Горњи Милановац-Сезона лова завршена, ловачке приче без краја

1465
Горњи Милановац – Ловачко удружење војвода Милан Обреновић из Горњег Милановца организовао је групни лов на лисицуна територији села Брајици и Коштуници.

Фото: Глас западне Србије

Ловачко удружење газдује ловиштем Таково укупне ловне површине на 74.000 хектара. Стално гајење врсте дивљачи у ловишту су срна, дивља свиња, зец, фазан и пољска јаребица, за коју се ловови не изводе већ годинама јер је њена бројност минимална“, казе управник ловишта Таково Зоран Адамовић.

Највећа бројност јесте код срна од којих је 250 одстрељено само у прошлој ловној сезони.

„Рељеф, надморска висина, биљни свет и климатски услови овог подручја кога чине 62 села делују да ови терени имају богата изворишта воде, а тиме представљају и велико станиште разноврсне дивљачи, па 77 одсто површине ловишта припада сливу Западне Мораве, а 23 одсто ловишта сливу реке Саве. Таково је велико ловиште, дивљач није равномерно распоређена, па је број дивљих свиња на овој територији већа као и број зечева који годинама не опада“, додаје Адамовић.

“У лову је учествовало око 120 ловаца, а одстрељене су четири лисице, једна куна и једна дивља мачка. Сезона се завршава за две недеље, а према оценама ловаца, била је просечна. Највећи узрок смањеном броју дивљачи јесу временске неприлике и поплаве које су пре две године задесиле овај крај па се број мора надоместити сталним уношењем дивљачи и прихраном”, каже један од ловаца Радош Ђоловић.

За две недеље наступа тишина у ловишту, следи пребројавање дивљачи и израда годишњег плана газдовања за следећу сезону која почиње на јесен. Завршетек ловне сезоне ловци су прославили традиционалним окупљањем уз чувени ловачки гулаш и ловачке приче за које тврде да су истините, али и помало улепшане.

Глас западне Србије

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here