NIŠ: Gazdovanje sa poljskom jarebicom bez zabrane lova!

1660

jarebica, sastanak u nišuU prostorijama Lovačkog udruženja „Niš“ u Nišu održana je zajednička sednica lovačkih udruženja sa područja južne i jugoistočne Srbije a koja gazduju poljskom jarebicom u prisustvu Aleksandara Radosavljevića iz Uprave za šume, Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i predsednika Lovačkog saveza Srbije Dragana Šormaza a na temu gazdovanja sa populacijama poljske jarebice.

Kao što je poznato zabrana lova poljske jarebice bila je uvedena do marta 2016 godine. Interesantno da su ovakvu zabranu podržavali nevladine organizacije koje se bave zaštitom prirode ali i veliki broj kinologa koji u ovakvoj zabrani vide unosan posao oko dresure i obuke pasa za lov. Tek, ovaj sastanak je potvrdio pogubnost ovakvih zabrana i da ovaj čin praktično ne donosi ništa kada je u pitanju zaštita ove ptice  a da obustava po mnogima „kraljevskog lova“ donosi lovačkim udruženjima na jugu Srbije samo štetu.

Kako Lorist nezvanično saznaje na sastanku iznete tvrdnje da su lovci u vreme normalnog lova odstreljivali između  5 i 10% od ukupne populacije a da to nikako nije moglo naneti štetu razvoju populacije poljskih jarebica. Mnogo veće opasnosti vrebaju od vrelih leta i nedostatka vode i jutarnje rose, posebno kada je podmladak u pitanju. Zato su lovci predložili da se podižu pojilišta za jarebice a da se ona grade na otkupljenom poljoprivrednom zemljištu kako bi se izbegli nesporazumi sa vlasnicima poljoprivrednog zemljišta.

Nikola Vojinović, sekretar u Lovačkom udruženju „Niš“ predložio je da se uvedu kontrolna brojanja poljskih jarebica pred početak lovne sezone i da se tek na osnovu tog parametra i rezultata donosi odluka o lovu ili obustavi lova. Ovakav način rada primenjivao bi se za svaku godinu i svakom lovačkom udruženju koje gazduje poljskom jarebicom. Tek na osnovu ove realne slike i mera koje se preduzimaju u lovištu može se govoriti, prema Vojinoviću, o pravom gazdovanju poljskom jarebicom. Vojinović je prisutne podsetio da su lovci pre ove zabrane samoinicijativno donosili ovakve odluke, lov ili obustava lova, bez ikakvog mešanja države u ovu proceduru.

Posle iscrpne diskusije skup je jednoglasno zaključio da zabrana lova nije donela ni jedan pomak u razvoju populacija poljskih jarebica, da je zabrana nanela velike štete korisniicima lovišta jer su zabranom propali već ugovoreni aranžmani u turističkom lovu sa stranim gostima i da zabranu lova poljskih jarebicane ne treba više nikada uvoditi na ovakav način.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here