Rumunija: Lov na mrkog medveda može biti ozakonjen

909

U Rumuniji živi najveća populacija medveda u Evropi. Ova zemlja bi uskoro mogla da donese zakon kojim se omogućava lov na mrke medvede, na period od pet godina. Predlog je podelio i građane i političare.

Rumunski senatori su predložili da sezona lova na mrkog medveda bude otvorena od 1. aprila do 30. maja i od 1. septembra do 31. decembra.

U Rumuniji živi najveća populacija medveda u Evropi

U Rumuniji živi najveća populacija medveda u Evropi

Oni su podržali odstupanje od Evropske direktive o zaštiti medveda, ističucći koristi projekta za poljoprivrednike koji trpe velike gubitke zbog štete koju im nanose medvedi.

Međutim, opozicija ističe da projekat krši Evropsku direktivu o staništima, pa stoga rizikuje da bude proglašen neustavnim, uključujući i to što nema mišljenje Evropske komisije.

To je potvrdila i Livia Ćimpoeru iz Svetskog fonda za prirodu, koja je rekla da je to odluka koja rizikuje da pokrene postupak protiv Rumunije, jer flagrantno krši Direktivu o staništima.

S obzirom na to da im se prirodna staništa smanjuju, sve više medveda spušta se u naseljena područja u potrazi za hranom. Danas se često mogu videti na planinskim putevima ili u planinskim odmaralištima, gde hranu traže u kontejnerima, a ponekad ih hrane i turisti.

Međutim, broj napada medveda na ljude takođe se povećao, jer se mnogi turisti previše približavaju životinjama kako bi ih hranili, slikali ili snimali.

Procenjuje se da ih u svetu ima više od 200.000, a oko 7000 nalazi se u karpatskom regionu Rumunije

Procenjuje se da ih u svetu ima više od 200.000, a oko 7000 nalazi se u karpatskom regionu Rumunije

Nedavno je ženka medveda sa dva mladunca napala dve osobe u oblasti Kovasna u Centralnoj Rumuniji. Medvedi su prvo pokušali da napadnu ovcu, ali su ih pastiri oterali. Potom su pobegli u selo. Meštani su pokušali da ih uplaše, ali jednog od njih medved je ipak uspeo da ugrize.

„Ostavila je mladunce ispod nekog grmlja, a onda je došla pravo do mene. Zgrabila me i učinila mi ovo“, rekao je pastir pokazivajući na svoju ranu. „Zgrabila je žrtvu i počela da je grize“, dodao je drugi.

Odluka rumunskih senatara o ponovnom lovu na medvede podelila je mišljenja. Dok aktivisti koji se bave zaštitom životinja kažu da medvedi napadaju zbog nedostatka hrane i masovnog krčenja šuma koja se događa u Rumuniji u poslednjih 30 godina, neki lovci ističu da je, bez obzira na to, medveda previše.

Berek Barna, predsednik Udruženja lovaca „Pro Silva“, ističe da je ovo dobra odluka za sigurnost ljudi.

Sa druge strane, Paula Ćotlos, potpredsednica udruženja  „Milion prijatelja“, nada se da se neće ubijati ženke medveda sa mladuncima ili mlade medvede. To je odluka vredna žaljenja, kaže ona, jer postoje različita rešenja za smanjenje populacije medveda.

Lučian Trufin, Senator, ističe da je reč o desetinama građana koje su napali medvedi, neki su čak izgubili živote.

„Mislim da bi prioritet trebalo da nam budu životi ljudi, a nakon toga medvedi i njihova staništa.“

Drugi senator, Mihai Gotiu, navodi da su staništa medveda uništena i da se prvo mora rešiti uzrok. „Činjenica da sada možemo da ubijamo medvede, neće rešiti problem.“

Jedan stanovnik iz grada Baile Tušnad, iz okruga Kovasna, kaže da imaju mnogo problema u tom gradu sa medvedima. „Svaki dan kada dođe veče deca više ne smeju da ostaju napolju.“

Prema važećem zakonodavstvu, lov na medvede u Rumuniji je zabranjen 2016. godine, a Ministarstvo životne sredine svake godine odobrava lovne kvote, u naučne svrhe ili zbog upravljanja populacijom medveda.

Rumunija je tako postala dom najveće populacije smeđeg medveda u Evropi. Procenjuje se da ih u svetu ima više od 200.000, a oko 7000 nalazi se u karpatskom regionu Rumunije.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here