ODRŽANA SEDNICA FACE U BEOGRADU

1569


Face
Lovački savez Srbije je imao izuzetnu čast da, u periodu od 06. do 09.aprila 2016.godine u Domu Narodne skupštine Srbije bude domaćin velikog skupa lovačkih udruženja koja su članice FACE.

FACE je međunarodna neprofitna nevladina organizacija osnovana 1977. godine sa sedištem u Briselu i zastupa interese 7 miliona lovaca iz Evrope kao i van njenih granica. Članovi FACE su nacionalna lovačka udruženja iz 35 evropskih zemalja uključujući i Srbiju.

Po prvi put je ovaj događaj održan van granica Evropske unije. Naš Beograd je imao priliku da ugosti više od 40 počasnih članova ovog najvećeg reprezentativnog tela lovaca. Pored članova FACE, imali smo priliku da ugostimo i poslanike Evropskog Parlamenta, među kojima posebno ističemo Karl-Heinz Florenza, jednog od najstarijih i najznačajnijih poslanika (MEP) Evropskog Parlamenta u Briselu.

Ovaj skup je bio prilika da se učvrsti saradnja i prijateljski odnosi između našeg saveza i lovačkih saveza članova ove evropske federacije u čemu smo i uspeli.

06.aprila je održan Board Meeting FACE u prostorijama hotela Metropol Palace na kome su učestvovali članovi board-a.

07. i 08.aprila je održan FACE Members’ Meeting u Domu Narodne skupštine Srbije na kome su učestvovali predstavnici lovačkih saveza iz preko 20 evropskih zemalja.

Uz tople reči dobrodošlice, ovaj značajan događaj su 07.aprila otvorili Michl Ebner, predsednik FACE , Dragan Šormaz, predsednik Lovačkog saveza Srbije, Karl-Heinz Florenz, poslanik (MEP) u Evropskom Parlamentu u Briselu i Saša Stamatović, direktor Uprave za šume u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Predsednik FACE, Michl Ebner, je izrazio veliku zahvalnost na gostoprimstvu i na sjajno organizovanoj konferenciji. Takođe je pohvalio tim koji je radio na organizaciji ovog bitnog događaja na čelu sa predsednikom saveza, Draganom Šormazom. U toku obraćanja gostima, istakao je da mu je bila izuzetna čast i zadovoljstvo što je imao priliku da kao predsednik FACE održi sastanke sa svojim kolegama prvi put u zemlji koja još uvek nije članica Evropske unije.

Predsednik Lovačkog saveza Srbije, Dragan Šormaz, se kao domaćin ovog skupa obratio svim prisutnim gostima i poželeo dobrodošllicu lovcima i svima onima koji se bore za održivi lov, istaknuvši tom prilikom da je naš zajednički cilj kako borba za prava lovaca, isto tako i borba za prava životinja i očuvanje životne sredine, jer lovac jeste veliki ljubitelj, poštovalac i zaštitnik prirode. Takođe, naš predsednik je istakao i značaj saradnje sa FACE u želji da se još više učvrste prijateljski odnosi koji se već godinama grade.

Poslanik (MEP) Evropskog Parlamenta, Karl-Heinz Florenz, se lično zahvalio predsedniku Šormazu na pozivu da bude počasni gost ovog izuzetnog skupa lovaca i izrazio divljenje svim članovima tima na uspešno organizovanoj konferenciji. Posebno je naglasio značaj i čvrstu saradnju lovačkih udruženja koje predstavlja FACE sa Evropskim Parlamentom, što kao rezultat ima donošenje boljih zakonskih okvira.

Prihvatanje poziva od strane ovog značajnog poslanika (MEP) Evropskog Parlamenta pokazalo je koliko smo cenjeni među istaknutim predstavnicima Brisela. Ovim je još jednom dokazano koliko je jaka veza između FACE, Evropskog Parlamenta i Lovačkog saveza Srbije na čelu sa Draganom Šormazom. Postigli smo naš cilj, okupili smo najznačajnije borce za dobrobit lova, prirode i životinja.

Direktor Uprave za šume, Saša Stamatović, je iskazao zadovoljstvo što je imao priliku da zajedno sa ostalim predstavnicima FACE otvori ovaj skup lovačkih saveza.

FACE Board & Members’ Meeting-om su presedavali: Michl Ebner, Predsednik FACE, Filippo Segato, Generalni sekretar FACE, Benoît Chevron, Blagajnik FACE, Srečko Zerjav, Predstavnik lovačkog saveza Slovenije, Karl-Heinz Florenz, Poslanik (MEP) u Evropskom Parlamentu u Briselu, Dr Volker Böhning, Predstavnik lovačkog saveza Nemačke, Claus Lind Christensen, Predstavnik lovačkog saveza Danske.

Učesnici su imali priliku da čuju iskustva iz oblasti lovstva iz različitih zemalja i učestvuju u diskusiji i seminarima kako stranih tako i domaćih predavača.

Teme stranih predavača: 1. “Razmatranje strategije FACE, misija i vizija”, Claus Lind Christensen, Danska 2. Seminar na temu: „Ekonomsko vrednovanje raznovrsnih lovačkih aktivnosti“ 3. Bolja edukacija, Anders Gejer, European Bowhunting Federation (EBF) o Uticaj socijalnih, kulturoloških i regionalnih zahteva, Lino Farrugia, Malta o Ekonomski faktor, Alain Durand, Francuska 4. Strategija bolje saradnje lovačkih saveza, Des Crofton, Irska 5. Seminar na temu: Direktive koje se odnose na zaštitu životne sredine, veće pogodnosti za lovce-smernice, David Scallan, FACE

Teme domaćih predavača: 1. “Vuk u Srbiji“, Prof. dr Duško Ćirović (Biološki fakultet -Univerziteta u Beogradu); 2. „Štete od vuka na psima goničima u brdsko planinskim područjima“, dr Branislav Živković (predsednik Lovačkog udruženja „Jovan Šerbanović“ u Žagubici; 3. “Monitoring populacija poljske jarebice (Perdix perdix L.) u lovištu „Nišava“ (Lovačko udruženje „Niš“, Niš)“, Prof. dr Svetlana Zlatanović-Milošević (Prirodno-matetmatički fakultet -Univerzitet u Kragujevcu) i dipl. ecc Bratislav Ćirković (predsednik Lovačkog udruženja „Niš” u Nišu).4. „Štete od divljači i na divljači“, Prof. dr Dragan Gačić (Šumarski fakultet – Univerzitet u Beogradu). 5. „Srpski damski lovački klub Artemida“, Tamara Anđelković, predsednica kluba.

09.aprila je bila organizovanaekskurzija u Smederevo, sa posetom Smederevske tvrđave, vile Obrenović, vinarije Jeremić uz predah u predivnom ambijentu restorana „Vila Jugovo“.

za LSS press
Anđela Popović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here