MUKE PO ZOM-i SE NASTAVLJAJU

2253

U prošlom broju pisali smo da se ne žuri sa preregistracijom oružja jer još ima vremena. Razlog je jednostavan, svi oni koji imaju oružje i oružne listove izdate pre 1999 godine ne treba da polažu ispit o rukovanju vatrenim orružjem. Pravilnik o polaganju ovog ispita po novomo Zakonu o oružju i municiji izmenjen je i poboljšan u odnosu na prvobitni  ali u njemu ovakva stavka ne piše. Zašto?

Stvari su vrlo jednostavne, ukoliko ste vlasnik oružja bili pre donošenja  uredbe po kojoj je uvedena obaveza o polaganju ispita za rukovanje vatrenim oružjem imate stečeno pravo. Dakle svi oni koji su to bili pre 1999 godine kada je takav propis donet ne treba da polažu ispit. To na žalost ne piše u novom pravilniku ali se podrazumeva. Tako nam je objasnio Dušan Ilić iz NAOS-a.

U ostalom, bacimo pogled na sam Zakon o oružju i municiji i njegov član 50 koji kaže:

„Fizička lica koja su posedovala oružne listove i dozvole za nošenje oružja za ličnu bezbednost, kao i pravna lica i preduzetnici koji su posedovali odobrenja za držanje oružja, izdata po zakonu koji je važio do dana početka primene ovog zakona, dužni su da u roku od tri godine od dana početka primene ovog zakona podnesu zahtev za izdavanje isprave, zajedno sa uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja u skladu sa ovim zakonom.” Dakle ni reči o polaganju ispita o rukovanju vatrenim oružjem.

Međutim u većem delu Vojvodine, na Novom Beogradu a kako saznajemo i u Smederevu policija prilikom preregistracije oružja traži ovakav ispit bez obzira da li imate tzv. „stečeno pravo“. Kako smo saznali u firmi „Stepski soko“ iz Čajetine i njenog vlasnika Dragana Vasiljevića oni su do sada učestvovali u stručnim procenama ispravnosti, stanja i statusa oružja za više od 600 cevi i niko od vlasnika nije morao polagati taj famozni ispit prilikom preregistracije. A radi se o opštinama, Čajetina, Užice, Požega, Arilje, Ivanjica, Prijepolje, Bajina Bašta, Priboj i Nova Varoš.  Prema razmišljanju i informacijama koje ima Dušan Ilić iz NAOS-a najverovatnije se radi da jednostavno policija nije ili dobro proučila zakonsku regulativu ili jednostavno nisu dobili instrukcije iz MUP-a kako se ponašati u datoj situaciji.

Tek muke se nastavljaju.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here