Promovisana nova knjiga „Ocenjivanje lovačkih trofeja“ u Temerinu

1847

MalaU prelepom ambijentu vinarije „Vindulo“ Temerin, lovca i vlasnika dr Dujmović Lasla dana 5. februara 2016. godine u prisustvu 40-setak lovaca iz Temerina, Bečeja, Bačke Topole izvršena je promocija najnovije knjige dr Zorana Ristića – Ocenjivanje lovačkih trofeja.

O autoru i knjizi govorio je jedan od recenzenata ove knjige, prof. dr Imre Nađ. Profesor Nađ je u najkraćim crtama izneo nekoliko podataka o autoru a nakon toga upoznao sve prisutne o samom sadržaju knjige. Takođe je napomenuo da je on sa još nekoliko lovaca i autorom pre dve nedelje ovu istu knjigu promovisao u sedištu Svetske lovačke organizacije (CIC) u Budakesiju pored Budimpešte. Izneo je svoje zapažanje da je direktor CIC-a, Tamaš Margesku, nakon promocije knjige u CIC-u predložio da se ista prevede na engleski jezik s obzirom na svoj sadržaj i broj podataka o radu Svetske lovačke organizacije, preko koje je i počelo prvo ocenjivanje trofeja u Evropi,  koji do sada nisu publikovani, a u ovoj knjizi su po prvi put objavljeni.

Po pitanju metodologije ocenjivanja, nastanka formule, prve primene od Berlinske izložbe (1937) pa sve do današnjih dana u knjizi su unete sve izmene i dopune formula sa tačnim datumima kada je to počelo da se primenjuje.

Knjiga je bogato ilustrovana tako da sadrži preko 1.000 fotografija i ilustracija koje pomažu budućim korisnicima da mogu na najlakši način da samostalno ocene trofeje koji se nalaze kod nas.

Takođe u knjizi ima po redosledu izneto od 50 do 70 trofeja za većinu vrsta divljači u Evropi po snazi, odnosno tzv. „Svetska lista najačih trofeja“, a takođe i naša lista najjačih trofeja.

Nakon izlaganja profesora Nađa, o samoj knjizi, prisutne je upoznao i autor dr Zoran Ristić, koji je istakao da je nekoliko trofeja sa naših prostora bilo proglašavano svetskim prvakom, kao na pr., jelen odstreljen u lovištu Bački Monoštor, 1946., a za svetskog prvaka proglašen je na izložbi u Dizeldorfu 1954. godine (16. 10. do 31. 10. 1954. godine), svetski prvak bio do 1971, bio prvak Jugoslavije, a sada je i dalje ostao prvak Srbije sa 248,55 CIC poena. Nasledio ga je mađarski trofej jelena ocenjen sa 250,22 CIC poena na izložbi u Budimpešti (27. 08.  –  30. 09. 1971. godine).

Kljove divljeg vepra sa Prokletija ocenjeni sa 142,30 CIC poena na izložbi koja je održana od 5. i 15. marta 1971. godine u Torinu, pod pokroviteljstvom CIC-a – Međunarodnog saveta za lov, (lovac Abaz Šabanoj odstrelio je vepra 1969. godine) i bile su prvak sveta do 1976. godine (nasledio ih rumunski trofej sa 143,25 CIC poena, ocenjen i proglašen prvakom sveta na izložbi trofeja u Češkim Buđevicama od 28.08. – 12.09. 1976. godine).

Rogovi muflona ocenjeni na izložbi trofeja u Zagrebu od 6.11. – 15.11. 1981. godine sa 242,15 CIC poena (lovac Josip Broz Tito). Muflon je odstreljen u lovištu Karađorđevo 1979. godine, a prvak sveta bio je do 1987. godine kada ga je pretekao trofej muflona odstreljen u lovištu Židlochovice 1986. godine u Češkoj. Ovaj trofej ocenila je ad hoc Komisija CIC-a za vreme zasedanja Generalne skupštine u Budimpešti 02. – 06. juna 1987. godine sa 245,40 CIC poena (lovac: J. Boček).

Nakon uspešno organizovane promocije od strane domaćina dr Dujmovića, u vinariji je izvršena promocija ručno rađenih noževa.

Nakon završene promocije, uz predjelo prešlo se na degustaciju domaćih vina iz vinarije domaćina „Vindulo“, sa dobrom podlogom, a to je paprikaš od jelenskog mesa i mesa divlje svinje.

Probalo se nekoliko vrsta vina, a ovo uspešno druženje, u petak naveče završilo se u kasnim noćnim satima.

 

Prof. dr Imre Nađ

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here