LOVAČKA KOMORA NASTAVILA SA OBRAZOVANjEM LOVNIH RADNIKA

1493

DSC00487Lovačka komora Srbije je tokom novembra meseca 2015. godine, održala stručne skupove za članove Komore sa licencama za obavljanje stručnih poslova gazdovanja lovištem i poslova lovočuvarske službe. Stručni skupovi su održani na 8 lokacija širom R. Srbije (Futog, Žitište, Vladimirci, Majdanpek, Čačak, Knić, Lebane i Beograd), uz učešće oko 900 članova Komore sa navedenim licencama. Teme koje su od strane eminentnih predavača obrađene na stručnim skupovima su određene na osnovu Programa edukacije za 2015. godinu, i to:

– Prof. dr Zoran Popović i prof. dr Nenad Đorđević: „Štete od divljači i na divljači i mere za sprečavanje šteta“;

– Prof. dr Svetlana Milošević Zlatanović i Vladan Bjedov: „Monitoring populacija divljači (značaj neprekidnog praćenja stanja populacija divljači i njihovih staništa u lovištu i kontrolna metoda)“ i

– Prof. dr Novica Stajković: „Prirodnožarišne infekcije lovnih radnika (bolesti koje se prenose i održavaju krpeljima i miševima)“.

Osim predavanja koje su uvaženi predavači izložili članovima Komore na veoma značajne i uvek aktuelne teme, u okviru tematike koju je obradio prof. dr Novica Stajković svim učesnicima stručnog skupa podeljene su ankete u vezi sa ovom problematikom putem koje su lovni radnici izneli svoja mišljenja i iskustva. Rezultati ove anonimne ankete sprovedene na lovnim radnicima biće nakon izvršene obrade objavljeni na sajtu Komore a cilj ovoga je da se sagledaju svi važni aspekti vezani za prirodnožarišne infekcije i rizike kojima su izloženi lovni radnici što će omogućiti preduzimanje daljih koraka u smislu prevencije i zaštite lovnih radnika kao i postupanja u slučaju da dođu u kontakt sa ovim problemom.

Pored ovoga Komora je u cilju afirmacije pitanja korišćenja pasa tragača po krvnom tragu pripremila „Priručnik za obuku pasa krvoslednika“ sa DVD filmom sa primerima obuke i korišćenja pasa krvoslednika iz praktičnog lova.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here