Kraljevo: Počelo naseljavanje jelenske divljači u lovištu „Studenica-Čemerno

1299

 

 

 

 

 

Shodno planiranim aktivnostima na realizaciji naučno-istraživačkog projekta „SRBREDDEER“ (naseljavanje jelenske divljači na teritoriji centralne Srbije), u lovištu „Studenica-Čemerno“ kojim gazduje Lovačko udruženje „Kraljevo“ Kraljevo započelo je unošenje jelenske divljači. Do sada su unete jedan jelen, dva teleta i dve košute. 

Inače, ovaj program realizuje se uz pomoć i stranih stručnjaka iz Italije i Slovenije a prema sopstvenim iskustvima iz prethodnih naseljavanja jelenske divljači, sa naglaskom na tehnologiju prihvatanja, zaštite i ispuštanja ove vrste u slobodnu prirodu. Najbolje rezultate obezbeđuje izgradnja prihvatilišta male površine (od pet do osam hektara), koje ujedno služi i kao karantin, a osniva se na pogodnom delu staništa i mora biti povezano sa dobrim putem radi kontrole ograde i unete divljači. Važno je napomenuti, da u takvim slučajevima, jelenska divljači ostaje u prihvatilištu, odnosno karantinu nekoliko meseci pod stalnim nadzorom stručne i lovočuvarske službe korisnika lovišta, kao i veterinarskih stručnjaka koji dodatno uzimaju uzorke i proveravaju njeno zdravstveno stanje. Nakon telenja košuta, zaštitna ograda se skida, što jedinkama daje mogućnost da izađu iz prihvatilišta u slobodnu prirodu. Predloženo je da se naseli 20 jedinki različite starosne strukture, pretežno srednjedobnih bremenitih košuta i da se ovo naseljavanje ponovi tokom naredne dve godine, odnosno da se tri godine uzastopno naseljavana po 20 jedinki.

U prilog da se naseljavanje isplati govori podatak da se u toku jedne godine u lovištima Slovenije odstreli preko 6.000 jedinki jelenske divljači različite polne, starosne i trofejne strukture, a da se njena brojnost procenjuje na preko 15.000 jedinki. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, brojnost jelenske divljači u našoj zemlji se procenjuje na oko svega 5.500 jedinki.

Foto: Lazar Milutinović

Izvor: http://www.lovackisavez.rs/

1 KOMENTAR

  1. Браво за ловство Србије и све учеснике у програму поновног насељавања – реинтродукције јелена обичног на локацију Чемерно(ЛУ „Краљево“) и локацију на Тари (ЛУ „Ђетиња“ Ужице). Лепо је што се наводи учешће стручњака из Италије и Словеније, али није лепо и коректно што се не наводи да је носилац Научно-истраживачког пројекта „SRBREDDEER“ Шумарски факултет универзитета у Београду

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here