Lovački savez Vojvodine: UPRAVNI ODBOR U SAOPŠTENJU SA SEDNICE POSTAVIO USLOVE POD KOJIMA JE MOGUĆ POVRATAK U LSS, TRAŽI SE I PRAVO VETA

4043

Na sednici Upravnog odbora Lovačkog saveza Vojvodine koja je održana 21. decembra 2018 godine doneti su zaključci povodom sprečavanja delegatima iz Vojvodine da prisustvuju  Skupštini i Izbornoj Skupštini Lovačkog saveza Srbije.

Upravni odbor oglasio se Saopštenjem za javnost odmah posle sednice a mi ga prenosimo u celosti.

 

Niko, ni jedan lovac, član Lovačkog saveza Vojvodine i Lovačkog saveza Srbije ne sme da žmuri pred posledicama jednog tako drastičnog događaja kao što je bilo onemugućavanje delegata iz Vojvodine da učestvuje na Izbornoj skupštini Lovačkog saveza Srbije, 27 oktobra. Ne može se tek tako zaboraviti niz uzurpatosrkih događaja koji su prethodili toj Skupštini. Činjenice su tvrdoglave i pred njima ne smem žmuriti: vojvođanski delegati su silom sprečeni da prisustvuju, što je izglasala ogromna većina delegata izvan Vojvodine!

Većina delegata Izborne skupštine Lovačkog saveza Srbije lako je prihvatila i odobrila despotizam jedne klike koja je narušila jedinstvo lovaca u Srbiji i iz Lovačkog saveza Srbije izbacila Lovački savez Vojvodine. Ne može se zaboraviti da je taj skandal pratilo odobravanje svih 120 delegata Izborne skupštine iz Srbije koji su pušteni na Skupštinu da najpre izglasaju odstranjivanje delegata lovaca Vojvodine sa Izborne skupštine. Podsećamo da je protiv izbacivanja Vojvođana sa Izborne skupštine glasalo samo 23 od ukupno prisutnih delegata izvan Vojvodine.

Činjenica je da je Lovački savez Vojvodine de facto isključen iz Lovačkog saveza Srbije! Ni jedan postupak, ni jedan formalni akt kojim je Lovački savez Vojvodine odstranjen iz Lovačkog saveza Srbije nije opozvan. Lovci Vojvodine dobili su jedino pismo od novoizabranog predsednika LSS u kome se izvinjava zbog događaja, ali bilo kakvo pismo nije garancija da se takvi događaji ne mogu ponoviti koliko sutra. Novoizabrani predsednik LSS takođe obilazi lovačke organizacije u Vojvodini i, pretpostavljamo, da se lovcima u Vojvodini priča da se nikada više neće desiti to „što je radio Šormaz“.

Sve je to lepo, ali nije dovoljno! Ni pre nego što se desilo ono „što je radio Šormaz“ niko nije verovao da je tako nešto moguće. Pa ipak se desilo!

Da se takve stvari nikada više ne bi desile, da bi se obnovio pocepani Lovački savez Srbije, da bi se Lovački savez Vojvodine  ponovo uključio u Lovački savez Srbije, iz koga je izbačen, potrebne su radikalne  promene odnosa između organizacija koje čine „organizaciju organizacija“ kakva je Lovački savez Srbije.

Zahtevamo da se, u sledećih šest meseci, sazove Skupština Lovačkog saveza Srbije na kojoj će se raspravljati o izmenama Statuta Lovačkog saveza Srbije i o načinu da se ponovo uspostavi jedinstvo i celina Lovačkog saveza Srbije. Zahtevamo da se na toj Skupštini LSS raspravlja o uslovima pod kojima Lovački savez Vojvodine može i treba da se vrati u Lovački savez Srbije.

Predlažemo da se u izmenjeni Statut LSS unese odredba da Skupština Lovačkog saveza Vojvodine ima pravo veta – da svojom odlukom može da obustavi od primene svaku odluku organa Lovačkog saveza Srbije koja je doneta bez prisustva legalnih i legitimnih predstavnika Lovačkog saveza Vojvodine. Predlažemo da se u Statut unese odredba da Upravni odbor LSS ukupno broji 15 članova i da pet od 15 članova UO LSS moraju biti kandidovani od strane Skupštine lSV i da ih Skupština LSS bira sa posebne liste; takođe da se unese odredba da se Upravni odbor LSS automatski raspušta ako Skupština LSV opozove bilo kog člana UO LSS koji je izabran sa liste koju je kandidovala Skupština LSV i da se hitno, u roku od 30 dana izabere novi član, ili članovi. Ponovo sa liste kandidata Skupštine lSV.

Lovci Vojvodine nemaju ništa protiv da slična prava i garancije od samovolje manjine u LSS, zahtevaju i druge organizacione celine u Lovačkom savezu Srbije.

Saopštenje je u ime Upravnog odbora LSV potpisao predsednik Aleksandar Milovančev.

3 KOMENTARA

  1. Rad na oplememjivanju lovnog potencijal u svim delovima, budi nadu u lovackobolje sutra. Staro rukovodstvo LSS ostavilo je izaa sebe mnogo štete. Popravimo to.

  2. Apsolutna podrska LsVojvodine od> Nebojse A.Stojanovica lovnog radnika sa JUGA SRBIJE !!!Titular njegove instinstitucije,nisu u mogucnosti da sami Vode lovstvo u RS bez,znanja i prisustva neraskidivog dela ljudi koji rade i bitisu u domenu lovstva i zastite zivotne sredine….

  3. ДОБАР ПОГЛЕД ЛОВЦИМА СРБИЈЕ У 2019. ГОДИНИ И СРЕЋНИ И ВЕСЕЛИ БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ.

    Патрон ловаца Свети Евстатије је услишио вапаје ловаца Србије, Драган Шормаз на срећу није више председник Ловачког савеза Србије.
    Сада ловци, ловни радници, пријатељи лова и ловство у Србији могу наставити стазама, које су ТРАСИРАЛЕ И УТРЛЕ генерације ловаца и ловних радника стручним, савесним и поштеним активностима ослобођени напасти, која се зове ДРАГАН ШОРМАЗ.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here