LSS: ĆIRKOVIĆ PISAO PREDSEDNIKU VUČIĆU ZBOG PROBLEMA OKO PRIMENE ZOM

1439

Shodno odluci Upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije predsednik Bratislav Ćirković obratio se predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću pismom u kome ga obaveštava o problematici koju donosi primena Zakona o oružju i municiji. Donosimo pismo u celosti.

Republika Srbija
Predsedniku gospodinu Aleksandaru Vučiću

Poštovani Predesedniče,

Slobodan sam da Vam se obratim u ime 80.000 lovaca Republike Srbije.

Lovački savez Srbije, sa tradicijom dugom preko 120 godina, predstavlja najmasovniju i najodgovorniju organizaciju nevladinog sektora u Republici. Pored tog uvaženi smo članovi Svetske lovačke oranizacije i Evropske organizacije lovaca. Preko svojih udruženja gazdujemo sa 95% lovišta u Srbiji i predstavljamo krovnu jedinicu lovstva koja zastupa interese lovaca.

Odredbe Zakona o oružju i municiji direktno pogađaju lovce i otežavaju im mogućnost da se bave hobijem koji vole i za koji su izdvojili vreme i novac, te samim tim lovci Srbije predstavljaju najzainteresovaniju stranu u procesu izmena i dopuna zakona. Odlukom ministra Dr Nebojše Stefanovića, Lovački savez Srbije ima dva predstavnika u radnoj grupi za izmenu i dopunu pomenutog zakona. Na zasedanjima radne gupe dali smo svoje predloge , za koje smatramo da su vrlo realni, s obzirom na to da su usklađeni sa ostalim zakonima i direktivama Evropske Unije, kao i da su usklađeni sa strategijama Vlade republike Srbije.

Kako se rok za zamenu isprava veoma približio, a ukupan broj vlasnika oružja koji je ovu proceduru završio je manji od 20%, smatramo da je razlog za to što osim smanjenih taksi nema nikakvih bitnih koraka ka usvajanju izmena. U vezi sa tim problemom, molimo Vas da nas primite kako bismo još jednom izneli svoje predloge i zahteve. Želja nam je da u najkraćem roku, u konstruktivnoj atmosferi, zajednički rešimo probleme lovaca i vlasnika oružja, a naravno u skladu sa bezbedonosnom politikom, realnom situacijom i stragegijom digitalizacije administracije, poštujući kulturu i tradiciju lova u Srbiji. Treba uzeti u obzir da lovci predstavljaju bitan faktor u ekosistemu i da drastično smanjenje broja lovaca direkno utiče na otežano gazdovanje udruženja ne samo u ekonomskom, već i u ekološkom smislu.

Moram da napomenem da je Upravni odbor Lovačkog saveza Srbije doneo odluku da Vas obavesti da ćemo , ukoliko se situacija ne promeni, biti primorani da pokrenemo sakupljanje 100.000 potpisa za uvrštavanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji u dnevni red Narodne skupštine. Nadamo se da ćemo do 25.12.2019. dobiti jasna i precizna uveravanja da će zakon u najkraćem roku biti usvojen i izmenjen, i na obostrano zadovoljstvo rešiti ovaj veliki problem najmasovnije ogranizacije u našoj zemlji.

S poštovanjem.
Predsednik Lovačkog saveza Srbije
Bratislav Ćirković s.r.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here