Sombor: IZ GODINE U GODINU, SVE VEĆA BROJNOST PREDATORA U ZAPADNOJ BAČKOJ

1761

Piše: Vladimir Ilić

Mnoga lovačka društva na teritoriji zapadne Bačke, beleže porast brojnosti predatora pre svega lisice i šakal, a u prilog tome je pad populacije zeca, a sreća divljač je u stagnaciji ili u opadanju zavisno od terena.

-Sliv reke Dunav u Gornjem Podunavlju, pruža idealne uslove za sve vrste divljači a posebno predatore. Šakal se odomaćio, i jako brzo osvaja nove teritorije, imaga tamo gde ga nikad nije Bilo. U prilog tome govore neki tereni u somborskom društvu.
Lovačko društvo „Sombor II“ gazduje terenima oko grada Sombora i okolnim selima. Prelepu vojvođanska ravnicu krase mreža brojnih vodokanala i remiza okruženi plodnim oranicama a pogodnih pre svega sitnu divljač i divljač u preletu.
– Svesni koliko gubitaka imamo od lisica i šakala, mi akcenat naših članova usmeravamo u lovu predatora, kaže za Lorist predsednik društva Ljubiša Kos.
– Stalno prisustvo lovočuvarska službe na terenu susreće se sa činjenicom da se lisica a neretko i šakal viđaju i tokom dana. Za to je pre svega zaslužna topla zima, kaže lovočuvar Ljubiša Kelić.
Tereni oko sela Čonoplja sa nekadašnjim ribnjakom i Čonopljanskom barom idealni su uslovi za barsku divljač a pre svega zbog izobilja trstika i lisicu, koja je zadnjih dana često viđana na tom lokalitetu.
Na preporuku lovočuvarske sluzbe održan je grupni lov baš na tim terenima.
Somborski lovci svesni šteta koje trpe zbog povećanja broja predatora, redovno se odazivaju akciji lova na lisicu i šakala.
Ono gde posebno treba pohvaliti somborske lovce je učešće u sanaciji divljih deponija koje su sve učestalija pojava u terenu, kaze za Lorist predsednik društva Ljubiša Kos.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here