LSS: PRVI MEĐUNARODNI SKUP SOKOLARA U SRBIJI

918

Sokolarstvo u Srbiji ima tradiciju dugu vekovima, još od Nemanjića predstavlja uživanje i strast aristokratije i srpskog plemstva, ali i običnog naroda. Posedovanje određenih vrsta predstavljalo je statusni simbol staleža. Lov sa grabljivicama proteže se kroz mnoga slikarska i književna dela, što znači da je i od velikog kulturološkog značaja za naš narod. Despot Stefan Lazarević je lovio sokolovima, a Paja Jovanović je naslikao poznato delo „Sokolar“. Ono sto nam preostaje je da ovo tradicionalno blago uđe pod zaštitu UNESCO-a.

Sokolari su proteklih decenija nepravedno zapostavljeni, ali su bez obzira na sve nedaće uspeli da opstanu. Zato sada, na kraju druge decenije dvadesetog veka, opravdano dobijaju zasluženu pažnju. DRUŠTVO SOKOLARA SRBIJE, na čelu sa predsednikom Radanom Bulatovićem, u saradnji sa Lovačkim savezom Srbije i Lovačkim udruženjem „Palanka“ Mladenovo, po prvi put organizovalo je „MEĐUNARODNI SKUP SOKOLARA“. Protekli vikend , od 21. do 24.11, obeležilo je okupljanje ljubitelja sokolarstva iz cele Evrope, tih dana su veličanstvenih devet orlova i pet jastrebova krstarili nebom iznad Srbije. Zajedno sa domaćinima sokolari iz Holandije, Mađarske, Češke, Slovačke, Grčke, Hrvatske, Austrije uživali su u bogatom lovištu i lepim ulovima. Vreme je išlo na ruku, a volje i lepog druženja svakako nije manjkalo. Poznata firma „Zlatiborac“ je prepoznala značaj ovog skupa i obezbedila ukusne mesne proizvode za sve učesnike, tako da su gosti imali priliku da probaju ono najbolje iz Srbije. Gostoljubivi domaćini iz Lovačkog udruženja „Palanka“ Mladenovo, pokazali su šta znači dobro gazdovanje, a svi sokolari su se vratili kućama sa ulovom. Priliku da prisustvuje lovu sa pticama imao je i predsednik Lovačkog saveza Srbije, Bratislav Ćirković. Predsednik je pozdravio sve učesnike, poželeo im dobrodošlicu i zahvalio se Društvu skolora Srbije što neguju tradiciju lova i čuvaju kulturnu baštinu našeg naroda, reko je da će Lovački savez Srbije i u buduće biti prijatelj sokolara u nadi da će se taj odnos dugo godina negovati. Društvo sokolara Srbije se tom prilikom zahvalilo Lovačkom savezu Srbije i predsedniku Ćirkoviću, na ukazanom poverenju i pomoći, kao i podršci da naprave značajan pomak i Srbiju uvrste u sokolarsku mapu Evrope.

Ovo je veoma bitan korak ne samo za sokolarastvo, već celokupno lovstvo u našoj zemlji. Uspešan put ka budućnosti možemo krčiti samo ako znamo svoje korene i ako poštujemo svoju tradiciju. Podržimo sokolarstvo u Srbiji, sačuvajmo tradiciju predaka, sačuvajmo kulturu lova.

Izvor: LSS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here