Opet paljenje na njivama: Sateliti NASA zabeležili hiljade požara u Vojvodini

799

Kako piše Radio 021, Vojvodina je u proteklih nedelju dana bilo područje sa najviše požara u Evropi, pokazuju nezvanični podaci NASA-e. Na mapi koja se ažurira na svaka tri sata i pokazuje podatke koje prikuplja nekoliko satelita, područje Balkana se crveni od tačaka koje predstavljaju požare. Posebno se izdvaja Srbija, odnosno delovi Vojvodine.

Ono što je posebno interesantno je da u zemljama u neposrednom okruženju kao što su Hrvatska i Mađarska, ali i u delovima Rumunije, skoro i da nema slučajeva spaljivanja njiva ili ih ima u daleko manjem obimu. Na osnovu toga se može naslutiti samo to da su vlasti ovih zemalja uspele da suzbiju ovu pojavu, jer je sasvim izvesno da poljoprivrednici kojima je spaljivanje najjeftiniji način čišćenja njiva, nisu sami odlučili da više ne rade, piše na sajtu  021.rs

Nekontrolisano paljenje useva na njivama, koje iz godinu u godinu ne prestaje, odnelo je i prvu ljudsku žrtvu. Stradao je 75-godišnji muškarac P. T. iz sela Parta, nadomak Vršca, koji je preminuo na njivi dok je pokušavao da ugasi požar, koji je izazvala nepoznata osoba na njivi pored njegove.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da više nije teško utvrditi ko pali useve po njivama u Srbiji i najavljuje da će vrlo brzo izaći sa rezultatima o tome gde ima najviše paljenja njiva, a gde su vinovnici disciplinovani.

„Imamo neverovatnu količinu paljenja na prostoru Srednjeg Banata i Srema. To je pokazalo istraživanje koje smo sproveli do 10. oktobra, a 1. novembra imaćemo novo“, rekao je ministar Nedimović za RTV.

On je podsetio da ugovor koji je Srbija potpisala sa Evropskom satelitskom agencijom, omogućava da se tačno zna ko šta radi na kojoj njivi.

„Više nije teško utvrditi ko pali njive po Srbiji. Donedavno jeste bilo, ali više nije. Mi imamo potpisan ugovor sa Evropskom satelitskom agencijom i svaka četiri dana Srbiju nadleće satelit i mi znamo u svakom trenutku šta se dešava sa poljoprirvednim zemljištem, na svakoj parceli. Do pre dve godine nismo znali šta je državno zemljište, a šta nije, a sada znamo ne samo šta je državno, sad znamo i ko je uzurpirao, a znamo svaka četiri dana, ko šta radi, koju kulturu i znamo ko pali“, rekao je Nedimović za RTV.

Lovački savezi Srbije i Vojvodine održali su ove godine radionice za sprečavanje paljenja ostataka na njivama ali i pored toga ova pojava i dalje traje, uništavajući divljač i stanište.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here