Lovne optike, MEOPTA MEOPRO

4199

 naslovna za meoptuU više navrata smo na adrasu redakcije dobili molbu da napišemo nešto o Meopta optikama. Očigledno da one sve više izazivaju pažnju na našem tržištu.Glavni adut im je odnos cene i kvaliteta. U ovom tekstupažnju će mo posvetiti Meopro seriji.

 

Današnja Meopta je svetski poznata medjunarodna kompanija koja se bavi proizvodnjom preciznih optomehaničkim i optoelektronskim uređajima i sistemima. Kapital je mešovit češko- američki a trenutna pozicija na svetskom tržištu se može oceniti kao vrlo perspektivna.  Od svog osnivanja 1933. godine (a te iste godine i Hitler je došao na vlast) proizvodila je dobra za vojne potrebe, industriju i civilno tržište. Tek od 1992. godine Meopta je izašla iz vojno-namnensko-državnog upravljanja i sada je  potpuno nezavisna privatna kompanija u usponu. Domaća lovna populacija ovoj češko-američkoj kompaniji sve češće poklanja poverenje obzirom da njeni proizvodi cenovno spadaju u srednji razred dok kvalitetom daleko prevazilaze cenu koštanja. Tačnije prema ocenama svetskih specijalizovanih publikacija njeni proizvodi još uvek imaju veću upotrebnu vrednost u odnosu na cenu koštanja što im priznaju i konkurenti.

Meopta Meopro 4-12x50 je dobar izbor za nase podnebljeOptički nišani serije Meopro

Pored već jako poznatog segmenta optičkih nišana prečnika tubusa 30 mm oličenih u serijama Meostar i Artemis tržištu je ponuđen ekonomski razred optika od jednog inča (25.4 mm) sa monolitnim avio alu telom i vrhunskim staklima Meo-Brite propusnosti 99,8 % brendiran imenom Meopro. Meo-Brite stakla su poreklom iz vojnog programa ,,pacifikovana,, za lovačku upotrebu u zahtevnim i lošim svetlosnim uslovima (odatle tako visok stepen propustljivosti svetla).  Pomenute optiike su varijabli trostrukog zuma bez osvetlene končanice i rade se u tri uvećanja 3-9×42 , 4-12×50  i 6-18×50. Masa nišana u zavisnosti od uvećanja je  450, 500 i 550 grama. Izbor uvećanja diktiran je popularnošću navedenih ali i upotrebljivošću tubusa od jednog inča (25.4mm) kod korisnika sa one strane Atlantika. Još jedna osobenost krasi pomenute konzumente a to je da na puške višeg cenovnog razreda postavljaju relativno jeftine ali izuzetno upotrebljive optičke nišane.  Kao i sve moderne optike i Meopro je otporan na vlagu, maglu i trzaj puške što uz fabričku garanciju privlači i stare i nove mušterije. Svi vitalni delovi optičkog nišana: telo, stakla i potpuno novi mehanizam su 100% proizvod Meopte.

 

Malo detaljnije o modelima

Sklapanje Meoproa radi se na amričkom tlu.  Dotični novi mehanizam nosi naziv Meotrak II i vrlo je precizan. Pošto smo imali priliku da ga probamo možemo reći da je kao nov umereno tvrd i odsečno precizan. Obezbeđuje ,,kliktanje,, od 7mm po kliku na 100metara. Končanica je u drugom fokalnom planu. Za sada u ponudi su klasična i modifikovana četvorka i končanica sa kompezacijom pada zrna BDC. Izborom uvećanja i uparivanjem končanice dobijaju se vrlo solidni optički nišani za sve vrste lova i dalekometnog pucanja po vrlo prihvatljivim cenama. Uvećanje 3-9 je vrlo popularno u kod američkih lovaca i pandam je evropskom 1.5-6 .Srednje uvećanje 4-12 namenjeno je lovu u otvorenim preriskim i ritskim prostranstvima i u našim uslovima bi odgovaralo za ravničarske hice ili sa brda na brdo, na granci lovnih daljina od 300 i još koji metar. Uz objektiv od 50 mm omogućuje dovoljno svetla u lošim uslovima kao i optike 30milimetarskog tela. Za dalekopuce, zumbanje meta i ekstremne daljine projektovan je uvećanje 6-18. Termin ,,poor man bufalo,, smišljen je  Africi  gde ne može baš svako da odstreli bivola.  Za takve lovce alternativa je jeftiniji gnu analogno tome i ova optika može napraviti uspešan prelaz između skupih taktičkih optika sa cenom od 1000 dolara pa naviše i optika za lov na puškama kojima  love i takmiče se lovci slabijih materijalnih mogućnosti. Menadžment kompanije cenovnom politikom ograničio je prodajnu cenu  kod dilera  sa ove i sa one strane ’bare’ . Tačnije, cene u dolarima i cene u evrima su vrlo slične pa se ne može dogoditi da američka optika bude mnogostruko skuplja kod evropskog dilera. Tako je cena optika sa končanicom br. 4 u 3-9×42 400$(370e), 3-12×50 500$ (400e) ,6-18×50 600$ (470e). U slučaju da se želi BDC ili mil dot končanica  cena se uvećava za nekih pedesetak dolara odnosno evra. Što se konkurencije tiče u ovom cenovnom segmentu vlada velika gužva pa je ,,igra,, vrlo oštra. Tačnije u cenovnom opsegu od 400 do 600 dolara vlada velika ponuda i ima gomila proizvođača zvučnih i manje zvučnih imena. Takođe po pravilu optike ovog cenovnog razreda montiraju se na olučeno oružije svih energetskih potencijala, od laganih do tropskih. Zbog takvog stanja stvari Meopta je morala Meopro seriju da konstruiše i odradi u kvalitetu jednakom ili čak boljem od našim lovcima dobro poznatih Bušnela elita serije 3200 i Leupolda Vx3 etalona za pouzdane i solidne optike. Meopta je negde između. Od novije konkurencije u tom cenovnom rangu Minox Z3 pruža slične perfomanse pogotovo što se i ovaj evrpljanin sklapa u SAD i ima vrlo sličnu porodičnu zaleđinu u vidu lika i dela matične fabrike u Evropi.

Sve u svemu, topla preporuka za Meoptu i Meopro seriju. Za one lovce koji imaju dublji džep, modeli Artemis i Meostar biće još veći pogodak, svakako i doživljaj.

Novak Maksimović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here