Napravi sam: PRIMAMA ZA DIVLJE  SVINJE

15328

Sredstava za primamu divljih svinja danas i kod nas ima na tržištu pa se lovci vrlo često odlučuju za kupovinu istih. Možet li sami napraviti primamu. Evo nekoliko saveta.

Poznato je da divlje svinje vole hrskavu hranu kao što je kukuruz. Otuda se i najčešće upravo kukuruz koristi kao primama. Da li će te aplicirati na terenu kao klip ili krunjeni, da li zakopati u zemljište ili poktriti kamenjem to sad već zavisi od vas i ličnih afiniteta. Tek koliko lovaca toliko i teorija o primama. U poslednje vreme nafta se pokazuje kao izvanredno sredstvo. Čak i prerađeno ulje gde se na stabla nanosi u tankom sloju. Divlje svinje bivaju privučene ovim mirisom.

Ali hajde da vidimo šta kažu iskustva američkih lovaca. Oni kukuruzu dodaju još nekoliko proizvoda koje i naši lovci mogu lako nabaviti.  Radi se o dizelu, kiselom mleku i pivu. U prvom slučaju kukuruzu se dodaje dizel se dodaje u količini jedne četvrtine na 50kg kukuruza. Dakle na 50kg kukuruza treba dodati oko 12 l dizela, izmešati i postaviti kao mamac za divlje svinje. Umesto dizela to može biti i kiselo mleko koje se može nabaviti u nekoj od lokalnih mlekara. Drugi recept za koji se tvrdi da je delotvoran je mešavina kukuruza i piva. Dakle na jednu kofu kukuruza treba nasuti tri flaše piva. Naravno one od pola litre. Pomešati , pokriti i ostaviti na suncu da započne vrenje, držati do početka neprijatnog mirisa i eto izvanrednog mamca za divlje svinje. Uz ovaj recept ide i preporuka da bi mamac trebalo staviti u zemlju. Kažu da je to izvanredan trik.

Ako se prethodni recepti ne pokažu delotvornim , e onda ima ih još kao što je kupovina već  skoro propalih lubenica, šljiva, groždja, jabuka i jagoda. Naravno kupovina ili na pijaci ili u supermarketima koji su spremni da ih bace zbog prezrelosti. Em su jeftini tada em prema tvrdnjama iskusnih lovaca predstavljaju pravi mamac za divlje svinje. I još jedna tvrdnja. Pomešane takve jagode i trešnje tako da se pretvore u pastu predstavljaju kažu ubedljivo najbolji mamac.

Napravljeni mamci ili primame sada treba postaviti. E tu je potrebno lukavstvo i dobro poznavanje gde se svinje nalaze ili kuda se kreću. Izabrati mesto na koje će se postaviti primama je važnije od samog načina  na koji ste je napravili. Dakle potrebno je osmtrati i uočiti staze kretanja divljači. Uz te staze se postavljaju primame.  I za kraj, primama koja se aplicira u zemljište se postavlja u rupe ne dublje od jedne stope a  ne većoj u širini od dve stope. Rupa se pokriva tankim slojem zemljišta ili opalim lišćem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here