Novi Sad: OTVOREN 50. LORIST

1648

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan svečano je na Novosadskom sajmu otvorio jubilarni 50. međunarodni sajam lova, ribolova i sporta, 24. sajam hortikulture i 25. sajam ”Eko svet”. Čestitajući organizatorima jubilej i vredne rezultate ”Lorista”, Trivan je zahvalio Pokrajini Vojvodini, Gradu Novom Sadu i Novosadskom sajmu na podršci.

– Lov, ribolov, turizam, konjarstvo, hortikultura, lovački trofeji i sve što je ovde izloženo može biti trofej u kruni našeg bogatstva, samo ako shvatimo da ih sve povezuje životna sredina, a svesna značaja životne sredine, Srbija je formirala posebno ministarstvo – objasnio je Trivan.
– Značaj obavezama u zaštiti životne sredine i priredbama poput ”Lorista” daje i činjenica da je naša zemlja jedno od 40 područja sa najbogatijim biodiverzitetom. Prema Trivanovim rečima, to je i statistički potvrđeno, i neophodno je da učinimo sve da tako i ostane.
Ministar zaštite životne sredine je pohvalio i podršku koju Vojvodinašume i Srbijašume daju priredbama poput „Lorista”, obećavši da će i država podržati njihove napore u pošumljavanju, kao preduslovu ublažavanja posledica klimatskih promena.
Bez pošumljavanja nema boljih uslova života ni kvalitetnije pijaće vode i Ministarstvo životne sredine učiniće sve da pomogne i Novom Sadu i Vojvodini da im životna sredina bude bolja i pijaća voda kvalitetnija.

– Uspeh je jedinstven imenilac u pola veka postojanja „Lorista”, naglasio je u pozdravnoj reči generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.
„Lorist” je bio vrhunski promoter Novog Sada i Srbije u celom svetu i gotovo da nije bilo države koja na njemu nije predstavila lovne, ribolovne i sportske potencijale. Istovremeno i Novosadski sajam je bio mesto na kome je Srbija predstavila svoje najvrednije resurse, kompanije, timove i pojedince. Zahvaljujući „Loristu”, Novi Sad i Novosadski sajam su postali centar okupljanja lovačke, ribolovne i sportske elite iz celog sveta, mesto susretanja i razmene iskustava renomiranih svetskih proizvođača opreme i posetilaca, tačka povezivanja koja svim učesnicima obezbeđuje sinergijski razvoj. Decenijama sticanu lidersku poziciju „Lorist” i Novosadski sajam su nadograđivali stalnim inovacijama, prateći savremene trendove razvoja, Zbog toga je i danas Novosadski sajam nezaobilazan faktor u promociji poslovnih potencijala izlagača i nenadmašan generator razmena informacija koje obezbeđuju realizaciju višemilionskih poslova – zaključio je Cvetković.

Impresivan broj od 450 izlagača iz 11 zemalja na ovogodišnjem „Loristu” potvrda je dobrog rada, ocenio je Cvetković dodavši da se radi o 152 izlagača više nego na istim priredbama lane. Cvetković je pohvalio zaposlene za profesionalni pristup i dodao da će budući poslovni rezultati Novosadskog sajma pozitivno uticati na razvoj Novog Sada i Srbije i ojačati ekonomski položaj naše zemlje u regionu i Evropi.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je podsetio da će zainteresovani pokrajinski sekretarijati ove godine zajedno nastupiti na sajmovima „Lorist” i dodao da je glavna ambicija približavanje bogatih lovnih i ribolovnih resursa Vojvodine što široj javnosti.

– Kroz mere agrarne politike i konkurse unapređujemo lovstvo i ribolov. Prethodnih godina je sve što se slije u budžet od lovstva vraćeno toj delatnosti. U oko 1.500 projekata za unapređenje lovstva uloženo je 180 miliona dinara – precizirao je Radojević. On je izneo i podatak da su u prethodnom periodu ustanovljena 152 lovišta, od čega je 18 posebne namene.

U podsticanje ribarstva je, prema Radojevićevim rečima, iz pokrajinskog budžeta uloženo 460 miliona dinara, čime je rekonstruisano preko 2.400 hektara ribolovnog područja i izgrađeno 600 hektara novih ribnjaka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here