Rača: SVEČANO PROSLAVLJENO 115 GODINA ORGANIZOVANOG LOVSTVA

2055

racaSvečano, dostojanstveno pa i veličanstveno bilo je 17.12.2016 godine u ranim večernjim satima u Rači. Veliiki broj gostiju koji su iz ovog regiona pristigli na ovu svetkovinu, lovci iz Aranđelovca, Topole, Bunara, Kragujevca, Smederevske Palanke, Velike Plane, Velikog Gradišta pa predsednici Lovačkog saveza Srbije, Dragan Šormaz i predsednik Lovačkog saveza centralne Srbije Tomica Radosavljević uz prisustvo predsednika opštine Rača dr Nenada Savkovića, predstavnika Crkvene opštine Rača kao i predstavnika društvenih organizacija  učinili su da ova svečanost dobije karakter veličanstvene.

dsc_0007Lovačko udruženje „Gradište“ Rača obeležilo je i proslavilo 115 godina postojanja i rada ili kako to lovci kažu, 115 godina organizovanog lovstva. Račanski lovci su svečanom skupštinom kojom je predsedavao njen predsednik Dragan Šović obeležili trenutak kada su na Svetog Iliju, 2 avgusta 1901 godine osnovali svoje lovačko udruženje u okviru tadašnjeg Lovačkog saveza Sreza Lepeničkog sa sedištem u Rači. Bila je tada Rača i administrativni centar ovog sreza. Pomenuli su i prve izabrane vođe, Pavla Bulića, apotekara za predsednika, Radisava Milanovića, trgovaca za potpredsednika, Svetislava Markovića, bivšeg sreskog pisara za poslovođu i Antonija Popovića, trgovaca za blagajnika. U tom momentu imali su čak 95 lovaca u svom članstvu. Kulminaciju u masovnosti lovstvo ovog kraja doživljava osamdesetih godina prošlog veka kada su imali 690 članova. Tih godina društvo je izgradilo lovački dom u Rači, kupuje motor za lovočuvarsku službu, pomaže sekcije u izgradnji objekata, osniva komercijalno lovište i postaje jedno ozbiljno udruženje gde se ime udruženja  „Gradište“  sa velikim respektom izgovara u lovačkim krugovima. Lovačko društvo sa lovnom ponudom divljači biva ucrtano na lovno turističkoj mapi Srbije kao veoma ozbiljnog svratišta lovaca turista kako iz zemlje tako i inostranstva.

A onda kreće odliv stanovništva sa sela, a ovde ih ima 17, pa i smanjenje i osipanje. Danas je to udruženje sa 350 lovaca i gazduje sa lovištem „Bukovac“ čija je površina tek nešto veća od 20 hiljada hektara.

dsc_0011Slavljeničku besedu održao je Branko Radosavljević, predsednik lovačkog udruženja koji je na početku naglasio prirodne i stanišne prilike koje ovo podrućje čine izuzetnim za razvoj svih populacija divljači.

–  Mi lovci dobro znamo da lov nije samo puko potezanje oroza i odstrel divljači. Lov je  sport i  rekreacija, zatim privreda, struka i nauka. Lov  je deo opšte kulture jedne države, ali pre svega jedan veliki posao brige o prirodi i divljači kao jednom od najvećih bogatstava naše zemlje. Na žalost, danas smo mi lovci prinudjeni da se pravdamo i dokazujemo to nekim novim ‘’ ČUVARIMA PRIRODE’’ i organizacijama koje su često mladje i od fazana koje puštamo u naša lovišta. U cilju toga, i u našem lovištu godinama unazad grade se hranilišta, solišta, prihvatilišta za fazane, čeke, podižu se zasadi za prihranu divljači, grade se lovačke kuće i domovi gde se lovci okupljaju, brine se o redukciji broja predatora, rekao je predsednik Radosavljević.

Predsednik Radosavljević je posebno naglasio veliku brigu račanskih lovaca u očuvanju fondova divljači ali pomenuo i izgradnju lovno-tehničkih objekata koji treba da poboljšaju ukupan lovni sadržaj ovog kraja.

– Izgradili smo i jedan od najsavremenijih objekata za prijem i obradu mesa divljači. U toku je  izgradnja objekta za lovački doručak, koji će poboljšati nivo usluge lovcima koji love u našem komercijalnom lovištu. Uskoro počinjemo sa realizacijom projekta adaptacije našeg lovačkog doma koji ce omogućiti da imamo odličnu ponudu za smeštaj lovaca koji dolaze u naše lovište, rekao je na kraju slavljeničke besede Branko Radosavljević, predsednik Lovačkog udruženja “Gradište” Rača.

dsc_0060U pozdravnim rečima koje su lovcima Rače uputili predsednici lovačkih saveza dominirale su pohvale radu ovog lovačkog udruženja. Predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz najavio je izmenu Zakona o divljači i lovstvu u narednoj godini a Tomica Radosavljević, predsednik Lovačkog saveza centralne Srbije je istakao značaj lovačke organizacije koja je pre svega patriotska. Predsednik optine Rača, dr Nenad Savković koji je i sam član i pripadnik lovačke organizacije istakao je izvanrednu saradnju lokalne samouprave i lovačkog udruženja i obećao da će opština Rača i dalje pomagati svoju najbrojniju organizaciju, Lovačko udruženje “Gradište”.

Želeći da sve iz istorije dobije i vizuelni efekat, u produkciji TV Rača prikazan je devetominutni film o istorijatu ovog lovačkog udruženja.

dsc_0022dsc_0028dsc_0038dsc_0065

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shodno dnevnom redu koji je svečana Skupština usvojila na početku rada pristupilo se dodeli priznanja lovačkog udruženja kao i odličja i Povelja Lovačkih saveza Srbije i centralne Srbije.

dsc_0067Svečana Skupština završila se veličanstvenim spletom narodnih igara koji je za ovu priliku izveo Folklorni ansambl “KC Radoje Domanović” iz Rače.

I tako se završila ova svetkovina u Rači, rodnom mestu velikog vožda Đorđa Petrovića Karađorđa, vođe prvog Srpskog ustanka. Rođen je na brdu  Gradištu koje se nalazi u selu Viševac.  Na ovom brdu su se dešavale značajne stvari tokom bogate istorije Rače a u čast Karađorđa podignuta je kapela u obliku piramide. Valjda u čast i ponos toga i Lovačko udruženje u Rači nosi ovo ponosno ime „Gradište“.

Dakako, da sve bude svečano i dostojanstveno, kako to lovci kažu, drugo poluvreme završilo se lovačkom večerom i izuzetno bogatom trpezom. U slavu lova, lovstva i lovačke budućnosti lepeničkog kraja.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here