ovog skupa bio je član CIC-a i veliki lovni radnik Rumunije, Borivoj Nikolić, a delegacije su predvodili Valeriu Bordžiu (Rumunija) i Milorad Perović (Srbija), koji je i uručio zaslužnima povelje CIC-a.

Ispred delegacije Srbije govorili su Tomica Radosavljević, predsednik Lovačkog saveza Centralne Srbije i član Upravnog odbora LSS i Milorad Strnad, ispred Uprave za šume Srbije.   S.M.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here