Niš: PRIHRANA POLJSKIH JAREBICA, NA HRANILIŠTA DOLAZE I DRUGE PTICE

1522

5DSC_0027Lovačko udruženje “Niš” iz Niša sa intezivnom prihranom divljači kreće još u oktobru, kada se kukuruzom pune koševi za prihranu krupne divljači u planinskom delu lovišta. Preko 70 koševa za prihranu krupne divljači moraju se napuniti pre prvog snega, jer do njih nije moguće doći u snežnim danima, za ove potrebe kupljeno je preko 30 tona kukuruza u klipu.

27DSC_0027Usled velikog snežnog pokrivača i jakog mraza, intezivirana je prihrana jarebice. Ova poljska koka prezimi u blizini prirodnih zaklona (napušteni voćnjaci ili crno trnje) za nju nije neophodna izgradnja posebnih hranilišta, već im se hrana ostavlja u blizini zaklona, gde god se uoče. Sa prihranom se krenulo još sa prvim snegom i intezivno traje skoro deset dana. Vikendom se u akcije iznošenja hrane uključi dosta članova, dok je stručna služba svakodnevno prisutna na terenu. Do sada je na teren izneseno oko 5 tona pšenice, planira se nabavka nove količine, a sa prihranom se nastavlja sve dok mraz i sneg traju.

Ono što posebno treba naglasiti, pored poljske jarebice, na hranilištima se može videti veliki broj ostalih vrsta ptica, koje iako nisu lovna divljač, nalaze spas u hrani koju  LOVCI iznose! Ovo posebno treba naglasiti i dokumentovati fotografijama, kao odgovor na prozivke tzv „zastitara“.

Nikola Vojinović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here