Побратими из Срема и Бијељине у гостима ЛУ “Варда“ Рудо: ЧЕТВРТА ДЕЦЕНИЈА ДРУЖЕЊА

1182

У Ловачком удружењу “Варда“ из Рудог, средина децембра је традиционално резервисана за лов и дружење са гостима. Побратими из Ловачког друштва “Сремац“ из Сремског Јарка и “Семберија“ из Бијељине су и ове године топло дочекани. Ова дружења су ушла у четврту деценију.

Тешки временски услови и далек пут нису поколебали госте у намјери да посјете старе пријатеље. Многи од њих су директно са посла кренули пут Рудог. Иако су гости били видно уморни, они су се са домаћинима већ прво вече дружили до дубоко у ноћ препричавајући приче из скорашњих одлазака у лов. Добра храна и понека чаша жестоког пића нашли су се на столу, тек да расположење буде на нивоу. То вече пао је договор о сутрашњем лову и распореду ловаца. Гости из Срема су коначили код својих домаћина – побратима.

– Овакав вид дружења је веома риједак у данашње вријеме и практикују га углавном ловци. На овај начин везе међу људима се продубљују. Разлог за дружење није само лов, већ се побратими помажу као истински пријатељи, каже Милан Ковачевић предсједник Ловачког друштва “Сремац“ из Јарка и потпредсједник Ловачког савеза Србије.

Трг Слободе било је зборно мјесто на које су домаћи ловци дошли са својим гостима. Киша која је падала пријетила је да поквари лов и расположење ловаца. Након што је попијен чај и кафа у оближњем хотелу, вријеме се ипак поправило. Прије поласка према планини Ревање, ловце је поздравио Драган Павловић предсједник Ловачког удружења “Варда“. Уз ријечи добродошлице присутним ловцима и пријатељима лова, саопштени су детаљи предстојеће ловне активности. Посебно је скренута пажња на поштовање мјера безбједности.

– Ловићемо на терену планине Ревање. На њој нисмо ловили дивље свиње ове године и ова планина је резервисана за лов са побратимима из Срема и Семберије. Ловићемо дивљу свињу и предаторе, посебно вука и лисицу – истакао је Павловић.

Лов дивље свиње пригоном је почео према раније утврђеном плану и распореду. Веома тежак планински терен није представљао велику препреку за „ловце из равнице“ жељне дружења и одстрела увијек атрактивне “црне“ дивљачи.

– Сам пригон трајао је три сата. Ишли смо из три различита правца према ловцима који су били распоређени на чекама. Вријеме за подизање дивљачи није нам баш ишло на руку, ипак добро обучени пси су добро одрадили посао. Прилика за гађање није било пуно. Без обзира на све околности, одстријељена су два капитална примјерка дивље свиње и једна лисица, истиче Миле Танасковић, ловочувар у Ловачком удружењу “Варда“.

Након успјешног лова организовано је заједничко фотографисање на тргу и ручак у Градској галерији. За добру атмосферу побринуо се локални бенд, а своје умијеће пјевања показали су и веома расположени ловци. Присутнима су се обратили предсједници удружења који су се у својим говорима осврнули на протекли лов и дружење.

– Ево већ више од тридесет година окупљамо се и у Рудом и у Сремском Јарку. Посебно желим да се захвалим нашим побратимима на гостопримству. Такође нам је драго што смо се дружили са нашим комшијама из Бијељине. Честитам стријелцима на данашњој ловачкој срећи. До скорог виђења! У то име живели у здрављу! – истакао је Милан Ковачевић.

Након ручка ловци из Бијељине су обишли Андрићград и мост Мехмед-паше Соколовића. Препричавање доживљаја из лова и планирање сутрашњег дана настављено је у локалној пивници.

Сутрадан и поред тешких временских услова ловци су изашли на терен планине Вихра. Снијег који је непрестано падао сакрио је трагове дивљих свиња. Ипак, пси су успјели да их пронађу и покрену дивљач и у овим тешким условима. Овог пута ловачка срећа није била наклоњена ловцима Бијељине и Рудог, те су остали без улова. Добро промрзли и мокри окупили су се у топлој ловачкој кући и уз кувано вино препричавали доживљаје из лова.

Посебне утиске имао је Душан Стојановић који је из Њемачке дошао у лов у Рудо. – Ово је прелијепо искуство за мене. Требаће ми времена да резимирам све што сам доживио у ова три дана. Терен по којем смо се кретали је изузетно тежак. Природа је предивна. Дугујемо велику захвалност домаћинима и надам се да ћемо се и убудуће дружити и продубити наша пријатељства, закључио је Душан.

Први мрак је наговјестио да се стари пријатељи морају растати и вратити редовним обавезама. Договорена су нова дружења  и планиран лов на патке.

Марко Павловић

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here